Serido Geopark și Southern Canyons Pathways, ambele din Brazilia, Salpausselkä Geopark din Finlanda, Ries Geopark din Germania, Kefalonia-Ithaca Geopark din Grecia, Mëllerdall Geopark din Luxemburg, Buzău Land Geopark din România și Platåbergens Geopark din Suedia sunt geoparcurile care au primit astăzi validarea de intrare în rețeaua golobală UNESCO, potrivit comunicatului de presă remis de această prestigioasă instituție internațională și pe care îl puteți consulta AICI.

În același timp, aflăm din comunicatul remis de specialiștii Consiliului Județean Buzău și cei ai Asociației Ținutul Buzăului că vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților. Președintele CJ Petre Emanoil Neagu arată că ”beneficiile pentru județul Buzău sunt însemnate. Comunitățile locale de pe teritoriul geoparcului au acum susținerea UNESCO în promovarea internațională și le este recunoscută la nivel mondial unicitatea elementelor naturale, a tradițiilor locale și a valorilor cultural-istorice. Avem convingerea că în următorii 4 ani, până la revalidare, potențialul uriaș al județului Buzău poate fi promovat și valorificat prin intermediul parteneriatelor locale și internaționale, colaborarea cu alte geoparcuri din rețea și atragerea de finanțări”.

Spuneam în nenumăratele articole dedicate acestui subiect că la baza devenirii acestui geoparc într-o marcă ce va fi promovată de azi înainte la nivel internațional de către UNESCO stă o echipă tânără de specialiști și care activează în Asociația Ținutul Buzăului. În imagine, Răzvan Gabriel Popa discută cu oaspeți în șcala din Beșlii în care se află un laborator unic. Iată care este și opinia lui Răzvan vizavi de validarea pozitivă de azi.

„În 2007, am plecat de la o idee și, iată că, după ani și ani de muncă, am obținut această realizare. Suntem foarte bucuroși să fim martori la validarea a multe eforturi depuse de mulți oameni ai locului, atât din administrația locală, din domeniul non-profit și profesional, cât și localnici și antreprenori care ne-au fost alături și care au pus umărul la lucru – și cărora ținem să le mulțumim. Noul statut ne onorează, dar în același timp ne obligă să accelerăm procesul de dezvoltare sustenabilă a acestor locuri cu adevărat speciale. Ca echipă, noi vom face tot ce ne stă în putință pentru ca toate comunitățile locale din Ținut să profite la maxim de pe urma acestei oportunități”, declară Răzvan-Gabriel Popa, directorul Asociației Ținutul Buzăului și managerul noului Geoparc UNESCO.

Septembrie 2021, delegația UNESCO la BUzău împreună cu prof. Alexandru Adrășanu, Geoparcul Țara Hațegului

Ceremonia oficială de primire a noilor geoparcuri globale UNESCO în rețea va avea loc joi, 21 aprilie și va putea fi urmărită în direct și online, pe platforma de livestreaming GGN, linkul fiind încorporat. Primim de la Răzvan Gabriel Popa inclusiv informațiile ce arată cum se desfășoară prezentarea din Joia Mare a creștinilor ortodocși, zi ce coincide cu prezentarea GTB în galeria internațională.

Redăm în continuare o bună parte din acest comunicat oficial.

Beneficii: promovare internațională, impulsionarea turismului și atragerea de investiții

Ținutul Buzăului va beneficia de promovarea UNESCO și prin Rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor, iar noul statut va atrage turiști și va avea potențial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură.

Nu în ultimul rând, statutul aduce cu sine atragerea de finanțări și de investiții în multe alte domenii de activitate, fiind o ocazie de renaștere economică și socială a unui teritoriu cu mare potențial. Buzău Land va deveni un loc demn de vizitat ori de locuit, o destinație turistică importantă pe harta României, oferind astfel o bună ocazie de descoperire a zonei pentru cei care nu o cunosc, iar pentru tinerii plecați peste granițe – de a se întoarce acasă.

Obținerea acestui statut de Geoparc UNESCO nu este finalul călătoriei: el va trebui menținut. La fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat și revalidat de către doi specialiști internaționali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităților. ”Prin această promovare, nu vrem sub nicio formă să creăm premisele unui turism de masă, pentru că trebuie să protejăm cu grijă ce avem. Dimpotrivă, facem deja management de destinație, astfel încât turiștii și resursele de dezvoltare să fie direcționate către atracții multiple, nu doar către câteva, iar aceste obiective să fie protejate în mod real cu ajutorul primăriilor locale”, subliniază Răzvan-Gabriel Popa.

Validarea “Ținutului Buzăului” ca Geoparc Internațional UNESCO se constituie în sine ca fundament al unor acțiuni de dezvoltare concrete: investiții coerente în infrastructura locală, dezvoltarea geoturismului, inițierea de activități educaționale și de cercetare, precum şi conservarea și punerea în valoare a patrimoniului geologic, natural și cultural”, a precizat Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Plenul UNESCO a desemnat astăzi, în total, 8 Geoparcuri Internaționale, dintre care 2 în America Latină și șase în Europa, printre care și ”Ținutul Buzăului” (comunicatul UNESCO, aici).

Despre Parteneriatul pentru Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului

Parteneriatul cuprinde Consiliul Județean Buzău, Asociația Ținutul Buzăului și Universitatea din București.

Consiliul Județean Buzău, împreună cu Universitatea din București, sunt instituțiile care au inițiat acest proiect încă din anul 2007. În parteneriat cu Asociația ”Ținutul Buzăului”, Consiliul Județean contribuie la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale, supervizează și finanțează activități de management, cercetare, educație, și promovare a Geoparcului Internațional UNESCO ”Ținutul Buzăului”.

Asociația Ținutul Buzăului este o organizație neguvernamentală, care a luat naștere în urmă cu cinci ani și care sprijină dorința comunităților de a se dezvolta, având la bază patrimoniul natural și cultural local. Asociația este formată din specialiști în domenii dedicate dezvoltării durabile, care activează în universități europene ori în companii de top. Inițiativa “Ținutul Buzăului” a pornit în 2007 și a atras oameni, instituții, companii și ONG-uri care și-au manifestat sprijinul în dezvoltarea acesteia

Asociația Ținutul Buzăului s-a ocupat de atragerea fondurilor necesare dezvoltării proiectului. Asociația gestionează atât proiectele din teren, cât și partea de promovare națională și internațională a teritoriului.Consiliul Județean Buzău oferă sprijin financiar acestei inițiative, acordând o finanțare de 90.000 de euro/an, timp de șapte ani, începând cu anul 2020. Sprijinul financiar acoperă, în acest moment, 70% din bugetul Geoparcului Ținutul Buzăului, restul de 30% fiind acoperit de Asociația Ținutul Buzăului. Fondurile primite de la Consiliu sunt folosite pentru lucrările de dezvoltare a infrastructurii turistice, proiecte educaționale, sociale, de promovare a teritoriului, precum și pentru costurile de management. De cealaltă parte, Universitatea din București oferă expertiză științifică și susține activitățile educaționale și de cercetare, fiind un partener pe termen lung al acestei inițiative, ce vine cu experiența practică a Geoparcului UNESCO Țara Hațegului.

Articolul precedentZiua validării UNESCO
Articolul următor(P) Cât de mult iubim orașul în care trăim?