Ziua de sâmbătă, 10 septembrie 2022, a fost una specială pentru 100 de elevi și dascăli din județul Buzău. Au avut parte de un tur ghidat la trei dintre mănăstirile emblemă din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, dar și în rezervația Vulcanii Noroioși.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului 2022 de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Ținutul Buzăului”, (cu membri fondatori Consiliul Județean Buzău şi cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului), în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Buzău.

Beneficiarii vizitei, cei peste 100 de elevi și cadre didactice din cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău, precum și copii şi însoţitori din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău au vizitat Mănăstirea Bradu, Mănăstirea Ciolanu, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și Mănăstirea Berca unde a avut loc și un concert inedit, susținut de elevii Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău.

Acțiunea vine să faciliteze accesul unor categorii defavorizate de cetățeni la educație, unul dintre obiectivele geoparcurilor UNESCO. La finalul vizitei, participanții vor realiza scurte materiale video de prezentare a geoparcului, inclusiv în limbaj mimico-gestual.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ținutul Buzaului a fost constituită în 2008, prin asocierea Consiliului Județean Buzău cu cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului, în scopul realizării în comun a unor proiecte de interes zonal sau local, în vederea funcționării geoparcului ca instrument de dezvoltare durabilă.

*
În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.
Începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg.

Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetăţenilor, oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală, sentimentul de apartenență la valorile regiunii, precum și oportunitatea de a reflecta asupra modului de identificare și protejare a patrimoniului cultural. (P)

Articolul precedent(P) Serviciul de salubrizare a municipiului Buzău va fi delegat
Articolul următor(P) 5 deșeuri = o călătorie gratuită cu autobuzul, pe 16 septembrie