și mai au la dispoziție doar cinci zile pentru a-l identifica și pentru a-l recolta, eufemismul autorităților pentru a împușca, din arealul locuit în care ursul atacă de două săptămâni cu intensitate deosebită!

Nu de la această fotografie postată în dimineața zilei de luni, 23 mai 2022 pe pagina sa de socializare de profesorul Doinița Albu s-a luat această decizie de către autoritățile ministeriale de mediu, ci mai degrabă după insistența cu care autoritatea locală a informat conducerea Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Buzău care administrează fond de vânătoare și pe raza comunei Bisoca, plus media multianuală a pagubelor produse în această zonă. Complicat. Acțiunea vânătorilor ce este în desfășurare în Bisoca are rol preventiv!

Fotografia și ceea ce i s-a întâmplat prof. Albu a avut efect social și aduce în atenție publică problematica viețuirii cu animalele sălbatice în cea mai frumoasă comună de munte a județului Buzău.

Concret, în ultimele două săptămâni ursul a atacat sistematic gospodării din patru dintre cele opt sate ale comunei, în cursul nopții de duminică, 22 mai, spre luni, 23 mai 2022 un localnic solicitând pe numărul de urgență 112 ajutorul jandarmilor. Cel mai corect este să aflăm direct de la primarul comunei Bisoca, Florin Stemate unde au avut loc atacuri ale ursului.

Recea, Lacurile, Pleși – Sub Piatră, Lopătăreasa. Două săptămâni. Găini și un purcel. Numai că în aprilie 2021, ministrul Mediului Tanczos Barna afla despre Bisoca și promitea decizii clare de relocare sau de extragere de exemplare de urs. Declarațiile de atunci le puteți citi AICI. Primarul din Bisoca împreună cu câțiva dintre angajații primăriei au luat chiar parte la un protest în București urmat de apariția celebrei OUG 81/21 iulie 2021. Ulterior, ministrul Barna primea solicitare în urma sesizărilor de la nivel de autoritate locală din Bisoca, plus AJVPS Buzău și aproba recoltarea unui urs din acest areal. Desigur, autorizația de mediu a expirat înainte ca ursul să fie identifcat și recoltat.

L-am întrebat din nou, ca și în 2021, dar și ca în 2020 pe primarul Florin Stemate ce înseamnă împușcarea unui singur urs dintr-o comună în care au loc patru atacuri simultan la diferență de câțiva kilometri?

Este o problemă mare și nu ne înțelege nimeni! Semnifică apelul primarului Florin Stemate din comuna Bisoca spre orice autoritate cu competență în această problematică.

Desigur, mergem spre Dragoș Ștefănescu, director al AJVPS, asociație ce gestionează fond de vânătoare ce se extinde și pe Bisoca. Înainte de a-l asculta pe Dragoș Ștefănescu haideți să facem o comparație paote nu tocmai nimerită, însă elocventă pentru omul simplu atacat de un animal sălbatic și care nu are efectiv nici un drept în fața acestuia – județul Covasna are un efectiv de 1800 de urși după ultimul recensământ din 2021. Județul Buzău 986, potrivit recensământului din 2020. Covasna a primit recent autorizație de recoltare a 33 de exemplare d eurs, județul Buzău … 3. Covasna și Mureș recoltează anual peste 30 de urși, Buzăul 1 maxim trei!

Așadar, spune directorul AJVPS la Bisoca este în desfășurare acțiunea de identificare a unui urs care a și produs pagube, este o acțiune cu rol preventiv decisă de Ministerul Mediului prin semnătura lui Tanczos Barna. Autorizația de mediu expiră pe 27 mai 2022. Anul trecut, în același context pentru Bisoca a mai existat o autorizație de mediu pentru recoltarea unui urs care a expirat până la identificarea animalului periculos. Pe Dragoș Ștefănescu l-am întrebat pașii care trebuie făcuți legal până la a interveni în ajutorul oamenilor prin alungarea, dovedită a fi ineficientă, a ursșilor sau prin recoltarea lor, adică împușcarea.


APLOMB

Vânătorii caută un (1) urs periculos la Bisoca! Locuitorii spun însă că în pădure la Lacurile primesc dese vizite ale unei familii întregi de urși. La fel și pe drumul spre Pleși. Anul trecut bisocenii vorbeau despre 20 de urși cel puțin care patrulau pe cei 250 de kilometri de drumuri comunale și sătești, dar și pe județeanul 204 C aflat în șantier de lucru.

Anul acesta au apărut la defilarea nedorită și puii urșilor!

6 martie 2021

Speciliștii spun că scăderea demografică duce la sălbăticirea satelor de munte, numai că în cazul Bisoca nu este deloc așa. În 2019 și 2020 ani au fost înmatriculate nu mai puțin de 400 de autovehicule în patria ciobanului Bucur, semn că tinerii revin acasă din străinătate, se așează și pariază pe muncă!

Pe 27 mai 2022 se încheie recensământul animalelor sălbatice în județul Buzău.

Articolul precedent(P) Joi, 27 mai, ședință ordinară la Palatul Comunal
Articolul următorPrimii cinci