Fondurile europene au devenit singura soluție de finanțare a unor lucrări așteptate de numeroase comunități buzoiene chiar și de 31 de ani. Pariem uneori pe realizări mici fără a gândi ansamblul nevoilor ce se reflectă rapid și evident la capitolul utilități. Zic așa pentru că există și în prezent primari care încă aleg proiecte pentru înființarea unor locuri de joacă în sate cu scădere demografică, în condițiile în care apă potabilă nu este și, implicit, nici canalizare în respectiva așezare umană, darămite șirul utilităților din gama lux… O joacă este și misiunea lor patru sau câți ani reușesc să primească mandate în fruntea comunității lor.

Nu pentru a scrie despre primari mai harnici sau mai puțin harnici, mai inspirați sau poate deloc interesați de oameni punem astăzi condeiul pe hârtie, ci pentru a prezenta ceee ce vă preocupă pe mulți dintre dumneavoastră care ați avut variate reacții atunci când am scris despre cel mai mare proiect pe fonduri europene ce este deja în desfășurare în județul Buzău, proiect istoric ce acoperă o parte semnificativă dintre localitățile județului Buzău. În linkurile inserate în ultimele două rânduri puteți citi istoricul acestui megaproiect buzoian.

Infrastructuri noi de apă potabilă, sisteme noi de canalizare, rezerve pe termen lung de apă potabilă pentru comunități întregi și gospodării de apă la care nimeni nu se gândea vreodată. Ba mai mult, vorbim despre 10 contracte de lucrări finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, finanțare obținută de operatorul regional Compania de Apă Buzău.

Trecem în revistă contractele împreună cu directorul general Simona Săvulescu de la Compania de Apă Buzău, operatorul regional ce derulează cele 10 contracte de lucrări cu termen limită unic, finalul anului 2023.

Rm. Sărat, deschide lista contractelor în execuție

Este contractul de lucrări numărul 5, CL5 cum este cunoscut în documentația de profil a specialiștilor de la CA Buzău, și primul care efectiv a fost aplicat în practică. 16,3 milioane de euro sunt alocați acestui proiect, însă, important este că datorită acestor investiții

se rezolvă până la finalul anului 2023 cea mai dificilă problemă din arealul Livada Mică-Livada Mare-Podgoria, unde rezerva de apă este zero încă din luna februarie potrivit experienței 2021, și anume oamenii vor avea la dispoziție spre folosință infrastructura de apă prezentată de directorul CA Buzău.

31.12.2023. Acesta este termenul final pentru orice lucrare efectuată în județul Buzău prin efectul POIM  obținut de Compania de Apă Buzău. Deja spunem pentru a doua oară. La fel, implicit și pentru contractul de lucrări din zona Rm. Sărat.

Calvini-Sărata Monteoru-Mânzălești, contract cu ofertă depusă

Poate cel mai disputat, discutat, cunoscut și elocvent contract de lucrări prin POIM este contractual numărul 6. Acest contract are epicentrul în zona Calvini – comună ce deține o pungă de apă de calitate și care o infrastructură rudimentară de furnizare a apei potabile. Iată ce spune Simona Săvulescu despre stadiul acestui contract care în afara Calviniului mai rezolvă două mari probleme în două comunități diferite.

Luăm pe rând contractele finanțate prin POIM și sperăm să ducă la înțelegerea fiecărui pas dintr-un megaproiect cu finanțare europeană pentru că noi, consumatorii ne dorim acum dacă se poate ca rețelele să fie mereu în perfectă stare, apa de bună calitate și niciodată estompări. Aceia dintre dumneavoastră care ne-ați lăsat întrebări legate de durata prea mare dintre depunerea ofertelor pentru contracte și execuția propriu-zisă primiți imediat răspuns de la directorul general al CA Buzău – de ce durează atât de mult? Aici aflați și când ar putea începe efectiv lucrările din contractul numărul 5.

Nu lucrăm cu astfel de finanțări europene, deci cu rigori aparte, nu cunoaștem pașii, însă știm că până la urmă vin și rezultatele. Aici aș pune egal între POIM-ul pe infrastrcutura de apă și proiectul de alimentare cu gaze naturale a comunei Mărăcineni. Primul este în lucru de câțiva ani, al doilea de 31 de ani este întocmit și refăcut, iar refăcut și depus și așa mai departe pentru ca în prezent să fie și el în execuție. Iată ce spune despre acest aspect interlocutoarea noastră.

Investițiile ce au loc prin acest POIM nu ar fi putut vreodată să fie susținute de fiecare entitate teritorial-administrativă în parte. În scurtă vreme vom reveni pe subiect cu opinia a minim trei dintre responsabilii în egală măsură cu reprezentanții CAB, și referirea este făcută la primarii unor comunități parte din proiect. Sumele sunt extrem de mari, lucrările de anvergură, iar angajementele pentru totdeauna.

Metri cubi de documentație ce trebuie analizați pagină cu pagină, cuvânt cu cuvânt. Atenție. Totul pentru buna desfășurare a fiecărui contract de lucrări în parte. Altfel, iată ce se poate întâmpla!

Avem mai departe de prezentat contractele de lucrări 1,2, 3 și 4. Primele două au termene de depunere a ofertelor în noiembrie 2021 Contracte cu teremene de depunere noiembrie 2021, dar cu vizite în amplasament, spune directorul CA Buzău. Una peste alta, POIM la Buzău este aplicat corespunzător, iar alte contracte așteaptă lansarea. Simona Săvulescu spune că inclusiv anumite modificări legislative stau la baza termenelor în cauză.

Oamenii să pregătească proiecte!

Poate fi sumarizată opinia directorului general al singurului operator regional din domeniul apei din județul Buzău. Se poate trasa ideea principală ce arată că primarii comunelor care nu fac parte din finanțarea prin POIM au nebănuite variante de finanțare, doar să aibă răbdare, dar șă scrie din timp proiecte. Inclusiv PNRR trebuie să fie în atenție și el, spune Simona Săvulescu.

Așadar, înțelegem că încet-încet și cu pași calculați infrastructura apei potabile și a apei uzate din cele 33 de localități în care operează Compania de Apă Buzău se va schimba astfel încât să existe lejeritate și siguranță la nivelul acestui serviciu de utilitate publică.

Articolul precedentLupii atacă satul Pleși
Articolul următorLa Buzău se modifică prețul gigacaloriei