Pentru a face accesibil acest subiect vă invit din start sus, la Valea Neagră. Cumva mă așteptam să solicitați cel puțin câțiva dintre dumneavoastră un reper mai clar pentru această zonă fantastică din județul Buzău. Se află sus, la capăt de drum național 10 Buzău-Brașov, taman unde se termină însuși județul Buzău, însă imediat stânga cum mergi spre Covasna, adică pe vechiul drum național 10, pe lângă firul râului Buzău și sub Viaductul Grămăticu. E o zi de vară ce nu corespunde cu ghețușul de dincolo de fereastra dumneavoastră, ci doar cu amintirile din concediul trecut. Un cort instalat dă semn că sunt și oameni.
Liniștit, cu ochii lipiți de-un binoclu, un domn trecut ușor de cinci decenii de viață caută o cărare înspre coama muntelui pe care să urce cu fiica sa după ce i se umplu bidoanele cu apă. Povestește că misiunea numărul unu a fiecărei dimineți este să ducă apă la cort. Până se întorc după munte, ce ar putea fi rău în apă se lasă pe fundul sticlei.
Ne spune în fugă că apa de acasă e tratată, pe cea de izvor, direct de la sursă doar natura o filtrează puțin, deși știe că și această apă ar trebui să treacă prin procesul tratării chimice. Facem ochii mari. Turistul din față aduce în atenție un subiect respins vehement de generații întregi de români care au spus de-a dreptul că apa de izvor este cea mai bună, fără a preciza dacă este și cea mai sănătoasă. Turistul de la Valea Neagră e de găsit, spune el, vară de vară, timp de câteva săptămâni. Lecția despre calitatea apei de izvor, apreciată precum apa plată, ne ridică mingea la fileu pentru a cere un punct de vedere oficial specialiștilor Companiei de Apă Buzău, mai ales că în ultimele luni se discută în spațiul public despre clorul din apa potabilă. Frumoasa Vale Neagră, cu brazii ei ce șed de strajă pe marginea singurului lac de acumulare din județul Buzău, rămâne în urmă și avem părere că îmbrăcată în alb este cea mai frumoasă de pe pământ.
Lăsăm frumusețile județului Buzău, despre care în www.buzaulinreportaje.ro scriem periodic și căutăm informații despre sănătatea apei potabile la Alina Popescu, manager al Departamentului Laboratoare din cadrul Companiei de Apă Buzău. În atenție aducem și comentariile din spațiul public buzoian conform cărora apa de la robinet ar avea prea mult clor și este prea albă. Comentariile buzoienilor simpli, consumatori de apă potabilă, trec și în sfera activității șantierelor deschise pentru modernizarea infrastructurii rutiere în municipiul Buzău. Acestea pot fi găsite și în prezent pe grupurile mari de socializare, însă nu este misiunea noastră de a demonstra prin copiere aceste comentarii, ci doar de a semnala și a aduce argumente care să liniștească masa mare de consumatori, nu doar pe puținii care aduc o opinie.
Alina Popescu, managerul Departamentului Laboratoare din cadrul CAB deschide discuția pe marginea necesității clorului în apa potabilă precizând așa și spun să ascultăm atent.
În același timp, reținem că există legislație în ceea ce privește folosirea clorului ca substanță pentru ca apa să fie sanogenă și curată. Clorinarea este cel mai simplu, eficient si des utilizat proces de dezinfecție a apei si se bazează pe dozarea controlată a unei cantități de clor, în apă, înainte ca aceasta să fie transmisă către consumatori.
Revine specialistul CAB cu precizarea necesară.
Dezinfecția apei este un proces de distrugere sau neutralizare a bacteriilor, virusurilor și microorganismelor prezente în apă și are ca scop menținerea calității apei potabile pe tot parcursul ei prin rețea. Astfel, sunt prevenite diferite boli care ar putea fi cauzate de microorganismele ce se regăsesc în sursele care asigură apa potabilă.
Toți furnizorii/operatorii de apă sunt obligați să asigure prezenţa clorului rezidual liber în apă, în orice punct al reţelei de distribuţie, acesta fiind cel care asigură dezinfecția apei.
Legea apei potabile 458/2002 stabilește pentru clorul rezidual liber o valoare între 0,1 mg/l și 0,5 mg/l, cu observația că acest interval trebuie respectat pe întregul circuit al apei potabile, ceea ce înseamnă că în apa potabilă trebuie să se regăsească clor între aceste valori.
Dozele de clor utilizate în tratarea apei potabile sunt stabilite astfel încât acestea nu au efecte secundare asupra sănătății consumatorului.
SUNT MÂNDRĂ DE COLEGII MEI!
Orice persoană de pe pământ trebuie să aibă acces la apă. Alina Popescu spune că există o directivă europeană în acest sens.
Am trecut cu lejeritate peste exemplul personal al specialistului CAB ce arată care este în prezent legătura dintre șantierele deschise, iată în zona Micro III a municipiului Buzău și calitatea apei de băut.
Elegant și pentru prima dată când un angajat cu funcție al unei instituții buzoiene își apreciază public colegii!
BUZĂUL, ORAȘUL CU 65 DE FORAJE DE APĂ FUNCȚIONALE
Noi revenim la clorul din apă despre care există opinii conform cărora tocmai acesta ar da culoarea albă opacă lichidului esențial vieții. Ascultăm cu atenție ceea ce spune managerul Laboratoarelor din CAB!
Deci are sau nu legătură cu clorul?
Dăm și o filă de istorie. Alina Popescu aduce în atenție folosirea varului pentru dezinfecție.
Managerul de departament Alina Popescu aduce ea însăși un exemplu asemănător celui de la Valea Neagră – cele 65 de foraje aflate în funcțiune pentru alimentarea cu apă potabilă a celor peste 100.000 de locuitori ai orașului Buzău scot lichid vital de la mare adâncime. Dacă apa e de adâncime, de ce este tratată? Răspunde Alina Popescu exact.
În 2021, în Buzău au fost furnizați peste 6 milioane de metri cubi de apă potabilă, apă tratată în cele patru stații de tratare din municipiu.
Pentru monitorizarea operațională, această instituție ce furnizează apa potabilă în mare parte din județul Buzău, are propriul laborator de analize de apă potabilă, înregistrat la Ministerul Sănătății ca obligație legală, însă și acreditat RENAR tocmai pentru a păstra un grad ridicat de competență al personalului care execută analize utilizând metode standardizate și echipamente performante. La un moment dat, aducând în atenție opinii publice ce consideră că apa ar avea culoare albă opacă de la activitatea din șantierele urbane din Buzău, managerul Popescu de la CAB vorbește despre intens prezentata zonă Mirco III, unde despre turbiditate ar fi putut fi vorba, nicidecum despre cantitatea de clor din apă, spune specialistul. Mai bine ascultăm explicația clară!
Tot timpul, 95 la sută dintre analizele realizate la apa potabilă trebuie să arate că apa e bună!, prevedere legală despre care ne-a explicat interlocutoarea noastră, specialist în acest domeniu și care revine asupra ideii apei de izvor care ea însăși trebuie tratată.
APLOMB SAU PLEDOARIE PENTRU PĂSTRAREA APEI CURATĂ
Nu tragem concluzii. Subliniem azi reperele unui interviu. Avem opinii și le exprimăm în diferite moduri, însă rar, ca jurnaliști avem ocazia intervievării unui specialist din domeniul calității apei potabile. Pe de altă parte, tocmai discuția duce la întrebarea despre analiza în laborator a apei plate cumpărată din comerț. Așadar, iată prezentarea managerului Alina Popescu.
Pledoaria pentru păstrarea apei curată valorează extrem de mult! Esențial este să lăsăm deoparte cinci minute pe zi socializarea virtuală și să revenim în realitatea de lângă noi – ne este greu să scurgem uleiul din fandelă într-un bidon special, șervețelul umed cu care ne ștergem mâinile e ușor să-l aruncăm în grupul sanitar și nu în coșul de gunoi și așa mai departe. Am devenit comozi pentru a ne acorda timp pentru activități ce nu produc o viață sănătoasă pentru noi înșine, însă ne este teamă de ceea ce citim online pentru că nu aprofundăm subiectul, preferăm să așteptăm drobul de sare decât să avem o viață normală!
Reținem așa:
► Clorinarea este o etapă absolut necesară în tratarea apei.
► Deoarece sunt frecvente întrebările și sesizările privind prezența gustului și/sau mirosului de clor în apa de la robinet, de reținut este că: “Prezența clorului în apă, sesizată uneori prin miros sau gust specific mai intens, reprezintă o confirmare a faptului că apa este potabilă!”
► Compania de Apă Buzău deține 37 de stații de tratare a apei și 55 de stații de dezinfecție, la nivelul întregului județ. În cadrul acestor sisteme de tratare se utilizează clorinarea atât ca proces de oxidare (preclorinare), cât și ca proces de dezinfecție (postclorinare). Dozarea se realizează automat, așa cum a precizat anterior și managerul Departamentului Laboratoare din CAB, cantitatea de clor prezentă în apă fiind permanent monitorizată atât prin intermediul senzorilor, cât și prin analize periodice ale calității apei, efectuate în laboratorul propriu, astfel încât nu este posibilă clorinarea peste doza setată, cantitatea fiind cea legală.
►Mirosul de clor rezidual poate fi perceput de consumatorii care sunt, din punct de vedere al așezării pe rețeaua de distribuție, mai aproape de stația de tratare cu preponderență în perioadele cu temperaturi crescute sau atunci când, în urma precipitațiilor sau topirii zăpezii, în apa brută din sol se infiltrează o cantitate mai mare de amoniu care necesită o tratare corespunzătoare.
►Mirosul de clor poate dispărea în scurt timp dacă recipientul din care se consumă este menținut preț de câteva minute descoperit. Clorul rezidual este un indice indirect de securitate a apei din punct de vedere epidemiologic.
►Clorul este unul dintre cei mai utilizați dezinfectanți, fiind eficient pentru dezactivarea microorganismelor patogene din apa potabilă. Factorii care determină eficacitatea clorului ca dezinfectant sunt concentrația de clor, timpul de contact, temperatura pH-ului, concentrația de materie organică din apă, numărul și tipurile de microorganisme. Spre exemplu, bacteria E Coli necesita timp de contact sub un minut, virusul hepatitei A aproximativ 16 minute, iar parazitul Giardia, minim 45 de minute.
►Prezenţa clorului rezidual liber în apa potabila în limitele specificate de legislația aplicabilă arată că apa este dezinfectată şi nu prezintă pericol pentru utilizatori.
Add Comment