In forurile decizionale europene se bate de ani buni moneda pe acest concept si abia acum intra in atentia romanilor si devine vizibila economia circulara.

Simplu, economia circulara este acel tip de economie care produce zero deseuri. Noua paradigma arata ca totul in Romania este la nivel de proiectare astfel incat fiecare produs care intra in circuit fie sa aiba calitatea: biodegradabil, fie o componenta suta la suta cu potential de reciclare. Specialistii pun la socoteala ca oamenii sunt mari consumatori, dar mai ales ca toate tipurile de resurse secatuiesc.

In acest context european, orasul Buzau face pasii de inceput in asimilarea conceptului in mod real atat in plan social, cat si in mediul educational. Spre exemplu, inca din iarna 2018-2019, la scoala generala nr.11 au fost instalate aparate sensibile care monitorizeaza si dirijeaza consumul de caldura astfel incat intr-o singura luna consumul a fost redus cu minim 25 la suta, iar aceasta unitatea de invatamant este cea mai mare pentru invatamantul gimnazial din orasul Buzau. Scoala in cauza va fi prima din urbe care va avea cele mai multe parghii pentru a se putea spune ca respecta prevederile moderne ale economiei circulare.

Pret pe PET

Proiectul apartine aceleiasi tendinte europene si se afla in plina desfasurare in hipermarketul numarul unu din orasul Buzau. Totul este pus la cale de Primaria Munciipiului Buzau in colaborare cu partenerii din domeniul reciclarii prezenti in piata locala.

Concret, orice persoana din orasul Buzau poate veni pana pe 17 noiembrie cu minim o sticla din plastic si de maxim patru ori pe zi la peretele special din hypermarket, va primi un bon de la angajatul care supervizeaza acest program si pentru sticla din plastic este liber sa-si aleaga un fruct sau o leguma din rafturile special situate in vecinatatea panoului inscriptionat Punem pret pe plastic, acesta fiind numele programului care deja se aplica la nivel national in sapte orase, Buzaul fiind cel de-al optulea. Ileana Banucu, director tehnic al Primariei Buzau a spus concret cum are loc acest program in marele magazin din Buzau.

La lansare, primarul orasului Buzau a provocat cetateanii tocmai la diminuarea produselor care polueaza.

Inca din primele minute ale programului prin care orice persoana poate primi un fruct sau o leguma daca aduce un pet ce va fi colectat si reciclat la furnizorul de servicii de salubritate din orasul Buzau, buzoienii s-au oprit pret de cateva minute pentru a se informa si a decide daca devin partasi ai pasului spre economia circulara.

La Buzau se pune pret pe plastic in acest hipermarket pana pe 17 noiembrie. Programul initiat de municipalitatea buzoiana are scop educativ si provoaca intreaga comunitate la responsabilitate in protectia mediului.

Articolul precedentBarajul Siriu, singura sansa a unui pret mai mic al apei
Articolul următorSange pentru profesoara mea de romana!