Comunitatea cu cea mai mare dezvoltare economica si sociala din judetul Buzau si care isi cauta in prezent fiecare palma de pamant pentru a se extinde urbanistic primeste la sfarsit de iulie 2020, inca perioada pandemica de COVID-19, vestea asteptata de 30 de ani: cele circa 5.000 de locuinte din Maracineni vor fi racordate la sistemul national de alimentare cu gaze naturale.
Epopeea Maracineni a trecut in acest rastimp printr-o serie de solicitari locale catre autoritatile centrale competente in domeniul energiei, insa ultimii doi ani au fost culminanti pentru finalizarea coerenta a celui mai mare proiect de alimentare cu gaze naturale din zona judetului Buzau in perioada moderna. Si anume, racordarea locuintelor celor peste 15.000 de maracinari la reteaua nationala a confortului casnic, a eficientei economice si nivelului de trai care adauga in scurta vreme cateva stele peste ceea ce este in prezent in zona. Despre epopeea aceasta v-am relatat pas cu pas si folosind informatii de la principalul actor in proiect, SN Transgaz Medias https://buzaulinreportaje.ro/antet/maracineni-galopeaza-spre-alimentarea-cu-gaze-2/, https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-economic/2020-anul-gazelor-naturale-in-maracineni/ sau https://buzaulinreportaje.ro/articole/pole-position-in-alimentarea-cu-gaze/ si https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-economic/epopeea-gaze-la-maracineni-la-un-tunel-distanta-de-final/.
Cu acordul cetatenilor
Potrivit informatiilor furnizate prin comunicat oficial de catre conducerea SN Transgaz, dar si de catre autoritatile locale din Maracineni luna martie ar fi putut fi luna de start a megaproiectului de alimentare cu gaze naturale a comunei Maracineni, cu statie de reglare si masurare proiectata pentru a putea fi folosita si de catre urmatoarele trei comune din amonte de Maracineni, iar componenta a doua urmand a fi magistrala catre Posta Calnau.
In mod clar, spune country managerul comunei Maracineni, Constantin Dumitru, intarzierea vine din lipsa acordurilor de principiu din partea unor proprietari de terenuri privind traversarea conductei de gaze naturale dinspre Vernesti catre Maracineni. Concret, cativa locuitori nu si-au manifestat disponibilitatea de a aproba accesul peste terenul lor al acestei conducte. Dupa minim trei luni de intarziere cauzata exclusiv de lipsa acordului cetatenilor din Maracineni – in mod bizar intre ei sunt si doritori de a utiliza gazele naturale in scop casnic – autoritatile din comuna au modificat traseul pe care urmeaza sa il aiba conducta de alimentare cu gaze naturale si, in sfarsit lucrarile sunt la un pas de initiere a licitatiei de executie a lucrarilor.
In concluzie, proiectul de alimentare cu gaze naturale al comunei Maracineni a fost luat aproape de la capat. Dupa discutiile in teren cu proprietarii de terenuri de pe traseul conductei de gaze, in aceste zile are loc primirea avizelor obtinute de altfel la final de an 2019 cu scopul de a putea incepe lucrarile in martie 2020. Constantin Dumitru afirma ca traseul conductei a fost modificat, iar mare parte dintre avize obtinute in scurta vreme.
Fata de proiectul initial care ridica valoarea primei parti a megaproiectului de alimentare cu gaze naturale in comuna Maracineni la aproape 4 milioane de euro, noul traseu infiintat in mod fortat din cauza lipsei de vointa a catorva proprietari de terenuri modifica si suma ce urmeaza sa fie alocata acestuia cu circa 600 de mii de euro, arata Constantin Dumitru.
Dupa saga avizelor – care de la momentul interviului in teren si pana astazi a fost indeplinita aproape in totalitate, doar cateva avize fiind inca in curs de aplicare – autoritatile publice din comuna Maracineni vor trece la obtinerea noii autorizatii de constructie si mai apoi la scoaterea la licitatie a acestei lucrari, spune country managerul Constantin.
Potrivit ultimei declaratii a administratorului comunei Maracineni, Constantin Dumitru, ideal ar fi ca lucrarile privind transferul de gaze dinspre Vernesti in comuna Maracineni sa aiba loc in cursul iernii 2020/2021. In paralel, in aceasta zona smart a judetului Buzau se are in vedere inceperea lucrarilor pe teritoriul comunei a retelei de distributie a gazelor naturale – retea ce insumeaza 44 de kilometri printre gospodariile celor peste 15.000 de locuitori din arealul semiurban Maracineni. Important de aratat este si aspectul din proiect prin care fiecare gospodarie care va fi conectata la retea va avea bransamentul pe gard, proprietarul urmand sa-si plateasca efectiv conectarea din acel punct pana in casa, costul estimat de autoritatile locale ridicandu-se in acest moment la circa 2.500 de lei.
Electrificare si drumuri in zona gradinilor de legume
Va spuneam la inceput de reportaj ca maracinarii cauta sa foloseasca orice teren disponibil astfel incat sa extinda zona construita si, probabil singura disponibila este cea a gradinilor cu legume dispre apa raului Buzau. Mare parte din teritoriu, spune administratorul Constantin Dumitru va intra in noul plan urbanistic zonal ca fiind intravilan, un suport nemaipomenit pentru oamenii locului care pot trece efectiv la constructia de case.
Aspect identificat in teren, unde un cultivator de legume insista in numele breslei ca printre loturile cu ceapa de apa si varza, dar si cu porumb si lucerna – zis mai in gluma mai in serios a fi “noua rosie de Maracineni”- sa fie infiintate drumuri de acces auto, dar si retea de alimentare cu energie electrica. Marian Stanciu isi munceste gradina inca detinatoare de legume din arealul celebrului bazin legumicol Maracineni. La capatul strazii Miritescu realitatea ce pare a se configura in urmatorii ani arata ca indeletnicirea invatata odinioara de la bulgarii alungati de otomani pana pe malul raului Buzau va disparea – ma refer la legumicultura, desigur. In locul gradinilor de azi cu rosii si varza ar putea inflori cartiere cu case.
Maracineni – comuna etalon, cum le place locuitorilor sa spuna, impune un model cu urmatoarele caracteristici: infrastructura rutiera locala pe deplin asfaltata, apa potabila in suta la suta dintre gospodarii, canalizare dincolo de 80 la suta, rampa de gunoi de grajd functionala, parc de joaca pentru copii in curs de realizare in scurt timp in zona podului Manga, areal intins pentru panouri fotovoltaice existent, biserica noua aproape de inceperea constructiei, retea de drumuri comunale noi in toate satele si retea de alimentare cu gaze naturale in mod oficial gata sa inceapa a fi construita.
De retinut este un aspect mentionat chiar de catre administratorul comunei: Maracineni este la confluenta urban-rural, ca atare locuitorul unei astfel de comunitati are un nivel de trai din ce in ce mai ridicat, deci o viata care isi modifica din mers obiceiurile.
Pro Gaz 2020 – pasii studiului de prefezabilitate
SRM-ul care va ajunge la intrarea dinspre munte a satului Potoceni este proiectat la 40 de bari – capacitate care este suficienta, precizeaza autoritatile nationale din domeniu, si pentru racordarea celor trei comune din amonte de Maracineni ce fac parte din asociatia intercomunitara de dezvoltare initiata exact cu acest scop in colaborare cu Maracineni. Ca exista SRM in apropiere nu inseamna ca si celelalte trei comune limitrofe Maracineniului vor beneficia in acelasi timp cu aceasta de alimentare cu gaze naturale. In fapt, sunt demersuri ce trebuie facute de fiecare entitate in parte in functie de adresabilitatea locala.
Pentru a clarifica situatia am intrebat evident si conducerea Consiliului Judetean Buzau care la randu-i a infiintat Asociatia Pro Gaz 2020 compusa din 68 de entitati administrative in prezent, plus Grebanu care si-a aratat recent dorinta de a face parte. Prin Roxana Robu, director al cancelariei presedintelui CJ am aflat ca in prezent la nivelul acestei structuri se face planul de achizitii si studiul de prefezabilitate astfel incat la 1 august 2020, dupa cum anunta la inceput de iulie primul ministru Ludovic Orban ar urma sa se deschida o axa de finantare prin Programul Operational Infrastructura Mare – deci fonduri europene pentru 200 de localitati romanesti care doresc gaze naturale in areal.
In acest caz, spune Roxana Robu, Asociatia Pro Gaz 2020 de la Buzau va aplica exact cu acest studiu de prefezabilitate. Exista si o logica a conectarii celor 67 de comune buzoiene din aceasta asociatie plus Grebanu dupa ce va intra in asociatie, spune Roxana Robu: in prima instanta vor fi racordate acele entitati administrativ-teritoriale ce au statie de reglare-masurare in zona, apoi vecinele acestor SRM si in final comunele cu gospodarii rasfirate. Din asociatia coordonata de CJ Buzau nu fac parte primele patru comune de pe Valea Slanicului care au deja infiintata propria ADI pe problematica alimentarii cu gaze naturale.
Add Comment