Autoritatile din intreaga tara s-au mobilizat mai lent sau mai rapid astfel incat sa protejeze populatia din areal, dar si sa-si aduca aportul necesar la constientizarea acesteia vizavi de pandemia COVID-19. De astazi, Romania are si lideri politici din toate judetele care s-au vazut nevoiti ori au decis din spirit civic sa se autoizoleze. Exemplul din Capitala trebuie urmat si in judetul Buzau de catre sefii de institutii ori de catre lideri sau candidatii politici pentru diverse functii daca ei, in primul rand, stiu ca asupra lor ar putea sa planeze suspiciune de infectare cu coronavirus.

Daca la centrul judetului nostru, adica in municipiul Buzau, sefii din Palatul Comunal au verificat astazi, zi de sfarsit de saptamana, chiar in teren modalitatea de dezinfectie in autobuzele destinate transportului in comun ori in mall, la Nehoiu, primarul Ionut Milea pune in garda populatia, dar decide si suspendarea pietei orasenesti.

Spre exemplu, duminica, 15 martie 2020, nehoienii trebuie sa stie ca Piata Oraseneasca va fi inchisa. Masura aceasta va fi pastrata in functie de evolutia pandemiei de COVID-19. Mai mult, in aceeasi zi de duminica ar fi trebuit ca pe stadionul orasenesc sa aiba loc un meci de fotbal. Si acesta va fi amanat, iar organizatorii ii vor anunta din timp pe microbisti cand sa fie prezenti in tribune pentru a-si sustine favoritii!

La Nehoiu s-a intrunit si Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta si exista Hotararea 5/11.03.2020, privind aprobarea ”Planului de masuri de protectie, obligatii si restrictii ce trebuie respectate de populatie, la revenirea in tara a persoanelor din Italia, Spania, Franta si Germania”.

Asadar, planul autoritatii locale din orasul Nehoiu al carei presedinte este primarul Ionut Milea cuprinde urmatoarele masuri care se refera la toti cetatenii, fara exceptii:
• Evitarea zonelor aglomerate, de tipul adunarilor publice, cozi, zone de trafic intens sau recreere;

 • Limitarea la maximum a oricarui contact direct cu alte persoane in afara celor din familia restransa, cum ar fi strangerea mainilor, imbratisarile, contactele intime;
 • Evitarea atingerii suprafetelor care sunt atinse in mod frecvent: usi, balustrade, clante, manere, cosuri de aprovizionare. Folositi manusi de protectie!
 • Pastrarea distantei de min. 2 metri fata de celelalte persoane;
 • Dupa fiecare atingere inevitabila a corpurilor sau persoanelor, dezinfectaati si igienizati mainile;
 • Evitati cai si mijloace de transport public;
 • Evitati deplasari in afara tarii;
 • Limitati folosirea bancnotelor si a monedelor, optand pe cat posibil plati electronice, on-line;
 • Optati pentru munca de acasa, in masura in care angajatorul permite posibilitatea;
 • Respectati cu strictete regulile elementare de igiena personala, corporala si a mediului in care locuiti. Sunt ideale produsele de unica folosinta.
 • Nu intrati in contact cu persoane pentru care s-a dispus masura izolarii la domiciliu;
  • Desi rata de infectare la tineri si copii este mica, iar la adultii de pana la 40 ani nu sunt inregistrate decese, nu se cunosc cu exactitate evolutia, criteriile si conditiile de infectare cu acest virus, astfel incat nu trebuie protejati doar cei mai expusi din punct de vedere statistic, si anume persoanele in varsta, ci toata populatia;
 • Semnalati autoritatilor orice caz despre care aveti cunostinta. Manifestarea unei atitudini preventive este binevenita.
 • Mentineti contactul cu medicul de familie (chiar telefonic), pentru informare in legatura cu eventuale simptome de gripa, raceala, tuse, febra, inflamatii ale sinusurilor.
 • Transferul catre spitale se face organizat, respectand masurile de protectie si izolare;
 • Persoanele aflate in autoizolare primesc personal reguli din partea autoritatilor, pe care sunt obligati sa le respecte;
 • Incalcarea regimului de autoizolare este fapta penala pentru cazurile de raspandire si amenda de 20.000 lei pentru parasirea punctului de izolare;
 • CARANTINA ESTE OBLIGATORIE PENTRU PERSOANELE CARE VIN DIN ZONA ROSIE, POTRIVIT LISTEI PUBLICATE SI ACTUALIZATE ZILNIC.
 • De asemenea, recomandarea tuturor cetatenilor, pentru protectia lor si a familiilor lor, este sa ramana in statele de resedinta.

Primarul din Nehoiu aduce si o nota acestor masuri: ”Rugamintea mea, ca persoana responsabila de siguranta propriei familii dar mai ales de cea a intregii populatii, este sa va pastrati calmul si ratiunea in fata unei astfel de situatii, fiindca haosul si panica NU ADUC NICIODATA REZOLVARI, ba mai mult, impiedica derularea unor actiuni menite sa protejeze si sa restabileasca siguranta.

Ignoranta, in schimb, este mult mai periculoasa decat panica!

Suntem o comunitate relativ mica, echilibrata, ne cunoastem intre noi, nu ne confruntam de obicei cu situatii sau persoane antisociale, nu mi-a fost dat sa ma rusinez sau sa plec capul pentru vreo fapta reprobabila de-a unui nehoian, in mandatul de pana acum, si stiu ca ma pot baza pe dumneavoastra, pentru a trece cu calm si luciditate si peste acest eveniment. Stingerea lui sa ne gaseasca pe toti cu bine, poate mai intariti si mai organizati. Nu sunteti singuri! Noi, autoritatile, suntem aici, langa dumneavoastra, pentru a gasi impreuna solutii!

Multumesc pentru incredere si sa trecem cu bine peste acest eveniment!”, spune in mesaj primarul orasului Nehoiu.

Orasul Nehoiu are 10.211 locuitori. Dintre acestia, 5.536 locuiesc in arealul urban. Important de spus este ca exista numerosi nehoieni plecati de ani de zile la munca in diverse state ale lumii, inclusiv in cele afectate major de COVID-19.

Articolul precedentImportant pentru plata taxelor si impozitelor!
Articolul următorIn atentia asociatiilor de proprietari!