Este in mod clar treapta cea mai inalta pe care urca invatamantul buzoian modern printr-un reprezentant al sau la nivel continental! Reusita ca un dascal sa devina ambasador al limbii romane la o scoala europeana este una aparte, iar cea care a obtinut un mandat special este Maria Monalisa Plesea.

La nivel judetean, dascalul care preda limba si literatura romana si limba si literatura franceza este recunoscut mai ales pentru organizarea si functionarea in ultimii 10 ani a Taberei Internationale a Francofoniei devenita in 2019 Voluntariat pentru comunitate si care a adus la Poiana Pinului si Sarata Monteoru sute de elevi francofoni si olimpici romani si moldoveni intr-o inedita tabara ce a beneficiat de la an la an de mai multi voluntari din tari francofone.

De asemenea, Maria Monalisa Plesea este fondatoarea singurului centru cultural francofon din Europa centrala si de est, aspect care a atras in fiecare an sprijinul Delegatiei Wallonie-Bruxelles si a tuturor autoritatilor francofone din Europa, cu precadere a ambasadorilor Frantei in Romania, in anii mentionati anterior.

Trebuie adaugate si festivalurile de film si teatru bilingv pentru copii si tineri, dar si activitatea efectiva de profesor la Colegiul National Mihai Eminescu.

Am avut bucuria de a-i cere profesorului Maria Monalisa Plesea un ultim interviu inainte de plecarea la Scoala Europeana de la Luxembrug la care mai preda un singur profesor din Romania. Mentionez ca aceste scoli europene au fost infiintate in 1953 cu scopul asigurarii educatiei copiilor personalului angajat in institutiile comunitare, iar Romania a aderat la legislatia care le defineste abia in 2007. In prezent sunt 14 scoli europene de tip I in sapte state membre si 12 scoli europene de tip II in cinci state membre –scoli internationale care respecta principiile de functionare ale Scolilor Europene si sunt finantate atat de statul gazda, cat si de Uniunea Europeana.

Potrivit www.edu.ro profesori romani detasati sunt doar la Scoala Europeana Bruxelles IV unde exista sectie lingvistica de limba romana si la Scoala Europeana Luxembrug II, unde de la 1 septembrie 2019 va preda si profesorul buzoian Maria Monalisa Plesea si va preda limba romana – realmente va fi un ambasador al limbii noastre.

Dascalul roman va preda potrivit legislatiei romanesti in domeniul educational, insa metoda va fi adaptata concret copiilor romanilor si strainilor de la Scoala Europeana Luxemburg II, spune prof. Plesea care desi are un mandat de noua ani pentru aceasta inalta functie se gandeste ca orice plecare are totusi si o intoarcere ca si cap-compas.

Centrul International Cultural Francofon de la Buzau intra asadar sub alte auspicii care vor fi in mod sigur de anvergura, la Buzau ramane pentru coorodnare prof. Liliana Ivanel, iar noi nu avem decat putine cuvinte pentru dascalul de doar 43 de ani care a schimbat acasa imaginea culturala a judetului Buzau, iar acum se implineste profesional in Luxemburg! Nu trebuie sa ii dorim spor si putere de munca pentru ca-s dovedite acasa, poate doar biruinta si sa revina la Buzau cu spiritul acela european detasat despre care vorbesc parintii care au copii la Scoala Europeana Luxembrug II!

Articolul precedentAnunt
Articolul următorVal de proiecte europene la Nehoiu

6 COMENTARII

  1. Mult succes îți doresc, scumpa mea, să te bucuri de tot ce e mai bun în cariera ta care acum începe să strălucească, la fel ca o stea care a ajuns la apogeu!

  2. C.N.M.E. – mândri de tine, Oana. Aş zice, cum spune un cronicar, „nasc şi în Moldova oameni”. O colegă minunată şi un intelectual autentic!

  3. O doamnă profesoară de excepție!!! Vă mulțumesc pentru ceea ce sunt azi, datorită dvs., visul pentru care am luptat, a devenit realitate!!! 🤗 S-aveți în continuare parte de împliniri profesionale și mult succes acolo unde vă veți desfășura activitatea!

  4. Mult succes pe noul drum și împlinire sufletească! Să fiți sănătoasă să vă bucurați de această nouă provocare a vieții dvs.! 🤗

Comments are closed.