Speranţă pentru turismul din Siriu

In fiecare an, de 30 de ani in mod continuu, insasi Romania pierde unul dintre cele doua pariuri: pe cel ce vizeaza dezvoltarea si promovarea turismului. Exista de putina vreme dovezi pe nisa, locale, ce arata ca se poate totusi ca resursa turistica sa creasca sis a aduca oaspeti in locuri inedite. In fapt, pe fondul pandemiei de COVID-19, resursa aceasta economica si sociala a crescut fortata, ca sa spun frumos, de turistii dornici sa simta mirosul de acasa.

Asa se intampla si cu judetul Buzau ale carui pensiuni agroturistice sunt la capacitate maxima pana la sfarsit de septembrie 2020. Iar cea mai frumoasa tresarire o are Cenusareasa de la munte despre care va povesteam in acest reportaj https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/siriu-cenusareasa-turismului-buzoian/. Nu este nicidecum aprecierea mea, ci specialistii putini din industria ospitalitatii buzoiene vorbesc despre Siriu intocmai ca despre Cenusareasa ce a dus la maxim atractivitatea povestii numita turism.

Ca sa pot solicita informatii de la Dragos Voicu, viceprimarul comunei Siriu si candidat al social-democratilor pentru prima functie in comunitate, cea de primar, intai fac un scurt popas de amintire si incarcare pozitiva pe terasa Danielei Achim: in fata noastra oglinda maiestuoasa a Muntilor Buzaului si piesa de rezistenta la Cheile Buzaului, zic despre Lacul si barajul Siriu care spune continuu o poveste despre aici, despre minune si minunat la Siriu.

Totusi, Cenusareasa noastra din Muntii Buzaului are nevoie de infrastructura turistica moderna, de spatii creative de recreere si de o buna administrare astfel incat Valea Prahovei, asa cum spune localnica Daniela Achim, peisagista aparte in zona Brasovului, sa treaca pe loc secund in preferintele calatorilor romani si straini.

Pai, toate puse cap la cap imi conduc pasii catre viceprimarul Dragos Constantin Voicu, tanar ce ma surprinde de la prima declaratie.

Deja, discutia porneste frumos si cald despre vatra in care muntii isi varsa eternitatea intr-un lac, iar tanarul in varsta de 33 de ani, viceprimar de la 25 de ani, cu un scurt popas de doi ani ca inginer silvic la Ocolul Siriu si pana in prezent activ in administratia publica locala ca viceprimar, zambeste larg cand spune numele comunei sale: cumva pare sa strige raspicat cate sunt de facut si toate astfel incat turismul sa fie painea din care se hraneste tot sirianul locului.

Cu spatele la barajul Siriu, viceprimarul Dragos Voicu picura putin din cele ce-s de concretizat si nu pe termen lung, ci intr-o perioada cat mai scurta, de cativa ani doar.

Dialogul cu viceprimarul Dragos Voicu si candidat al PSD Siriu pentru functia de primar in comuna speciala din turismul romanesc are un liant ce merge de la capat si pana la final: speranta! Daca se doreste, in mod clar se va putea realiza pentru ca despre Siriu vorbesc bloggerii – cei mai buni promotori ai momentului, turistii care viziteaza anual Targul National de Turism de la Romexpo din Bucuresti, autoritatile care tot prioritizeaza zonele tarii cu turism in crestere si apare ades in scrierile buzaulinreportaje.ro a carui echipa s-a implicat concret in demersurile locale de scoatere a turismului sirian din marele anonimat tinut acolo fara argumente concrete atata timp. Raman cu gandul la speranta pusa in cuvinte de viceprimarul Voicu din Siriu si revin in vreme scurta in patria cascadei Casoca – recordmena cu peste o mie de turisti intr-o zi de weekend in acest an si a caprelor negre, semn al statorniciei acestei patrii!

Update: In mod surprinzator, dupa o extraordinar de indelungata asteptare, o comisie alcatuita din experti ai Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – Turism se afla astazi in teren in comuna Siriu pentru a analiza practic capacitatile turistice ale zonei astfel incat ulterior aceasta sa devina STATIUNEA TURISTICA SIRIU! Despre aceasta devenire v-am relatat in timp in articole precum https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/poarta-de-intrare-in-judetul-buzau-va-fi-statiune-turistica/, iar reportajele buzaulinreportaje.ro au fost in atentia autoritatii ministeriale din turism tocmai pentru stabilirea si argumentarea frumosului drum al acestei comunitati catre statutul de statiune.

,

Articolul precedentJudetul Buzau – loc de povestit in pachete turistice
Articolul următorElevii buzoieni ar urma sa primeasca burse

1 COMENTARIU

Comments are closed.