Aceasta este perioada pe care o mai are de așteptat conducerea Geoparcului Ținutul Buzăului și a județului Buzău până la validarea teritoriului cu 18 comune buzoiene ca geoparc global de către conducerea UNESCO. Mai apoi, a precizat astăzi președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, zona noastră are privilegiul de a se prezenta ea însăși preț de 15 minute într-o sesiune online cu cea mai frumoasă poveste despre dezvoltare sustenabilă în fața conducerii mondiale a acestei asociații, dar și a reprezentanților celorlalte 15 geoparcuri din lume care trec prin aceleași etape ca și Buzăul.

Președintele CJ spune foarte clar că așteptarea de 15 ani, timp în care în Ținutul Buzăului au fost dezvoltate câteva zone turistice, au fost înființate muzee cu specific local, au fost modernizate drumuri de acces turistic, dar și școli rurale, se va termina și nimerit la patrimnoiul buzoian ar fi să fie cu un vot pozitiv. Iată declarația acestuia la final de ședință lunară a deliberativului județean.

Luați în seamă finalul declarației președintelui CJ Buzău care spune cine are meritul de a fi construit ideea de geoparc de talie mondială în interiorul județului Buzău. Pe de o parte este binevenită nota aceasta, pentru că deja de jumătate de an cel puțin, adică imediat după evaluarea din septembrie 2021 în teren a celor doi reprezentanți UNESCO, Ilias Valiakos și Margaretha Roelfs, a apărut o pleiadă de asociații, fundații, ghizi, platforme turistice online și mai ales observatori de ocazie care spun că se dedică promovării Buzăului, însă nu fac încă diferența între Întorsura Buzăului și arealul get-beget buzoian, între gulaș și foi cu lapte.

Evaluare UNESCO, septembrie 2021

Probabil după votul final pleiada va deveni cascadă? Pe de altă parte, revine chiar președintele Neagu cu o parte din răspuns care se referă concret la cea va fi în GTB după validare cu răspuns pozitiv.

Așadar, Madlen Șerban, secretar general al UNESCO România urmează să vină la Buzău în luna aprilie a acestui an.

În același context a fost precizat și faptul că în GTB nu vor mai putea intra alte comune buzoiene, cel puțin o perioadă de câțiva ani, însă chiar după accederea în rețeaua globală UNESCO, 60 la sută dintre locuitorii județului vor fi beneficiarii acestei structuri ce va fi promovată la nivel mondial.

Evaluare UNESCO, septembrie 2021

Articolul precedent(P) Romașcanu, onor pentru actorul Constantin Codrescu
Articolul următor(P) PUZ pentru încă un bloc în Buzău