Din 14 mai, orasul Buzau devine gazda in premiera a numeroase delegatii si detasamente militare straine care vor fi prezente pe 16 si 17 mai 2018 la evenimentul incadrat in Centenarul Marii Uniri – Reinaugurarea Cimitirului Eroilor, un set de actiuni organizate si desfasurate de Primaria Buzau si Divizia 2 Infanterie Getica pentru a da un altfel de salut eroilor in anul 100 al existentei Romaniei mari. In pas de defilare, in survol al aeronavelor militare din dotare ori straine si invitate la eveniment, prin rostirea numelor eroilor cunoscuti sau pur si simplu prin simpla prezenta in zona Unirii – Divizia 2 Infanterie Getica-Cimitirul Eroilor, militarii, autoritatile si simplii buzoieni pot aduce propriul omagiu celor care au avut curajul sa scrie un altfel de omagiu propriei tari la momentul istoric din care au facut parte.

Trebuie retinut ca in 16 si 17 mai in zonele mentionate vor fi restrictii de trafic firesti derularii activitatilor despre care ne vorbesc pe rand primarul Constantin Toma si generalul de brigada Gheorghita Vald, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica.

Reporter: Incepe in curand cel mai mare eveniment din ultimele zeci de ani care ridica Buzaul in randul oraselor ce-si omagiaza eroi.

Primarul Constantin Toma: Indraznesc sa spun ca este de anvergura nationala si este cel mai mare de Centenar de pana acum. Va fi comemorarea eroilor din cimitirul din Buzau. Avem aici peste 9400 de eroi, iar cimitirul este de identitate nationala prin faptul ca avem eroi din Razboiul de Independenta, Razboiul Balcanic al doilea, Primul Razboi Mondial, Al Doilea Razboi Mondial, eroii de la Revolutie si trei dintre cei patru eroi din Afgansitan.

Rep.: Domnule primar, dar cu ce mesaj dati slava eroilor de la Buzau?

Primarul C. Toma: Cu mesajul de a trezi mai ales tanara generatie ca trebuie sa luptam si pe timp de pace sa facem din aceasta tara o tara infloritoare pentru ca eroismul nu este numai pe campul de lupta, eroismul este in fiecare zi, in fiecare dintre noi posibil. Daca fiecare si-ar face treaba la locul de munca este dovada de eroism si tara asta ar progresa. Este inadmisibil sa fim mereu pe ultimul loc in UE. Asta si pentru ca nu ne facem treaba asa cum trebuie. In acelasi timp, evenimentul de la Buzau este unul inchinat pacii pentru ca este unul international. Vom avea aici inclusiv cea mai mare parada internationala care a avut loc vreodata, o retragere cu torte, cea mai mare retragere cu torte. Atunci, pe 16 mai, dupa ora 21, vom inaugura aceasta noua strada care se va numi Calea Eroilor si va fi citit si citat fiecare erou cunoscut. Apar numele lor pe doua ecrane mari. Cu acest prilej se va inaugura si cea mai mare expozitie foto cu caracter istoric din lume. 632 de metri, bazata pe eroismul militarilor. Pe aceasta alee te plimbi si inveti istorie!

Rep.: Ce va propuneti de fapt prin acest eveniment de la Cimitirul Eroilor?

Primarul Constantin Toma: Vrem ca acest loc sfant sa fie pus in valoare. Vrem sa ne onoram eroii, romanii care au luptat cu arma in mana si s-au jertfit pentru aceasta tara. Pe 17 mai voi avea invitati 5000 de elevi impreuna cu dascalii lor, sunt din Buzau, carora le transmitem un mesaj: o lectie de istorie astfel incat sa marim putin sentimentul de patriotism. Dupa 1990 nu mai stim ce suntem. Trebuie sa ne constientizam propria valoare.

Rep: Cand incep sa soseasca delegatiile straine?

Primar Constantin Toma: Delegatiile vin din 14 mai. Sunt o multime. Si detasamente militare. Ne onoreaza pentru ca au raspuns toate natiile invitate.

De la primul organizator al evenimentelor de omagiere a eroilor care-si gasesc linistea in Cimitirul din orasul Buzau, mergem spre generalul de brigada Gheorghita Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica pentru a afla turul de forta la care sunt supusi, pet imp de pace si la ei acasa si in calitate de gazde, militarii buzoieni.

Reporter: Divizia a 2-a Infanterie Getica se pregateste sa iasa din nou in strada alaturi de oameni intr-un eveniment care va promova inedit Buzaul…

Generalul Gheorghita Vlad: Da, asa este. In perioada 16-17 mai, in garnizoana Buzau intentionam sa desfasuram o serie de activitati dedicate Centenarului Marii Uniri si bineinteles pentru omagierea eroilor din Cimitirul Eroilor din Buzau.

Rep.: Punem un mare accent pe acest cimitir care pana acum a fost practic in grija militarilor germani care au venit aici periodic si au ingrijit mormintele.

Gen. Gh. Vlad: Cimitirul a fost inaugurat dupa Primul Razboi Mondial. Practic, in 1931 in prezenta Regelui Carol si a prim- ministrului Nicolae Iorga s-a inaugurat acest cimitir. In cimitir sunt ingropati 9.653 de militari dintre care 7.867 sunt eroi necunoscuti. Daca as putea detalia putin, sunt ingropati 753 de militari germani, 744 de militari austrieci si unguri din Austro-Ungaria, 134 de romani, 136 de militari rusi si bulgari, 14 militari turci si 5 militari italieni. Intr-adevar in ultima perioada de timp a fost putin neglijat, poate pe nedrept, dar impreuna cu autoritatile locale din Buzau si militarii din Garnizoana Buzau am reusit ca in ultima parte din anul trecut si in prima parte din acest an sa-l repunem in valoarea adevarata pentru acest neam.

Rep.: Incercam cumva sa intram si pe firul evenimentelor pentru ca nu degeaba ati specificat natiile eroilor?

Gen. Gh. Vlad: Da. La aceste activitati au fost invitate sa participe si detasamente de militari din armatele tarilor beligerante in Primul Razboi Mondial. Respectiv, am invitat si avem confirmarile pana la aceste date sa participe militari din Romania, Germania, Austria, Bulgaria, Republica Moldova si Italia. Ne dorim sa incepem activitatile pe data de 16 mai, seara, la ora 21, printr-o retragere internationala cu torte. Sa inauguram Calea Eroilor, asa va fi redenumit bulevardul Unirii care a fost total reamenajat prin grija autoritatilor locale. Sa inauguram o expozitie de fotografie. Sunt 144 de panouri cu niste dimensiuni impresionante, de trei metri pe 1 metru si 80 de cm, cu imagini reprezentative pentru Armata Romaniei incepand cu Razboiul de Independenta, parcurgand Razboiul Crimeei, cele doua razboaie mondiale si cu imagini de dupa 1945 si incheiem cu imagini din toate teatrele de operatii Irak, Afganistan, Bosnia si toate teatrele in care a participat Armata Romana.

Rep.: Nu este o simpla expozitie!

Gen. Gh. Vlad: Nu este o simpla expozitie, cred ca este un eveniment unic organizat pana la aceasta data in Romania. Este o expozitie in aer liber pe 800 de metri, ceea ce este impresionant.

Rep.: O parte dintre imagini inteleg ca sunt unicat la nivel mondial.

Gen. Gh. Vlad: Sigur, sunt imagini adunate din arhivele militare, din colectiile personale. Ne dorim sa continuam aceste activitati pe data de 16 mai cu citirea tuturor eroilor cunoscuti din Cimitirul Eroilor. Activitatea o vor desfasura opt elevi de la Colegiul Militar Liceal Dimitrie Cantemir din Breaza pentru a da un semnal de continuitate ca arrnata isi cinsteste eroii, militam pentru prezervarea traditiilor, onoarei, demnitatii militare si ne dorim ca tanara generatie, aceasta este si insemnatatea dorintei noastre de a fi cititi de catre niste tineri, sa dam mesaj de continuitate.

Rep.: Este un efort foarte mare pentru militari, pentru Divizia 2 Infanterie Getica. Ce inseamna toata aceasta structura de evenimente?

Gen. Gh. Vlad: Da, sunt implicati foarte multi militari atat pentru planificare, organizare, pentru pregatirea activitatilor, foarte multi militari pentru executie. Ca sa dau un exemplu – pentru activitatea de retragere cu torte sunt 400 de militari, iar pentru activitatea de a doua zi, din 17 mai, pentru defilare, sunt aproape o mie de militari, iar in spatele acestor militari stau cei care practic sunt nevazuti si duc tot efortul organizarii. Sunt cei care intretin echipamentele, de ajustarea tinutelor, de buna functionare a tuturor autovehiculelor, de hranirea si cazarea tuturor militarilor. Este un efort foarte mare. Suntem pregatiti. Nu este prima activitate a MApN la care participam si eu particip, si sunt sigur ca vom fi gata la timp si suta la suta in stare de operabilitate.

Rep: Fiind acasa la Divizia 2 e cea mai importanta!

Gen. Gh. Vlad: Da!

Rep.: Ziua de 17 mai.

Gen. Gh. Vlad: O sa incepem cu o slujba religioasa de resfintire a Bisericii Eroilor. Este o reeditare a evenimentelor din 1931. Continuam cu o ceremonie de de depunere de coronae de flori la care vor participa oficialitati romane, dar si mebrii a 13 legatii straine reprezentate in Romania. Avem momentul de parada, de defilare, cu survol de aeronave militare, la sfarsitul carora, impreuna cu trupele MAI vrem sa expunem tehnica militara. Sa le permitem copiilor sa o viziteze. In plus, pentru promovarea imaginii Armatei si a carierei militare avem un punct si pentru MAI si pentru MApN de la Biroul de Informare-Recrutare al Centrului Militar Judetean Buzau impreuna cu elevi de la scolile militare si scolile de aplicatii astfel incat sa le punem la dispozitie tinerilor toate informatiile pentru a accesa unitatile de invatamant si ulterior sa urmeze o cariera militara.

Rep.: Divizia 2 este coorganizator al evenimentului. Ce v-ati gandit, la anul se va repeta?

Gen. Gh. Vlad: Suntem in an centenar. Inca nu am terminat. Avem foarte multe activitati de promovare, unele sunt in curs de desfasurare, pe altele le planificam sa le desfasuram. Cred ca acum, la Buzau va fi cel mai mare eveniment dedicat Primului Razboi Mondial, Centenarului Marii Uniri si elogierii eroilor militari cazuti in prima conflagratie mondiala pentru realizarea Romaniei mari!

Aducem eroii in prim plan si cautam putin adevar istoric. Un comandor in rezerva pasionat de istorie si aprig cautator al detaliilor care au scris fapte de glorie, Marius Nicoara spune ca: Intai s-a facut Biserica Eroilor. Ulterior, pentru ca foarte multe morminte de eroide pe teritoriul judetului Buzau, o data cu constituirea Cultului Eroilor sa se constituie si un cimitir de onoare. In judetul Buzau au avut loc nenumarate lupte. Toti eroii au fost stransi. A fost impresionant. Eroii au fost scosi, preotii asteptau preluarea eroilor si se faceau slujbe. Au fost adusi la Biserica Eroilor. Interesant este ca au fost foarte multi copii care au participat. Oasele erau spalate si reinhumate. In final, inaugurarea cimitirului s-a facut pe 8 octombrie 1931 in prezenta Regelui Carol al II-lea, a primului ministru Nicolae Iorga, al intregii echipe guvernamentale si parlamentare si al oficialitatilor locale din acea perioada.

O parte dintre fotografii le prezentate pe buzaulinreportaje.ro sunt semnate de reprezentanti ai Divizei 2 Infanterie Getica si de jurnalistul Dana Cristina Sin.

Articolul precedentBuzaul, ca obiectiv turistic
Articolul următorJurnalul unei defilari