Am devenit vigilenti la activitatea pe care o desfasoara buzoienii alesi prin votul nostru. Le cerem direct promptitudine, corectitudine si atentie fiecaruia dintre ei. Suntem mai ales critici si nu oferim sanse pentru ca avem de 30 de ani cateva idei despre oamenii din functiile de conducere, in general: nu impart dreptatea cum trebuie, favorizeaza, recurg la acte necuviincioase si isi asigura propria bunastare. Cand ajungem insa sa-i cunoastem putin cate putin indulcim propria credinta cu putina, dar putina indulgenta si pe masura ce timpul trece si stam spectatori la aceeasi activitate a unui edil mai punem peste indulgenta cateva circumstante atenuante, incepem sa vedem si din treburile implinite ale unei administratii
Stau intr-unul din randurile din spate ale unei sali imense numita judetul Buzau. Din locul meu retras privesc de gata 20 de ani si schimbarile de oameni care ocupa primele functii, dar mai ales certitudinile servite oamenilor simpli de cei care pana la urma primesc un mandat de conducere si prima data invata nu sa imparta corectitudine, ci sa suporte ei insisi valul continuu de nemultumire si sa se bucure atunci cand acesta se transforma in multumire. Din sala aceasta am trait dezamagiri cumplite, incercari grozave si sperante in van, dar si schimbari in bine. Si sunt, domnule, schimbari in bine si in judetul Buzau!
Primele functii din judet sunt insa la alt nivel. Pentru ca nu detin nici intentie de partizanat politic si nici carnet pe la vreo filiala le permit cuvintelor sa se aseze asa cum simt ele si afirm ca incorect ar fi sa spunem ca judetul Buzau nu trece prin schimbare in bine, ca oamenii nu simt o stare de confort care deja le da o alta calitate a vietii, ca din sirul de nemultumiti coada a ajuns doar la cativa, ca sperantele la o viata stabila din punct de vedere social si economic sunt in crestere. Cine spune ca nu vede judetul Buzau intr-o lumina buna face el insusi parte din randul celor ce-si pastreaza umbra drept protectie sociala.
Presedintele deschiderii
Cu un curaj aparte vi-l aduc in atentie pe unul dintre buzoienii din prima linie a
La fiecare sfarsit de an indicat este sa facem bilantul activitatii megainstitutiilor judetului Buzau. Este un paso-doble administrativ. Ii spun paso-doble doar pentru ca are loc pe repede inainte, alert precum melodia ce defineste acest dans popular spaniol. Asa a si devenit cel putin in 2019 activitatea celei mai mari
2019 a fost clar anul summitului UE pe probleme de comert care a adus la Buzau 87 de ministri de afaceri din statele membre ale UE. Evenimentul a avut loc pe mandatul Romaniei la conducerea structurii cu 27 de state si a facut vizibil judetul Buzau in plan continental. Presedintele de la Buzau a pastrat in cursul anului relatia cu Raionul Soroca, iar in august a primit si titlul de cetatean de onoare al zonei. Artistii populari ai Buzaului au mers in raionul moldovenesc si au prezentat valorile noastre traditionale prin joc si cantec in numeroase spectacole. In acelasi mod, institutia condusa de Petre Emanoil Neagu a intarit relationarea cu privincia spaniola Palencia de la care spera sa primeasca modelul dezvoltarii turismului montan.
Adaug la 2019 festivalurile consacrate sustinute si organizate de CJ Buzau si ma refer in mod special la BuzauFest, plus premierea elevilor care obtin premii la nivel national si international, intrarea in refacere a cladirii istorice Bratianu de pe bulevardul Balcescu, ocupata pana nu cu multi ani in urma de o sectie spitaliceasca, dar si pornirea lucrarilor de mare anvergura pentru refacerea altei cladiri istorice, cea a Bibliotecii Judetene “Vasile Voiculescu”, precum si atat de desele participari la actiunile culturale desfasurate de cele opt institutii cu specific din judetul Buzau si subordonate CJ. Totul dintr-un buget care niciodata nu este suficient, si spun acest lucru mai toti presedintii de judet.
Anul asfaltarii drumurilor judetene
Ca sa analizam anul de munca la CJ Buzau am discutat cum era firesc cu Petre Emanoil Neagu care din start spune asa:
Numai ca are dreptate presedintele, un singur an de analiza in conditiile in care el insusi se afla la final de mandat de patru ani este cumva insuficient, asa ca anii acestia si-au adus unul dupa celalalt aportul la consistenta lui 2019.
Si exemplul dat de presedintele Neagu este cel al turismului ce se va deschide imediat pe Valea Slanicului pentru ca in refacere este megastructura judeteana 203K, drum ce taie judetul efectiv in doua si porneste de la limita de judet cu Braila, la Robeasca, ajunge la Maracineni si trece pana la Lopatari. In refacere avansata este pe linia spre munte si la inceput pe Robeasca, insa din el porneste si 204C de la Vintila Voda spre Sarulesti si Bisoca. Sa nu uit insa, acest drum 203K se va sufoca insa la varsarea din Maracineni in DN2E85, la intrarea in orasul Buzau, deci o ruta paralela sau un pod peste Buzau… Vis? Cele cateva mii de buzoieni care intra zilnic in oras spera ca dupa deschiderea podului Vadu Pasii se va diminua si aglomeratia in aceasta zona.
2020 se profileaza a fi anul turismului
Imi vine sa spun raspicat: in sfarsit ii vine si turismului randul la potentare! Ramanem pe axa infrastructurii rutiere in refacere, cea care dezvolta implicit viata economica si turistica a fiecarei zone in parte, iar judetul Buzau detine al doilea geoparc natural al Romaniei, Geoparcul Tinutul Buzaului care face pasi catre intrarea in patrimoniul UNESCO, spune presedintele Petre Neagu.
Sa le insumam: un judet intocmai ca Romania, tara careia ii apartine si care il aseaza pe locul 17 ca suprafata oferindu-i 2,6 la suta din cat are ea!
Ce nu este trecator este ceea ce se realizeaza in fiecare an la nivelul judetului Buzau. Pariem cu mare abnegatie pe dezvoltare pentru ca avem resurse de toate tipurile si un judet de luat in brate si pus la panoul de onoare al Romaniei!