Am devenit vigilenti la activitatea pe care o desfasoara buzoienii alesi prin votul nostru. Le cerem direct promptitudine, corectitudine si atentie fiecaruia dintre ei. Suntem mai ales critici si nu oferim sanse pentru ca avem de 30 de ani cateva idei despre oamenii din functiile de conducere, in general: nu impart dreptatea cum trebuie, favorizeaza, recurg la acte necuviincioase si isi asigura propria bunastare. Cand ajungem insa sa-i cunoastem putin cate putin indulcim propria credinta cu putina, dar putina indulgenta si pe masura ce timpul trece si stam spectatori la aceeasi activitate a unui edil mai punem peste indulgenta cateva circumstante atenuante, incepem sa vedem si din treburile implinite ale unei administratii si se mai disipeaza si din marea lipsa de credinta ca se poate. Dar daca le-am lua locul nu o zi, cel putin o luna ce am mai crede apoi?

Stau intr-unul din randurile din spate ale unei sali imense numita judetul Buzau. Din locul meu retras privesc de gata 20 de ani si schimbarile de oameni care ocupa primele functii, dar mai ales certitudinile servite oamenilor simpli de cei care pana la urma primesc un mandat de conducere si prima data invata nu sa imparta corectitudine, ci sa suporte ei insisi valul continuu de nemultumire si sa se bucure atunci cand acesta se transforma in multumire. Din sala aceasta am trait dezamagiri cumplite, incercari grozave si sperante in van, dar si schimbari in bine. Si sunt, domnule, schimbari in bine si in judetul Buzau!

Este clar ca in comunitatile mici, comunale, si mai ales izolate corectitudinea primei functii este mai curand inca sora cu indolenta, nestiinta si pasarea responsabilitatii pana se ajunge mai mereu la femeia de serviciu de la scoala – omul cel mai responsabil din comuna. Ca sistemul relatiilor o sa dispara in astfel de zone este doar un vis. Pe cine s-ar mai baza edilii habarnisti cand le vin musafiri? Aici, administratia publica locala sufera cumplit si tratament rapid nu cred sa existe decat printr-un gest radical. Numai ca nici in astfel de zone nu mai sunt oameni nici dispusi sa se lase alesi si nici cu bagaj impresionant educational nu-s. Si stiu ca asa este si cei din functiile principale de conducere ale unui judet: sunt primarii care exista cu numele. Daca nu le-ar da “judetul” ajutor nu ar avea ce sa spuna la final de an si mai ales de mandat ca au facut!

Primele functii din judet sunt insa la alt nivel. Pentru ca nu detin nici intentie de partizanat politic si nici carnet pe la vreo filiala le permit cuvintelor sa se aseze asa cum simt ele si afirm ca incorect ar fi sa spunem ca judetul Buzau nu trece prin schimbare in bine, ca oamenii nu simt o stare de confort care deja le da o alta calitate a vietii, ca din sirul de nemultumiti coada a ajuns doar la cativa, ca sperantele la o viata stabila din punct de vedere social si economic sunt in crestere. Cine spune ca nu vede judetul Buzau intr-o lumina buna face el insusi parte din randul celor ce-si pastreaza umbra drept protectie sociala.

Presedintele deschiderii

Cu un curaj aparte vi-l aduc in atentie pe unul dintre buzoienii din prima linie a functiilor publice: Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, omul care trebuie sa parcurga intr-un mandat de patru ani 6.102,6 kilometri patrati cat are el judetul numit Buzau. Fiti calmi, deja am simtit un intreg camion cu pietre cazand peste mine! Imi fac loc sa ies si sa va spun ca intocmai am crezut si eu ani de zile, asa cum v-am relatat mai sus. Pe masura ce am pastrat activitatea jurnalistica am tratat altfel si functiile, dar mai ales pe cei care le ocupa.

La fiecare sfarsit de an indicat este sa facem bilantul activitatii megainstitutiilor judetului Buzau. Este un paso-doble administrativ. Ii spun paso-doble doar pentru ca are loc pe repede inainte, alert precum melodia ce defineste acest dans popular spaniol. Asa a si devenit cel putin in 2019 activitatea celei mai mari institutii din judetul Buzau, Consiliul Judetean condus de Petre Emanoil Neagu. Judetul Buzau isi face in mod vizibil propria cale in a-si promova si cultura, dar si valorile economice, turismul si oamenii aparte pe care ii are in zone diverse ale Europei.

2019 a fost clar anul summitului UE pe probleme de comert care a adus la Buzau 87 de ministri de afaceri din statele membre ale UE. Evenimentul a avut loc pe mandatul Romaniei la conducerea structurii cu 27 de state si a facut vizibil judetul Buzau in plan continental. Presedintele de la Buzau a pastrat in cursul anului relatia cu Raionul Soroca, iar in august a primit si titlul de cetatean de onoare al zonei. Artistii populari ai Buzaului au mers in raionul moldovenesc si au prezentat valorile noastre traditionale prin joc si cantec in numeroase spectacole. In acelasi mod, institutia condusa de Petre Emanoil Neagu a intarit relationarea cu privincia spaniola Palencia de la care spera sa primeasca modelul dezvoltarii turismului montan.

Adaug la 2019 festivalurile consacrate sustinute si organizate de CJ Buzau si ma refer in mod special la BuzauFest, plus premierea elevilor care obtin premii la nivel national si international, intrarea in refacere a cladirii istorice Bratianu de pe bulevardul Balcescu, ocupata pana nu cu multi ani in urma de o sectie spitaliceasca, dar si pornirea lucrarilor de mare anvergura pentru refacerea altei cladiri istorice, cea a Bibliotecii Judetene “Vasile Voiculescu”, precum si atat de desele participari la actiunile culturale desfasurate de cele opt institutii cu specific din judetul Buzau si subordonate CJ. Totul dintr-un buget care niciodata nu este suficient, si spun acest lucru mai toti presedintii de judet.

Anul asfaltarii drumurilor judetene

Si, totusi, 2019 nu a fost la nivel judetean nici anul summitului si nici al actiunilor din Decembrie Magic in care mii de copii din diverse zone ale judetului Buzau au primit daruri si nici al investitiilor in infrastructura medicala. A fost anul asfaltarilor! Atat de multe drumuri judetene din teritoriu care nu au vazut vreodata asfalt astazi au covor modern. Nu are rost sa punem intre virgule toate drumurile din teritoriu pe care s-a turnat asfalt in 2019, ci mai degraba v-as spune ca am mers si eu in cateva dintre comunele care s-au trezit ca dintr-un vis frumos cu drumuri asfaltate. Cei mai bucurosi, dar la modul concret sunt locuitorii a caror viata incepe sa se ridice la alt nivel, mai apoi sunt edilii locali care spun “da”, nu depun mari eforturi, insa si cota lor in ochii oamenilor se transforma in bine. Putini sunt cei care darama efectiv usile CJ Buzau cu solicitari de schimbari in bine ale propriilor comunitati. Daca ar fi sa analizam vizibilitatea comunelor judetului Buzau nu cred ca am trece de 15 la numaratoare. Restul ce or fi facand? Dar nu despre comune discutam, desi si ele isi aduc aportul la dezvoltarea judetului, insa in multe cazuri sunt conduse de oameni indiferenti sau poate doar invidiosi, exclusivisti si mai ales nestiutori.

Ca sa analizam anul de munca la CJ Buzau am discutat cum era firesc cu Petre Emanoil Neagu care din start spune asa:

Numai ca are dreptate presedintele, un singur an de analiza in conditiile in care el insusi se afla la final de mandat de patru ani este cumva insuficient, asa ca anii acestia si-au adus unul dupa celalalt aportul la consistenta lui 2019.

 

Si sa revin. 2019 este anul refacerii infrastructurii rutiere judetene, o refacere care deschide drumuri, vine ca un clopotel cu sunet extrem de cristalin pentru investitii diverse in perioada imediata in variate comunitati ale judetului Buzau.

Si exemplul dat de presedintele Neagu este cel al turismului ce se va deschide imediat pe Valea Slanicului pentru ca in refacere este megastructura judeteana 203K, drum ce taie judetul efectiv in doua si porneste de la limita de judet cu Braila, la Robeasca, ajunge la Maracineni si trece pana la Lopatari. In refacere avansata este pe linia spre munte si la inceput pe Robeasca, insa din el porneste si 204C de la Vintila Voda spre Sarulesti si Bisoca. Sa nu uit insa, acest drum 203K se va sufoca insa la varsarea din Maracineni in DN2E85, la intrarea in orasul Buzau, deci o ruta paralela sau un pod peste Buzau… Vis? Cele cateva mii de buzoieni care intra zilnic in oras spera ca dupa deschiderea podului Vadu Pasii se va diminua si aglomeratia in aceasta zona.

 

 

2020 se profileaza a fi anul turismului

Imi vine sa spun raspicat: in sfarsit ii vine si turismului randul la potentare! Ramanem pe axa infrastructurii rutiere in refacere, cea care dezvolta implicit viata economica si turistica a fiecarei zone in parte, iar judetul Buzau detine al doilea geoparc natural al Romaniei, Geoparcul Tinutul Buzaului care face pasi catre intrarea in patrimoniul UNESCO, spune presedintele Petre Neagu.

 

Pai, sa plusam si sa spunem ca da, avem Rezervatia Naturala Vulcanii Noroiosi de 80 de ha spre care vin anual minim 80.000 de turisti si la poarta careia, la Berca, Asociatia Tinutul Buzaului prin Razvan Gabriel Popa, cu sprijinul specialistilor CJ Buzau vor deschide un punct turistic altfel in foarte scurt timp – o geo-gate catre un tinut selenar. Petre Emanoil Neagu spunea mai devreme despre posibila intrare in refacere a infrastructurii rutiere spre Plaiu Nucului, zona mirifica a judetului cu lacul Mocearu si rezervatia din jur nestemata neslefuita, plus rai de minim 15 ani pentru off-roaderii romani. As trece dealul, insa dau intr-un drum comunal inca in litigiu – cel inspre Focul Viu din Lopatari. Si sa ma mai invart putin: spre Chiojdu si tara de marketing turistic a Luanei. Aici, un primar promova cu vreo 13 ani in urma infiintarea unei partii de schi.

Sa le insumam: un judet intocmai ca Romania, tara careia ii apartine si care il aseaza pe locul 17 ca suprafata oferindu-i 2,6 la suta din cat are ea!

 

 

“Functiile sunt trecatoare”

Acest lucru, afirma raspicat presedintele Consiliului Judetean Buzau trebuie sa nu il uite un ales al neamului care ocupa o functie publica. Mi-am dat jos haina moderatiei si i-am cerut lui Petre Emanoil Neagu, personalitate publica a judetului Buzau sustinuta si membra a celui mai mare partid politic din Romania, sa-mi spuna cu sase luni inainte de finalizarea a inca unui mandat la conducerea CJ Buzau daca paso-doble poate defini si scena politica de astazi. Neagu este constient ca poporul de peste 400.000 de oameni al Buzaului este cel pentru care se afla in functia de presedinte. Desigur, in plan “popular” sunt inaintate diverse scenarii politice la nivel judetean. Firesc ca au loc discutii si asezari pe scena mare sau mai mica a politicii, insa pana la momentul anuntului oficial al candidaturilor putem sa credem vreuna dintre variante?

Ce nu este trecator este ceea ce se realizeaza in fiecare an la nivelul judetului Buzau. Pariem cu mare abnegatie pe dezvoltare pentru ca avem resurse de toate tipurile si un judet de luat in brate si pus la panoul de onoare al Romaniei!

Articolul precedentDar de Craciun, in premiera pentru seniorii din Cilibia
Articolul următorMesaj de sarbatori