Au calculat, au realizat statistici cu privire nu doar la numărul de turiști, ci mai ales la ceea ce face un turist când ajunge în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăul și derulează până pe 13 octombrie 2023, la Galeriile Artă, din municipiu, o primă expoziție denumită Descoperă Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului.

Este vorba despre specialiștii compartimentului Turism din cadrul Consiliului Județean care au adus vineri, pe 6 octombrie, la Galerii, o sumă impresionantă de gazde din Ținut, persoane din aria culturală ce-și orientează activitatea pe promovarea județului Buzău, antreprenori ce-și pun amprenta pe produse unice legate de acest areal de 18 comune al geoparcului.

Dacă Petre Emanoil Neagu, președinte al Consiliului Județean Buzău, administrator principal al geoparcului devenit standard la nivelul UNESCO în doar un an de la validarea în galeria mondială, am călătorit împreună în Geoparcul INternațional UNESCO Ținutul Buzăului prin intermediul fotografiei, picturii, tradițiilor și gastronomiei locale.Ne-am bucurat papilele gustative cu o degustare de geoproduse, realizate impecabil de partenerii noștri. Mulțumesc tuturor că ne-ați fost alături! Reușim împreună să aducem în atenția buzoienilor și să promovăm concepte precum: geodiversitate, geoturism sau dgeoproduse, am întrebat-o pe Irina Țârdea, noul manager al acestui areal ce este azi acest geoparc, etichetă pentru județul Buzău. Iată răspunsul: geoparcurile și activitățile geoturistice cresc conștientizarea și înțelegerea importanței conservării mediului și a valorilor culturale. Acestea pot contribui la protejarea ecosistemelor fragile, la conservarea patrimoniului cultural și la promovarea sustenabilității pe termen lung.
Legătura dintre Geoparcul Tinutul Buzaului, geoturism și valorile culturale, naturale, gastronomice și educaționale este esențială și complexă. Această conexiune este în centrul dezvoltării durabile a regiunilor și comunităților care găzduiesc geoparcuri și susține o varietate de beneficii şi reprezintă un cadru complex și integrat pentru dezvoltarea comunităților locale și promovarea conservării patrimoniului lor. Această sinergie susține dezvoltarea durabilă, educarea și aprecierea mediului și a culturii și oferă oportunități pentru turiști şi localnici de a experimenta și înțelege mai bine lumea înconjurătoar
e, arată noul manager al geoparcului.

Reținem totuși că geoturismul este o formă relativ nouă de turism ce se axează pe rursa numită mediu natural. Geoturismul pune în atenția călătorului geositurile sau atracțiile turistice geologice și geomorfologice, adică formele de relief. Geoturismul nu se bazează doar pe acestea, ci aduce în același loc factorii culturali locali și factorii biotici, cumva este un turism ce integrează tot ce poate oferi o zonă anume. Acestea aspecte duc la dezvoltarea turismului durabil, acele valori geologice și geomorfologice să nu care cumva să fie stricate. Poate cel mai important aspect consemnat de specialiștii în noile forme de turism arată că geoturism se face doar prin educație – călătorul este ghidat, primește informații suficiente cât să nu afecteze prin propriile acțiuni valorile zonei în care se află. În afară de diversitate, menită să atragă în zone mai puțin cunoscute, geoturismul valorizează oamenii locului și le permite lor, în principal să se dezvolte primind în vatra lor călători de departe. Iată o frăntură buzoiană cu valoare geologică dintr-un sat de graniță al Geoparcului Ținutul Buzăului.

Articolul precedent(P) De luni, 9 octombrie, puteți depune actele pentru Rabla Local
Articolul următor(P) Urmează trei zile Kaizen, la Buzău