2022 este anul turismului buzoian ce se poate deschide spre anvergura celui de talie mondială. Mai mult, gazdele buzoiene vor simți economic, așa cum se așteaptă, această apartenență la familia mare a turismului din rețeaua UNESCO.

Argumentul acestor afirmații vine imediat de la președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu care arată spre marea reușită a perioadei moderne a județului Buzău în domeniul ospitalității și frumuseții naturale – aplicarea cu Geoparcul Ținutul Buzăului pentru a deveni geoparc global UNESCO.

O reușită atât de mare obligă și aduce responsabilități pe măsură, spune în continuare președintele CJ Buzău explicând că în luna mai când se așteaptă efectiv rezultatul final al analizei dosarului de aplicare depus de Asocția Ținutul Buzăului, dar și al evaluării în teren de la mijlocul lunii septembrie 2021, totul va fi totuși o simplă formalitate.

Ne oprim la evaluarea din septembrie 2021 a delegaților UNESCO și care a avut loc pe parcursul a patru zile petrecute în diverse locații turistice din județul Buzău.

Atunci, cei doi evaluatori străini au făcut și recomandări ce arătau către infrastructura rutieră din zonele turistice ale județului Buzău.

Petre Emanoil Neagu, președinte al CJ, spune că nu a fost dată uitării recomandarea evaluatorilor, ci s-a început efectiv acțiunea acolo unde este necesar ca drumurile să fie circulabile.

În același context, la nivelul acestei instituții, Consiliul Județean Buzău, susținătorul financiar al Geoparcului Ținutul Buzăului, se pun în balanță deja și avantajele pe care gazdele din Ținut, micii sau marii investitori, dar mai ales factorii implicați în dezvoltarea geoparcului le așteaptă după validarea acestei structuri de 18 comune ca geoparc global UNESCO. Despre ele, președintele Neagu spune astfel!

În timp ce președintele de consiliu județean vorbește despre numeroase zone din Geoparcul Ținutul Buzăului care au parte fie de lucrări de refacere a infrastructurii rutiere, fie de promovare, trebuie spus că de ieșire în lume au beneficat până în prezent mai puțin de jumătate dintre cele 18 comune membre ale geoparcului. De la toate zonele însă, atât reprezentanții administrativi, cât și tinerii care coordonează ATB așteaptă propuneri de implicare comună astfel încât tot arealul să devină vizibil la nivel mondial, mai devreme sau mai târziu. Bine, nu luăm în calcul ploaia de ONG-uri ce au apărut brusc peste tot în geoparc și toate cu un singur scop – dezvoltarea sustenabilă a acestuia. Ca în fiecare desăvârșire există și momentul trierii!

Articolul precedentMinistrul Culturii către partenerii din industria creativă:”Nu sunteți invizibili!”
Articolul următorLa Buzău se deschide și clinică de somnologie