Reportaj

Iazul care a format Buzăul, azi loc de promenadă urbană

Iazul Morilor este considerat iazul care a salvat Buzăul deoarece însuși orașul s-a dezvoltat în jurul acestei deviații naturale a râului Buzău atestat încă din 1525 și care intră în urbe pe o distanță de 20,34 de kilometri.

Municipalitatea a inaugurat joi, 23 septembrie 2021, zona de promenadă și cafeneau culturală de pe Iazul Morilor, celebra deviație a râului Buzău care susține viața economico-socială din 1525 a unei părți bune a județului Buzău, în mod special a urbei ce s-a format în timp în jurul lui, numită desigur Buzău.

Au luat parte la deschiderea noului loc de promenadă din cartierul Micro III, pe strada Frăsinet, pe tronsonul dintre zona comercială și Biserica Sf. Ștefan, câteva zeci de buzoieni de toate vârstele, iar locuitorii din zona blocurilor limitrofe acestuia au ieșit cu copiii la plimbare pe aleile din jurul celor două lacuri cu apă din Iazul Morilor. Întreaga amenajare are drept atracție principală o moară de apă ce reconstituie așadar istoria de pa Iazul Morilor.

Numai că acest spațiu de promenadă este doar un prim proiect dezvoltat pe Iazul Morilor, spune primarul Constantin Toma.

Iazul Morilor este considerat iazul care a salvat Buzăul deoarece însuși orașul s-a dezvoltat în jurul acestei deviații naturale a râului Buzău atestat încă din 1525 și care intră în urbe pe o distanță de 20,34 de kilometri. În istorie, pe acest iaz au fost dezvoltate 127 de mori de apă și 34 de tăbăcării, pive de postav și 102 mori de abur sau cu cai. Efectiv bazinul legumicol Buzău tot datorită iazului s-a dezvoltat, legumicultorii folosind și astăzi apa de irigat spre exemplu pe terenurile Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău.

În prezent, toate lacurile din municipiul Buzău sunt alimentate cu apă din Iazul Morilor, iar povestea este continuată de către Marius Nicoară, unul dintre autorii cărții Iazul Morilor – leagănul civilizației buzoiene, carte lansată o dată cu deschiderea zonei de promenadă.

Interesant este că Iazul Morilor este și un as din mâneca autorităților buzoiene deoarece orașul Buzău este considerat a fi unul dintre cele mai bine situate orașe din țară când vine vorba despre resursa de apă potabilă existentă.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole