Judetul Buzau se afiseaza drept campion national inca din anul 2005 ca numar de puncte de alunecari de teren. Specialisti inveterati la nivel national, profesori universitari, studenti si aspiranti la functii publice au comandat de-a lungul timpului studii care sa arate de ce haoticul pamant al judetului Buzau fuge in toate directiile. In 2010 erau 33 de localitati in care se manifestau activ alunecari de teren. La sfarsit de 2018 jumatate din judet apare pe harta specialistilor acestui domeniu. Din 6.102,6 kilometri patrati cat are judetul Buzau, jumatate aluneca in decembrie 2018. Adica 1,3 la suta din Romania!

Au venit numeroase argumente in timp: caracterul teritoriului judetului Buzau situat la Curbura Carpatilor, zona seismica numarul unu a Romaniei, dar si actiunea cursurilor de apa asupra reliefului.

In a doua categorie se incadreaza si situatia de la Maracineni. Aici, pe malul drept al paraului Calnau, afluent al raului Buzau, 30 de oameni din sase case, dar si zecile de familii care au ingropate rude decedate in cimitirul satului stau cu teama ca malul desenat astazi doar de o singura linie de pini si nu de o intreaga padure va ceda in totalitate. De ieri, joi, 17 octombrie 2019, de la pranz, utilajele Serviciului de Gospodarire a Apelor din cadrul Administratiei Nationale Apele Romane Buzau-Ialomita au inceput sa mute pamantul, sa impinga tot ce se poate din prund catre albia paraului Calnau. Sa blocheze trecerea cu pamant, arbori, bucati de ciment identificate in apa si tot ce nu trebuie sa existe in prund.

O lucrare menita sa dureze minim o perioada! Si sa stagneze falierea pamantului de sub case, cimitir si infrastructura electrica.

Lucrare provizorie

In mod real, autoritatile de la nivelul judetului Buzau cunosc de opt ani situatia de la Maracineni. Probabil s-a sperat ca alunecarea se va opri efectiv … natural!

Pe 15 octombrie 2019, prefectul Carmen Ichim a convocat insa membrii Comitetului Judetean pentru Sitautii de Urgenta Buzau pe de o parte pentru a fi prezentata situatia inainte de prima zapada a utilajelor specific deszapezirii, dar si cantitatile disponibile si prezentarea oricaror probleme din acest domeniu, si pe de alta de aprobare a inceperii unei lucrari provizorii in albia Calnaului, in spatele cimitirului  Maracineni.

Daca la capitolul iarna totul este perfect intre si in institutiile care au competente in sezonul rece, situatia alunecarii de teren de la Maracineni trebuie sa primeasca in timp raspuns, in teren, la intrebarea simpla: cand vor fi realizate lucrarile definitive de consolidare a malului si deviere a cursului paraului Calnau?

Lucrari probabile cu gabioane, caci asa este exemplul pe toate cursurile de ape curgatoare care au produs in timp alunecari de teren in teritoriul pe care il traverseaza.

Dar sa auzim cum a prezentat in sedinta aceatsa situatie directorul tehnic al SGA, Betrice Neagu.

Prefectul Carmen Ichim a argumentat decizia de a supune atentiei membrilor CJSU aceasta urgenta ivita la nivelul judetului Buzau.

Carmen Ichim a pledat pentru lucrare provizorie astfel incat nenorocirea dintre pinii de la Maracineni sa fie cumva rapid stopata. Cu mentiunea grava ca „lucrarile trebuie sa inceapa de astazi”, adica din 15 octombrie 2019, ziua sedintei CJSU. Si au inceput probabil, insa nu si in teren, adica in albia Calnaului.

Asa spune si administratorul comunei Maracineni, Constantin Dumitru, la aceeasi sedinta a CJSU.

Si s-a intamplat de ieri, 17 octombrie 2019, ca lucrarile sa inceapa!

Actiunea: canalul de 12 metri

In albia paraului Calnau duduie deja doua utilaje si … doi angajati ai SGA. Sunt intr-adevar utilaje de mare capacitate, insa si volumul de munca ar fi de mai mult de doi oameni tinand cont si de anotimp si de eticheta pusa in CJSU situatiei: de urgenta.

Potrivit proiectului, albia paraului va fi blocata in zona alunecarii de teren, iar apa va trebui sa-si croiasca un drum nou printr-un canal lat de 12 metri.

Comunitatea din Maracineni contribuie la lucrarea in cauza cu combustibilul ce va fi consumat de utilaje. Asadar, in santierul abia deschis se afla administratorul comunei, Constantin Dumitru care explica imediat ce se intampla in albia Calnaului, apa ce rupe sistematic din malul inalt odinioara si lat de cateva zeci de metri, acum de doar cinci metri. Si acei cinci metri intre prapastie si casele cu 30 de oameni.

Saptamana trecuta, spun oamenii zonei s-a rupt ultima bucata din mal. Constantin Dumitru spune clar: de inghet si dezghet este marea temere in ceea ce priveste perioada imediata aici, pe prundul paraului Calnau ce pune de atata vreme in pericol un intreg cimitir al satului Maracineni, case si reteaua de alimentare cu energie electrica.

Unde e preotul?

In sat, in mod sigur! Numai ca oamenii vecini cu prapastia din Maracineni povestesc despre zgomotul pe care il face malul atunci cand se pravaleste in albia Calnaului si cum a incercat preotul satului sa vada daca aluneca sau nu pamantul de langa cimitir.

Respiram usurati pe de o parte ca este doar o povestire despre necazul care ar fi putut sa se intample pe marginea prapastiei, iar pe de alta ca totusi in albia Calnaului se lucreaza si poate nu episodic, ci sustinut ca intr-o situatie de urgenta, asa cum a cerut prefectul Carmen Ichim in sedinta CJSU din 15 octombrie!

Vorbim despre vieti puse in pericol, dar si despre cimitirul Maracineni cu 710 locuri de veci si mare parte deja ocupate de sicrie, plus despre un stalp de inalta tensiune care asigura reteaua de alimentare cu energie electrica a zonei Vadu Pasii si mai departe spre municipiul Rm. Sarat!

Articolul precedent41 de decizii pentru orasul Buzau
Articolul următorInvitatie