Comunitatea care se faleste cu un vin rosu de pomina si caruia i s-a dus celebritatea pana la inaltele curti de odinioara si cele de elita din prezent se pregateste in mod aparte pentru sarbatoarea zonei din acest an, 27 iulie – de Sf. Pantelimon. Nu aseaza la loc de cinste liliac din singura rezervatie naturala din Romania din care poti pleca fara amenda si cu bratul plin cu flori, caci, potrivit cercetatorului Floarea Burnichi de la Statiunea pentru Dezvoltare Legumicola din Buzau, liliacul are nevoie sa-i fie culese florile pentru ca in anul urmator sa fie mai splendid, ci comunitatea din Cernatesti scoate la inaintare 32 de elevi cu medii scolare anuale peste nota noua si le da intalnire pe platoul de langa Slanic radioamatorilor din judet si din tara.
Pe rand am discutat cu primarul Petrache Marzea, in calitate de organizator principal al sarbatorii de Pantelimon, dar si cu Ion Nicolescu, poate cel mai activ localnic din comunitate si omul care propune actiuni aparte intr-o zona minunata ce face trecerea lina de la deal spre munte pe Valea Slanicului de Buzau.
Cea mai veche sarbatoare de comuna din judet
La Pantelimonul din acest an de la Cernatesti se sarbatoreste si calitatea la invatatura! Cei mai buni copii de nivel primar si gimnazial au parte de o surpriza, spune primarul Petrache Marzea: 32 de elevi care vor merge in excursie in tara. Ne-am gandit la Iasi! Merita. Am aici lista cu elevii careau medii anuale scolare peste nota noua. Am fi vrut ca ei sa vada Alba Iulia in anul Centenarului, insa zona este extrem de aglomerata! Copiii sunt de la clasele I la a VIII-a. Nu am mai facut asa ceva pana acum pentru copiii din zona si deja mie mi se pare a fi foarte frumos! Noi vrem sa-i motivam sa invete! Sa aiba rezultate si mai bune!
Saptamana trecuta va pezentam in paginile buzaulinreportaje.ro un interviu-radiografie a comunei Cernatesti –
Astazi, lumea viseaza la gadgeturi la moda, tot felul de dispozitive de ultima generatie, profesioniste sau hobby care isi fac de zor treaba cautand senzationalul din mainile pricepute, ale oricarui tanc mai avut, creand astfel fenomenul ”wouuau”, care te da pe spate la orice pas, postat repede pe canalele de socializare sau chiar pe sticla unor televiziuni tabloide.
Cu greu poti imagina astazi ceva serios, cu minima finantare, care sa marcheze un eveniment memorabil si care sa gaseasca nisa promo corespunzatoare!
Asa a pornit lupta cu imposibilul; marcarea ”zilei comunei” astazi, intre traditional si modern, o provocare cu gandul sa scoti in evidenta o cale de reusita in acest babilonism cultural, intre manele si dansuri populare sau tineri care aspira la implinire profesionala sau asistati social specializati in politrucie ieftina, pe marginea santului de langa bodega sau bufet sau carciuma, cum s-o mai numi.
Radioamatoristi romani, la semnal, la Cernatesti!
Sentimentul ca in prezent copilul care vine la targ tine continuu telefonul pregatit sa faca selfie sau simple poze il am si eu cu fiecare ocazie de acest fel. Bucuria de a comunica in mod liber cu numerosi cunoscuti, de a afla si chiar a gusta din produse locale este apanajul varstei medii. Pantelimonul cernatarilor are loc fara exceptie strict pe 27 iulie. Ion Nicolescu are programul zilei si ne spune surprinzator ca in primul rand membrii Consiliului Local au fost deschisi la nou, in acest an radiomataorism: Vineri, 27 iulie 2018, an cu mari conotatii istorice pentru cei mai simpli sau chiar mai sofisticati oameni ai comunitatii, va demara maratonul cultural. Tocmai am iesit de la sedinta consiliului comunal si spre marea mea bucurie am gasit oameni dornici sa vada si altceva care sa schimbe un pic trendul ultimilor zeci de ani!
Ineditul, pentru care nu se poate fara asa ceva, va fi reprezentat de Federatia Romana de Radioamatorism, prin prezenta presedintelui sau, domnul Constantin Neacsu sau multiplul campion de telegrafie YO3AAJ – domnul Capraru, precum si de domnul Ovidiu Burducea, presedintele clubului de radioamatori ”UNIVERS B-90” din Buzau si vicepresedinte al Federatiei, impreuna cu cei mai pasionati radioamatori din zona. Radioamatorismul, care cred ca poate fi considerat sportul cu cel mai ridicat nivel al hobbyului, ne va permite ca, de la Cernatesti, din preajma rezervatiei naturale de liliac, sa fie stabilite legaturi interne si internationale, cu operatori ai unor statii radio la nivel global, pe baza unor indicative de apel unice, folosite numai pe perioada Centenarului Marii Uniri. Exclusivitatea, unicitatea, ineditul sunt atributele cheie ale evenimentului, in care vor fi antrenati copii, asistati in primele lor legaturi radio de profesionistii prezenti la eveniment si care vor primi diplome de participare sau ”QSL”-uri de confirmare a legaturilor radio.
De retinut este ca in mod unic de la Cernatesti se va comunica prin unde radio in tara si in strainatate, ca avem parte de o expozitie cu produse ale cernatarilor, ca 32 dintre cei mai buni copii ai localnicilor sunt premiati in premiera de conducerea Primariei si ca Pantelimonul este organizat in comuna cu liliac doar o singura zi, pe 27 iulie!