Aici miroase realmente a toamna! Si drumul da sa se imbrace in frunze galbioare prin care inca mai razbesc pete de verde! Ziua este luminoasa, iar gandul calator face popas in punctul cel mai atractiv al judetului Buzau! Mii de turisti si-au oprit in 2019 pasul aici, semn ca judetul Buzau a intrat bine de tot pe harta turistica a Romaniei! Ii mai trebuie “condimente”, dupa cum mi-a zis in gluma un tanar care da sa se ocupe de promovarea turismului romanesc, in general, fara sa stie insa la fiecare in curte oare ce se intampla? Ce promovam? Doctorii in turism sunt insa incurajati sa existe si ajungem sa livram strainilor informatii incorecte, nu false! Insa exista cernerea. Sa ma supar eu in zi asa frumoasa?… nu!

Mai ales ca dinspre padure bate un iz de ciuperci. Vom vedea in cateva zile in pietele Buzaului. Coastele insa au o nuanta gata magica de portocaliu izolat intre griurile frunzelor. Catina bate in copt. Se vad doua siluete in zare care taie crengi cu fructul aducator de sanatate. Oamenii au invatat sa se foloseasca de mediul natural roditor din jur. In fapt ii si sporesc cresterea pentru anul urmator. Desi ochii merg spre culmile cu vulcani, gadul da inapoi spre enclava care isi tine si in prezent rufele la uscat pe gardurile pravalite de la marginea carosabilului acestui drum judetean. 102 F, asa ii spune carpacitului, denivelatului, mereu suduitului drum care ne indreapta cu grija spre patria vulcanilor spectaculosi!

De la Ratesti si pana la Scortoasa, in patria vulcanilor, gandurile par sa nu navaleasca decat din jos in sus, de pe carosabil inspre bordul masinii care nu mai stie cum si ce sa ocoleasca. Denivelarile sunt cel mai greu de trecut. De la enclava cu rufe mereu la uscat in drum incepe raul. Asa mi s-a parut mereu. Asa si azi. Pe aici au trecut pe 1 mai, anul acesta si anul trecut cam la fel, spune Dumitru Rosu, custodele de la Vulcanii Noroiosi, peste 1.000 de turisti.

Nu trebuie sa va spun eu ca avem de-a face cu Rezervatia Naturala Vulcanii Noroiosi, zona protejata la nivel european si zona cu un manunchi de cateva sute de vulcani noroiosi. In lume ar fi 1.100, spune wikipedia.org, iar mai mari decat ai nostri de la Buzau ar fi cei din Azerbaidjan.

Pe custodele de la Vulcanii Noroiosi il gasesc in zona pensiunii in care intra turistul sa-si potoleasca si foamea si setea. Spune ca ar vrea sa faca mai multe in zona sa de responsabilitate, insa banii sunt limitati. Se aude o masina. Una cu motor puternic. Intra in parcare. Numere de Maramures. Un domn cu chip aparte intreaba de ce costa parcarea. Este vadit nemultumit. Arunca vorbe neclare ca pentru cei care sunt in masina cu el, accelereaza si pleaca in tromba. Nici nu mai vrea sa intre in rezervatie sa vada efectiv conurile Vulcanilor Noroiosi. Aud clar cand intoarce masina spre durmul judetean ca spune ca in toata Europa nu a intalnit asa ceva: sa platesti parcarea in rezervatie, dar si bilet de intrare. Si pun man ape telefon. Intreb o prietena din Belgia la ei cum este. Fix cum a spus turistul. Sun si in tara. La Suceava. In anumite zone se plateste parcarea, insa ar fi vreo trei doar si se intra gratuit in zona de vizitare. La fel este si in Vama Buzaului, judetul Brasov: bilet de intrare, parcare gratuita.

Revin la Dumitru Rosu si il intreb cum sunt turistii de moda noua care aleg sa vada Vulcanii Noroiosi.

O vizita scurta doar, astazi. Dumitru Rosu ramane in urma, la Vulcanii Noroiosi in asteptarea turistilor de weekend care vor sa vada zona selenara toamna, sub vraja altor culori si in lumina blanda. Nu am incotro, merg pe acelasi drum cu hartoape, imi spune romaneste un satean. A fost el candva si mai bun si iata, veste, va fi si mai bun!

Presedintele pariaza pe turism

De cate ori am discutat cu Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau am avut aceeasi impresie: turismul este cheia care ridica judetul Buzau peste linia de mijloc a clasamentelor nationale la multe capitole!

Si ramanem in zona Vulcanilor Noroiosi, rezervatia geologica unica in plan european care a dus Buzaul in expozitii foto, filme turnate chiar pe solul arid, videoclipuri muzicale celebre si cate mai cate, mai ales nunti de poveste. Tot o forma de promovare! Exact ce face si germanul Thorsten Kirschner la baza rezervatiei! Cititi povestea celui care ne promoveaza in turismul premium https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/germanul-care-face-turism-premium-pentru-romania/!

Eu incep discutia cu presedintele Consiliului Judetean Buzau care anunta un lucru asteptat de zecile de mii de turisti care aleg zona aceasta pentru relaxarea din concediu sau vizita de weekend: drumul judetean intra in reparatii!

Presedintele Neagu argumenteaza aceasta decizie cu frumusetea aparte a judetului Buzau: zona care detine intocmai ca Romania toate formele de relief in proportii echilibrate. Si tot ca tara insasi, judetul nostru trebuie sa devina din ce in ce mai ospitalier pentru oaspetii de oriunde.

Si ramanem la discutia despre zona Vulcanilor Noroiosi despre care am semnalat indelung ca nu a cunoscut o dezvoltare a infrastructurii turistice. Efectiv, turistul strain sau roman viziteaza conurile, de cele mai multe ori nu cere ghid care sa-i prezinte, si pleaca acasa.

Rar cand poate gasi un mulaj de vulcan dintr-un material deplorabil sau o vedere cu noroiosii! Ani de-a randul turistii au reclamat austeritatea, lipsa de prezentare si autenticitate.

Petre Emanoil Neagu spune insa ca fix aceasta este problema: mecanismele legislative au facut in asa fel incat autoritatea judeteana sa nu mai poata interveni. Cheia ar fi descentralizarea despre care se vorbeste in plan national in fel si chip.

Incheiem anul cu un gand spre viitor: drumul Vulcanilor Noroiosi intra in reparatii!

Poate fi un argument suficient de dublare a numarului de turisti in 2020.

Daca adaugam si speranta terminarii reparatiilor pe DJ 203 K Maracineni-Lopatari si poate o lama de buldozer si pentru comunalul pana la Focul Viu, zona Meledic este refacuta pe doua cai de acces pre rezervatie, in zona Bozioru se lucreaza de asemenea, atunci sa deschidem larg poarta Buzaului pentru turisti in anul ce va veni!

Articolul precedentNodul Maracineni
Articolul următorSe inaugureaza ” Micul ingeras”