Li se spune și gură de aer pentru industria ospitalității, pe care la rându-i, la nivel mondial, din acest an, specialiștii o numesc pentru arealul nostru industria experiențelor. Acestora li se mai adaugă și denumirea de mini-restaurant gospodăresc, însă cert este că în normativele puse la cale de către autoritățile române ele apar ca puncte gastronomice locale.

De ani buni funcționează minunat aici, lângă noi, în patria zimbrilor din Vama Buzăului sau ceva mai departe la Mila 23 din Tulcea

Farfuria ce apare pe gardul mini-restaurantului gospodăresc

În județul Buzău, spune Dobrin Enăchescu, director al Oficiului de Dezvoltare Montană Nehoiu din cadrul Agenției Naționale pentru Zona Montană au fost organizate în mod susținut cursuri GRATUITE pentru formarea profesională a acelor persoane care doresc să înființeze PUNCT GASTRONOMIC LOCAL.

Curs de formare în cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane

Sursa menționată spune că la Rușețu și Colți, spre exemplu au fost 30 și chiar 60 de participanți. Apetența către acest gen de organizare a micii gospodării buzoiene este ridicată, așadar. La fel spune și primarul Florin Stemate din comuna Bisoca, areal în care va fi organizat din 8 și până pe 11 martie 2022 acest curs atât de așteptat de către muntenii de aici, dar și din comunele din jur și pe care echipa www.buzaulinreportaje.ro îl susține de la declanșarea acestui fenomen la nivelul ANZM prin oficiul de la Nehoiu.

Punct gastronomic local în Vama Buzăului, jud. Brașov

Iată pentru început ce spune directorul Oficiului de Dezvoltare Montană, Dobrin Enăchescu că se încearcă.

Un punct gastronomic local este o unitate reprezentată de o bucătărie particulară din mediul rural. Acolo se pregătesc și sunt servite produse culinare după rețete specifice zonei. La masa unui gospodar ce-și constituie mini-restaurant gospodăresc iau masa până la 12 persoane. Materia primă din care este gătită mâncarea într-un punct gastronomic local provine exclusiv din gospodăria persoanei autorizate în acest sens.

Punct gastronomic local în Vama Buzăului, jud. Brașov

Revenind la cursul de la Bisoca, Dorbin Enăchescu spune că persoanele care doresc să se înscrie au la dispoziție numărul de telefon 0767255735.

Așadar, din 8 și până pe 11 martie 2022, bisoceni și nu doar dintre ei, ci și vecini din comune buzoiene și vrâncene iau parte la un curs de formare a celor ce vor înființa mini-restaurante gospodărești. Noi am scris prima filă din CARTEA CU GUST A BUZĂULUI – o colecție specială în cadrul www.buzăulinreportaje.ro aici, la Bisoca, în satul Pleși cu Elena Neculai gazdă care punea atunci la loc de cinste brânza preparată gata la 1.000 de metri altitudine, o brânză specială despre care primarul Florin Stemate spunea în 2019 așa!

Am reținut de la Dobrin Enăchescu mai ales aprecierea față de gastronomia bisoceană – una dintre bucătăriile arhaice ale județului Buzău, bine conservate, plus aprecierea față de potențialul turistic al Bisocii, ambele unite urmând să formeze ingredientul de succes pentru potențarea punctelor gastronomice locale. Vă invit la final să vă aduceți aminte de bunătatea pregătită în tihnă de bunica, în copilărie, în putineiul vechi, citind acest reportaj https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/cand-modernul-ajunge-in-satul-buzoian-cel-mai-apropiat-de-vrancea/.

Titlul materialului vorbește despre pregătirea pe care o fac muntenii pentru a-și deschide puncte gastronomice locale și este real pentru că mulți dintre ei urmează acest curs tocmai pentru a intra în legalitatea impusă de autorități. Este pasul realmente așteptat de minunatele gazde de la munte!

Articolul precedent(P)Romașcanu-Glinski, demersuri culturale româno-polone
Articolul următor(P) Buzău – oraș deschis primăverii