Reprezentanți ai comunei Bisoca – zona buzoiană cea mai afectată de atacurile ursului în ultimii trei ani – au fost prezenți astăzi la protestul din fața Ministerului Mediului și au fost conduși, în premieră pentru o comunitate buzoiană, chiar de primarul Florin Stemate. Acesta a făcut parte și din grupul de puțin peste 20 de reprezentanți ai protestatarilor veniți azi din toate colțurile României care a intrat la dezbateri împreunăc cu ministrul Tanczos Barna.

L-am întrebat pe drumul de întors către Bisoca pe primarul Stemate dacă există elemente concrete de aplicat în problematica urșilor ce atacă zi de zi în satele comunei de pe granița Geoparcului Ținutul Buzăului și mi-a spus franc că este dezamăgitor! Nu avem ceva palpabil să le spunem oamenilor din comună! Ministrul vrea măsuri pe termen lung, noi avem atacuri zi de zi! Ne gândim strașnic la viața noastră!, a precizat Stemate.

Venim acum și cu poziția ministrului Mediului care cunoaște extrem de bine situația de la Bisoca și a promis o rezolvare înainte de momentul Ojdula – vânătoarea cu sau fără prinț european. Iată ce scrie pe pagina sa de socializare Tanczos Barna – M-am întâlnit astăzi cu reprezentanți ai Asociației Oierilor de Munte, ai crescătorilor de bovine și ai apicultorilor, ai asociațiilor cinegetice, precum și parlamentari din județele afectate de atacurile urșilor, primari, reprezentanți ai comunităților din județele Buzău, Argeș, Brașov, Harghita și Covasna. 👉Aceștia mi-au înmânat o petiție prin care semnalează situația din județele afectate de atacurile de urs. ❗Am subliniat că este nevoie clar de măsuri pe termen mediu și lung, însă este nevoie și de măsuri pe termen scurt, pentru a interveni în apărarea vieții umane. Problematica este complexă, este generată de modul în care a fost abordată problema în ultimii ani.☝️Am avut o discuție constructivă. Au venit să-și prezinte punctul de vedere. Au vorbit despre frică, despre presiunea la care sunt supuși, despre problemele care sunt generate în comunități de prezența urșilor, de riscul generalizării soluțiilor locale, nelegale, care sunt, din păcate, câteodată, alese de oameni pentru a-și apăra viața, pentru a-și apăra gospodăria sau copiii și așa mai departe.👉Vor exista în continuare consultări cu reprezentanții fermierilor, ai autorităților locale și cu cetățenii din zonele respective pentru a găsi soluțiile pe termen mediu și lung. Totodată, vom prezenta această propunere a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru intervenția rapidă în cazurile de forță majoră, acolo unde viața umană trebuie protejată, și vom merge mai departe spre un plan de management pe un termen mediu și lung, care să gestioneze aceste probleme și să aducă soluția pe termen lung.ℹ️Puteți urmări întreaga dezbatere aici: https://bit.ly/3hgGCMR

https://www.facebook.com/watch/live/?v=343143154058178&ref=watch_permalink

Informațiile cu privire la situația din prezent a atacurilor și numărului de urși din județul Buzău, dar și despre decizia bisocenilor de a lua parte la protestul de azi, de la București, din fața Ministerului Mediului puteți citi în articolul de aici.

Articolul precedentPlăcuțe cu cod QR, la obiectivele turistice din județul Buzău
Articolul următorLucrările prin PNDL vor continua, asigură președintele Consiliului Județean