Răvășire zgomotoasă de frumusețe este Bisoca la final de iulie. Nu i s-au scuturat florile din poiană și nici călătorii neobosiți nu s-au oprit din vizitarea vetrei celei mai autentice, poate, din întreg județul Buzău. Bisoca apare și în povestirile dascălilor care au predat matematică, educație fizică sau chiar biologie sus, în patria ciobanului Bucur, a celor care au avut obiective în monitorizare în mod temporar în zonă, dar mai ales a devenit notă la fiecare popas de concediu a mii de români. Bisoca meșteșugurilor ce se văd din drum fie pe porțile oamenilor, pe coamele caselor încă lucrate cu dichis și, cel mai clar pe costumul popular aparte al muntenilor de aici, de pe hotarul cu țara Babei Vrâncioaia.

Ehei!, iar augustul ce stă să vină în scurtă vreme e luna aceea în care Bisoca toată se strânge în pădurea de pini de la Lacuri, rezervație cu acte în regulă, împreună cu prietenii de peste munte, din Vrancea, ba și dinspre Gura Teghii, Lopătari și Mânzălești, din Săruleștiul lipit ca o soră geamănă sau veniți de la oraș să petreacă ore bune la munte.

Până la petrecerea din comunitate mai sunt 22 de zile, așa că revenim detaliat cu invitația aferentă și, mai ales, concretă. De notat, este că AICI vă ofeream în 2022 trei argumente pentru care să urcați pe 21 august 2022 la Bisoca, acum însă argumentul suprem ar putea fi însuși aspectul că drumul păcatului, după cum îi spunem DJ 204C Vintilă Vodă-Bisoca ar putea intra în ultima etapă – asfaltarea.

Așadar, joi, pe 27 iulie 2022, în conferința de presă a PSD Buzău, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu anunțat că pe 7 sau pe 8 august, în funcție de condițiile meteorologice, cel mai probabil, constructorul de pe drumul păcatului începe asfaltarea. Se va termina în această manieră și cu păcatul – sudalma sistematică a șoferilor care urcă spre Bisoca. Iată aspectul afirmat de președintele CJB.

Aceleași surse de la CJB menționau AICI că asfaltarea ar fi urmat să ia start din 15 mai 2023, numai că valul de condiții meteo probabil nu au fost favorabile asfaltării. Acum vocea președintelui CJB este cumva o garanție că se va începe acest demers.

2019, cu un an înainte de intrarea în șantier pe DJ 204C

În același timp cu DJ 204C Vintilă Vodă-Bisoca vor fi terminate și lucrările pe imensul DJ 203K Mărăcineni-Lopătari, în prezent având loc ultimele lucrări de construcție între kilometrii 38 și 43, pe raza comunei Mărăcineni. Cele două drumuri județene sunt unul în legătură clară cu celălalt și, coroborat aportul lor la dezvoltarea Văii Slănicului duce la o sumă apreciabilă de turiști ce vor îndrăzni astfel să viziteze o bucată strategică din geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, zona ce începe la Beceni și se termină la Bisoca.

Desigur, de notat este și recomandarea experților UNESCO prezenți în 2022 în Buzău și care duceau spre exemplu spre infrastructura rutieră ce ar trebuie îmbunătățită. În cazul Bisoca va fi vorba despre startul turismului pe drum asfaltat! Premieră de la croirea de către fostul conducător comunist a acestui drum doar pentru o simplă partidă de vânătoare, în urmă cu puțin peste 40 de ani.

Articolul precedentIULIE FĂRĂ PLASTIC, în Parcul Crâng
Articolul următor61 de comune buzoiene fac primii pași în domeniul educației verzi