Legea care prevede metodele de intervenție pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților a fost adoptată în Parlament, după ce fusese trimisă spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis, a anunțat astăzi ministrul Mediului Tanczos Barna. Legea a fost adoptată a doua oară, de fapt, și prevede că vânătorii au voie să elimine urșii periculoși și în afara localităților, în extravilan, nu doar în intravilan. Mai mult, cheltuielile administrațiilor locale prvind permanența și intervenția imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului.
Pe 7 iunie 2022, din delegația prezidențială codusă la Buzău de însuși Klaus Iohannis a făcut parte și ministrul Barna care anunța modificările acestea și le cerea vânătorilor o implicare mai mare în îndeplinirea prevederilor autorizațiilor de mediu ce trebuie obținute atunci când trebuie extras un exemplar de urs periculos dintr-o comunitate. Ministrul Barna a spus clar la Buzău că protejarea speciei va fi asigurată, dar prioritate are viața omului.
Aceste soluții sunt imediate și imperios necesare, arată ministrul în declarațile de azi și vin ca urmare a înmulțirii atacurilor urșilor. Așadar, l-am întrebat la Buzău pe Tanczos Barna pe baza exemplului de la Bisoca unde localnicii cred că ar putea trăi și peste 20 de urși, o ursoaică și doi pui fiind văzuți mereu în Lacurile, altă ursoaică, ursul și doi pui spre Pleși și așa mai departe, spun oamenii, l-am întrebat dacă inclusiv modalitățile de întrunire a comisiei de evaluare a pagubelor în urma atacului ursului vor fi modficate pentru că, așa cum spunea Dragoș Ștefănescu în articolul pe care îl puteți citi AICI timpul de ajungere la o sesizare este extrem de îndelungat, specialiștii se pot adăuga comisiei cu mare dificultate la câteva ore sau chiar zile distanță. Iată ce spune ministrul Barna!
Deputaţii au reintrodus intervenţia asupra urşilor în extravilanul localităţilor. În schimb, faţă de forma adoptată iniţial de Parlament, parlamentarii au eliminat prevederea potrivit căreia “prin excepţie, se regăseşte în situaţia stării de necesitate persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane”.
Camera Deputaţilor este for decizional, legea merge așaar la promulgare.
La Bisoca atacurile urșilor în gospodăriile oamenilor sunt în continuare frecvente, autoritatea locală făcând mereu apel la reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Buzău care gestionează fondul de vânătoare ce include mare parte din comuna Bisoca pentru a alunga sau a extrage exemplare ce atacă în mod continuu.
Add Comment