Statiunea fanion a judetului Buzau, „Statiunea baston” pentru ca este o vorba a specialistilor potrivit careia cine vine la Monteoru in baston va pleca de aici alergand, batrana doamna a turismului balneoclimateric de la Curbura Carpatilor sau Cenusareasa turismului buzoian. Toate sunt etichete puse statiunii Sarata Monteoru – o momeala buna de rating, succes de marketing, pentru atras turisti de oriunde din lume, in mare un obiectiv turistic al judetului Buzau si care vinde excelent de la 1 iulie 1895 si pana in prezent! Numai ca batrana doamna chiar sta deja in genunchi in fata modernelor statiuni aparute in diverse zone ale Romaniei, dar si departe tare de senioarele turismului balneo ale tarii modernizate la rang de excelenta in ultimii zece ani de adevaratii iubitori ai turimsului! Ce sa mai spun de zone care nu ofera foarte multa grandoare naturala, insa care stiu sa se vanda foarte bine pentru ca au intrat cu dreptul in industria ospitalitatii. Noua ne place sa ne lasam pacaliti ca este bine, ca vin turisti, ca o entitate unica demareaza cate un proiect si chiar reuseste sa infiinteze un spatiu modern in statiune… dar la proba contrarie..

In fapt, ar trebui sa vorbesc despre o comunitate numita Merei care s-a invatat sa traiasca atat de bine, indiferent de culoarea politica a edilului, din ceea ce aduce statiunea la bugetul local. Trai berechet, nu alta! Ascultati cu atentie ce spune primarul in functie al comunei Merei!

Atentie, doar 125 de ani are statiunea de la infiintarea sa la 1 iulie 1895 de catre boierul grec Girgore Monteoru!

Fundu Saratii, Monteoru sau Sarata Monteoru. Dupa recensamantul din 2011 acest sat avea 839 de locuitori si zeci de pensiuni si hoteluri. Cei 19 km care despart bijuteria cu ape sarate tamaduitoare de orasul Buzau a facut-o dintotdeauna favorita a orasenilor. Gloria celebrei statiuni in plan european s-a dus pana in apropierea celui de-al doilea Razboi Mondial, regimul communist venindu-i de hac lent si sistematic.I se spunea Karlovy Vary sau Karlsbad-ul Romaniei. Scriitorul Viorel Francu stie bine istoria.

Una peste alta,  turistii se simt bine dupa ce primesc cate patru proceduri pe zi timp de 18 zile sau timp de un weekend, iar statiunea nu este doar a seniorilor care vin la tratament pe baza cuponului de pensie, ci si a persoanelor active care primesc aceleasi facilitati financiare si de tratament. Apa sarata face minuni, iar industria ospitalitatii din statiune s-a adaptat si face pachete turistice destinate si populatiei active, caci Monteoru nu este doar pentru seniori, zic de Monteoru anilor nostri. Iar boierul Grigore Monteoru a realizat in 1895 o bijuterie care a invatat sa functioneze aproape singura, inconjurata de o mie de sonde de petrol, gradina dendrologica, cazino, o mina de petrol unica pe continent si care functioneaza si azi, gara si cate alte note ale vietii civilizate europene de la inceput de secol al XX-lea. Putina lustruiala daca i-ar da cineva…

Entitate administrativa de sine statatoare

Asa spune insusi presedintele de judet Petre Emanoil Neagu cumva convins ca forta comunei Merei pentru modernizarea statiunii Sarata Monteoru nu exista sau nu se vede. Eu ii adaug fortei si vointa.

Sarata Monteoru este statiunea satelit ca sa spun plastic a insusi orasului Buzau si pun drept argument distanta mica fata de acesta, dar a intrat in ultimii ani si pe lista de calatorie, de relaxare, de weekend si pentru bucuresteni si prahoveni.

Succint, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau spune ca o reformare concreta a statiunii se poate face prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Monteoru. In acest fel, entitatea administrativa a judetului Buzau isi poate aduce altfel aportul finaciar pentru zona in care chiar si prin 2009 lotul national de atletism al Romaniei aici isi facea antrenamentele pentru marile competitii deoarece aerul saraturat este realmente factor de cura, spunea candva medicul George Szep. Astazi, presedintele CJ mizeaza ca Sarata Monteoru va fi statiune un an intreg, nu doar trei luni pe an!

35-40 la suta din bugetul comunei-mama Merei vine din ceea ce inseamna statiunea Sarata Monteoru – o statiune beteaga, resuscitata la sfarsit de mai-inceput de iunie de unicul festival al judetului Buzau si o luna mai tarziu obosita de propriile-i zile, sarbatoare care se desfasoara fix dupa acelasi program ca in urma cu 10 ani, la prima editie. M-a frapat, spre exemplu ca inclusiv numele initial de Zilele Monteoru a fost pierdut de unitatea administrativ-teritoriala in fata unei surate vrancene cu sange aprig, mostenire de la Baba Vrancioaia probabil. Asa ca revin la aportul important la bugetul zonei, cifra indicata de presedintele Neagu si argument necesar si suficient pentru ca mica localitate cu nici o mie de oameni sa devina ea insasi comuna.

In 2009, satul acesta statiune balneoclimaterica era considerat si plasat de catre specialistii in turism drept una dintre cele trei cele mai bogate asezari rurale ale Romaniei cu o densitate de trei pensiuni agroturistice pe metrul patrat. Era 2009. Intre timp, in Sarata Monteoru s-au mai inchis din pensiuni, altele au devenit mai mari, exista centre spa, mofete si tipuri de tratament care fac pionierat in domeniul balneo. Deci, argumente sunt, revine pe analiza presedintele CJ Buzau.

Azi spunem ca exista cate un loc de cazare pentru fiecare locuitor al satului. Insa, aplicarea legii referendumului in cazul Monteoru nu ar fi de bun augur. Devenirea in comuna a statiunii fanion a judetului Buzau poate avea un as in maneca negocierilor: participarea mostenitorilor Monteoru care nu au parut pana acum interesati sa activeze in domeniul balneo, spre exemplu.

Mostenitorii familiei Monteoru, reprezentantii ADI Monteoru si ai viitoarei comune Monteoru. Toti la aceeasi masa a viitorului. Ideal ar fi. Pentru zona turistica in cauza, specialistii CJ au scris deja un amplu proiect prin care sa fie realmente revigorata statiunea. Proiectul avea la un moment dat sanse de finantare prin Ministerul Turismului, insa instabilitatea politica a lovit in toate domeniile de dezvoltare, iar speranta de acum, spune Neagu consta in fonduri europene alocate Romaniei in intervalul 2020-2024 astfel incat celebrul parc balnear de la Monteoru sa existe. Inainte de orice trebuie ca Monteoru sa aiba o buna infrastructura rutiera, afirma presedintele CJ.

Nu referendum, ci reimpartire administrativ-teritoriala

O viseaza multe comune buzoiene care s-au urcat pe loc in fata in trenul dezvoltarii si nu au cum sa coboare pentru ca trec din etapa in etapa a confortului vietii. Toate aceste comune, iar judetul Buzau sincer chiar nu are extraordinar de multe, desi ar trebui sa fi iesit din randul celor 82 destule, spera ca reimpartirea administrativ-teritoriala discutata de mai multe guverne la rand sa ajunga prioritate pe masa discutiilor oficiale. Dispar sate, comune cu 4.000 de locuitori stau efectiv pe loc in timp ce urmatoarea sau cea din fata se apropie de statut de oras, necesitatile vietii moderne inseamna confort si mobilitate, deci ar fi argumente concrete. Vointa reimpartirii administrativ-teritoriale va putea provoca si ruperea statiunii Sarata Monteoru, arata Petre Emanoil Neagu, de restul comunei Merei.

In statiunea buzoiana sunt 32 de hoteluri, pensiuni agroturistice, hosteluri si chiar bungalowuri care au raportate la Ministerul Turismului 992 de locuri de cazare. Am intrebat-o pe Ana-Maria Dobrescu, sefa Compartimentului Turism din cadrul CJ Buzau cati turisti a avut statiunea potrivit ultimei analize statistice:” In 2018 au venit la Monteoru 18.319 turisti care au petrecut aici 201.258 de nopti”, a precizat aceasta. Statiunea Sarata Monteoru este recomandata pentru tratarea afectiunilor aparatului locomotor: reumatismale degenerative (spondiloze, poliartroza) si abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerala), posttraumatice (redori articulare, status postoperator, status post entorse/ luxații/ fracturi); dar si pentru tratarea afectiunilor ginecologice: insuficienta ovariana, cervicite cornice sau pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos periferic: pareze usoare, sechele dupa polineuropatii. Apele sarate de la Monteoru sunt indicate sin in tratarea reumatismului inflamator: spondilitei anchilozante, artritei psoriazice, artritei reactive, artritei gutoase, condrocalcinozei, poliartritei reumatoide (efect antiinflamator şi regenerant la nivelul sistemului locomotor), a scoliozei, cifozei, afectiunilor dermatologice: eczemelor, psoriasisului, pruritului, dermatitri keratoticr (ameliorarea unor afectiuni ale pielii), afectiunilor respiratorii, bilolor vasculare.

In 1989, Sarata Monteoru devenea comuna de sine statatoare, insa in anul urmator legea se abroga. Apoi, in 2005 ave aloc referendum ca Sarata Monteoru sa devina Paltinisul Buzaului, deci dupa model sibian. Localnicii au votat favorbail, buzoienii nu au catadicsit sa iasa la vot, iar referendumul a fost anulat.

Cateva dintre fotografii apartin mediului online si grupului de socializare local din Sarata Monteoru.

Articolul precedentContracte ce pot fi suspendate pe perioada starii de urgenta
Articolul următorMasuri sporite in municipiul Buzau