Sa facem putina liniste: un vant usor ridica frunze rosii si galbene, le prinde intr-o hora lenta si le aseaza peste un bolovan de sare proptit intr-un tufis de catina. Frunzele sunt din putina vegetatie ce creste pe muntii acestia de sare care stau ca niste batrani cuminti la marginea drumului judetean 203K inainte sa apara o unduire usoara la dreapta pe langa munte, spre Meledic. O gura mare si neagra s-a cascat la unirea a doi versanti si parca te indeamna sa bagi capul: atentie, e riscant! 6000 de metri, spun specialistii speologi din tara ca ar avea zona aceasta cu sare in adancime si se intinde vreme de 35 de pesteri.
Inchid ochii. Aud si acum la fel de bine un susur cuminte de Buzau curgand spre oras tocmai de sus, de la Nehoiu. Pe podul acesta de la Lunca Pripor trec tineri multi. Elevi de liceu. Imi strica visarea. Nu-i scap si ii intreb. Le place ca in weekend sa sara pe pietre direct in albia raului Buzau sau sa faca galerie de aici, de pe pod in fiecare weekend, dar mai ales cand sunt competitii cu multi sportivi care fac aici rafting si caiac-canoe. Nehoiu se prezinta surprinzator!
E crunta iarna aceasta pe care mi-o amintesc. Zapada sta cocotata pana deasupra, langa horn. E o casa batranaeasca. Greutatea zapezii i-a daramat un perete, cel dinspre grajdul in care sunt animale. De pe o potecuta facuta de picioarele salvatorilor stau si ma uit impreuna cu actualul primar din Bisoca, Florin Stemate, atunci referent in primarie. Vreo patru batrani arunca zapada de pe grajd ca sa scoata animalele unei rude. Unul dintre ei imi striga ca a mai fost asa zapada in istorie! Ce ne tot vaitam? Zapada e belsug la Bisoca! Iar de sub ea, la primavara, rasare cea mai frumoasa tara de munte!, mi-a spus atunci un batran care tot scotea zapada. Cea mai frumoasa tara de munte! Ei, da!
Sunt franturi din minunatul judet Buzau care se compune din zone aparte ce intra pe harti diverse ale turismului romanesc: unele abunda in produse culinare, altele sunt o succesiune fantastica de frumuseti, iar despre altele incep sa se intocmeasca harti noi!
Presedintele care pretuieste Buzaul frumos
Da, zic sa pariez cumva cu presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu ca Buzaul nostru va fi de poveste de prim rang in maxim cinci ani si caut discutie cu acesta despre tot ce inseamna o zona in ascensiune! Cladirea Consiliului Judetean Buzau impresioneaza prin constructie, dar si prin linistea din interior. Gandesti fie ca angajatii nu sunt la birou, fie ca aici se lucreaza ca afara: in linistea dorita de celalalt care are de intocmit mai ales acte hotaratoare! Urc treptele lasand in afara tocurile pantofilor astfel incat sa nu tulbur linistea pe care acesti oameni probabil in timp au reusit sa o aiba si tin mana pe telefon sa nu cumva sa sune! Urmeaza un interviu nu in liniste, ci probabil fulger cu Petre Emanoil Neagu, presedintele de Consiliu Judetean care a inteles cel mai probabil vazand in lumea “noua”, cea din afara, cat de pretioasa este o zona cu potential turistic, iar judetul Buzau abunda!
Diversi specialisti se intrec sa intocmeasca statistici ale judetelor din Romania aflate in preferintele calatorilor datorita infrastructurii turistice si, mai ales, frumusetilor de acolo. In 2011 judetul Buzau ocupa locul 31 din 41 de judete ale tarii. In 2017, o statistica a celor mai frumoase locuri din tara plasa insa Lacul Vulturilor pe locul trei dupa Transfagarasan si Cimitirul Vesel. Pentru mine statisicile sunt realizate pur si simplu sa potenteze o anumita zona sau pe alta, realitatea se afla direct in teritoriu. Si calatorul a invatat lectia aceasta!
Frumusetile naturale sunt insa intrecute in acest moment de calitatea infrastructurii turistice pentru ca turistul stie pentru ce vrea sa vina intr-o zona sau alta, are preferinte culinare care trebuie sa-i fie satisfacute pentru ca stie ca bucatele despre care spune fac parte din zestrea teritoriului ori vrea sa fie bine servit la masa, spun la unison atat specialistii din Horeca, cat si gazdele de la pensiunile agroturistice. Numai ca peste toate se contureaza in mod trist pentru existenta in piata aceasta lipsa a fortei de munca. Celebra este zona Tulnici-Lepsa din judetul Vrancea in care au fost inchise zeci de pensiuni pentru ca nu exista forta de munca sa vrea sa activeze in aceasta parte montana. Cam asa incepe sa fie si la noi, la Buzau. In partea dinspre Siriu si Nehoiu la pensiuni lucreaza mai ales parintii si bunicii, iar proprietarii tineri merg inca la serviciu, pentru ca afacerea din turism a confirmat, insa nu vorbim despre amortizarea totala a investitiei.
O mare problema in intreaga Romanie, de ce sa nu o recunoastem toti: este factorul demografic! S-au intamplat doua lucruri. O mare parte dintre cetateni, noi facand parte acum din marea familie europeana, si-au indreptat pasii catre Occident unde si-au cautat un loc de munca, eu stiu, mai bun, mai bine platit, altii prin casatorii mixte au plecat in alte tari. Din nefercire si natalitatea a scazut in ultimii 20 de ani. Acesta este un semnal de alarma. Din eforturile pe care noi ar trebui sa le facem si eu cred ca asa este pentru a face in judetul Buzau conditii la capitolul uitilitati – ma refer de la drumuri si pana la sanatate ca sa putem convinge oamenii sa se intoarca la sate, dar si in cele trei orase si in cele doua municipii ale judetului Buzau. Economic, Buzaul este pe un trend ascendent. Totusi avem o problema, in anumite zone deficitare trebuie sa fim atenti la conditiile pe care le oferim sa atragem cat mai multi agenti economici. Usor-usor se fac pasi importanti! Lucrurile intra intr-o oarecare normalitate! Se poate imbina utilul cu placutul.
L-am ascultat pe Petre Emanoil Neagu intr-un raspuns despre aspectul demografic cu accente pozitive, sa recunoastem! Deci, daca drumurile vor fi bune si mai punem ceva investitii si la capitolul infrastructura turistica suntem pe drumul cel bun: Judetul Buzau prezinta atractii deosebite! Pe structura de turism apar pensiuni, apar noi locuri de munca si sunt si celelalte activitati conexe! Asa cum am revitalizat un ADI (n.r. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara) care de mult isi astepta vremea intr-un sertar la Consiliul Judetean, ma gandesc aici la Tinutul Buzaului este un lucru concret si pragmatic acolo! Lucrurile sunt pe un fagas bun. Geoparcul Tinutul Buzaului in curand va depune documentele ca sa fie acreditat UNESCO.
Este de notorietate relatia pe care judetul Buzau o contureaza cu zona spaniola Rioja. Presedintele Neagu a mers in case de romani din aceasta parte a Spaniei si spune asa: Am gasit o alta poveste … am gasit romani plecati de 10-20 de ani din Romania care au venit si si-au petrecut concediul in judetul Buzau. In ultima vreme tot mai cautata este Statiunea Balneoclimaterica Sarata Monteoru! Am avut o delegatie spaniola in aceasta a doua parte din 2018 prezenta la Buzau. Deputatul Adolfo Palacios Rodriguez a precizat ca doreste sa revina la Buzau, in speta la Sarata Monteoru, in luna martie sau in luna aprilie 2019 pentru a-si petrece o parte din concediu. Va sta impreuna cu familia cinci zile la Monteoru. A fost impresionat de baza turistica si de tratament de la Monteoru, de aer.
Sarata Monteoru este in acest moment din nou perla turismului din judetul Buzau. Aici se fac investitii din ce in ce mai mari, iar turistul tanar sau senior este un aspect obisnuit al zilelor indiferent daca de primavara, vara sau toamna tarzie. Ascultati in insertul audio care sunt investitiile realizate mai ales de catre Consiliul Judetean Buzau in Statiunea Sarata Monteoru si mai ales ce spune presedintele Petre Emanoil Neagu ca urmeaza.
Scriu acest reportaj de fix de o luna si noua zile. Documentarea buzaulinreportaje.ro comporta un alt tip de implicare si aplecare asupra subiectelor astfel incat sa pot reliefa povestile care ung sufletul, dar si potenteaza comunitatile.
Nehoiu – orasul care renaste prin turism in mod natural
Fac ordine si spun asa: da, el judetul minunat Buzau este intr-o expansiune turistica excelenta. Dovada si prezenta zonelor noastre incarcate de frumuseti naturale in randul amintirilor de vacanta, in lista organizatiilor caree efectueaza calatorii de o zi sau de weekend in tara si nu numai, pe blogurile de calatorie ori in albumele pe viata ale tinerilor casatoriti care mai nou fac sedintele foto exclusiv pe conurile Vulcanilor Noroiosi. Imi vine in minte un eveniment care s-a petrecut zilele trecute in Timisoara: a fost lansata strategia turistica pentru urmatorii ani. Astfel, unul dintre obiectivele de la Timis ar fi atragerea turistilor in zilele de weekend! Noi deja avem acest as in maneca, trebuie doar sa-l amplificam!
Nu ma erijez in influencer pentru ca este o cale lunga pana la aceasta inventie de marketing si nici nu apas acceleratia pe acelasi subiect, insa revin cu povestea orasului caruia i-as spune “bomba” judetului Buzau in domeniul turismului! Serios! O explozie placuta, dar si asteptata de ceva timp sus, la munte!
Firul avariat de alunecari de teren al drumului national 10 Buzau-Brasov intra in inima orasului de munte intr-un mod unic: printr-o succesiune de curbe stranse la capatul carora rasare o urbe cu aer intim, nicidecum tacuta, ci sprintara pentru ca pe strada sunt destui tineri care arata ca sunt deja multe conditii care sa-i tina pe loc, si mai este cumva urbea aceasta: expansiva. Asa imi spune si primarul Ionut Milea ca apare in ultimul an cel putin orasul pe care il vrea cat mai modern posibil: Chiar daca principala ocupatie a locuitorilor orasului Nehoiu a fost in industria lemnului, in momentul de fata situatia lor este din ce in ce mai dificila si cred ca singura sansa este dezvoltarea turismului, nu numai a raftingului pentru ca raul Buzau a ramas unul dintre putinele din tara pe care se poate practica acest sport! Din punctual meu de vedere este o sansa deosebita pe care o au nehoienii in calea dezvoltarii!
Real! Si o stiu si oamenii simpli care strang sacosa din material textil pe mana si povestesc cum trec de prin martie chiar si pana acum, daca e cald, in noiembrie, barcile pe raul Buzau si cum vad ei de vinerea si pana duminica, imi explica o doamna, necunoscuti cu rucsace in spate trecand spre coastele de munte. Acolo coseau ei odinioara, acum insa pun cortul strainii care pretuiesc frumusetile orasului Nehoiu: Am avut discutii cu foarte multe grupuri, cu organizatorii acestui sport si chiar au acum o dorinta: nu gasim un investitor care faca un hotel care sa fie mult mai mare si in care sa se sustina conferinte, sa fie gen team building. Chiar cred ca este o afacere de viitor.
Precum Ionut Milea imi spun si angajatii Centrului Info Turistic din oras. Turistii straini vor sa stea oriunde, in sensul ca nu sunt pretentiosi la capitolul cazare si o pun pe loc secund fata de frumusetile locului, insa majoritatea ar prefera hotelul si, in acest caz de munte – pensiunea.
In zona insa apar in mod continuu pensiuni agroturistice. Am cateva informatii despre primul ghid de rafting al orasului, Florin Albu care a demarat propriul proiect agroturistic. Notez ca domnul acesta, pe care sper sa il si cunosc la un moment dat, nu doar sa il aud la telefon, pune umarul in mod activ la dezvoltarea turismului din zona: atrage doritorii de rafting spre raul Buzau si le ofera o sedere asa cum se asteapta ei, angajatii din multinationale sau din spitalele si casele de avocatura din Capitala! Am o prietena, medic la una dintre cele mai mari maternitati ale Bucurestiului. E cu ochii pe graficul de garzi: abia asteapta sa nu intre in garda in weekend ca sa poata fugi la Nehoiu. Imi spune ca ii place efectiv momentul de dinainte de lansare la apa. Sta pe malul Buzaului si respira! Atat isi doreste. A, mai este ceva: doctorita trecuta bine de 40 de ani cauta la Nehoiu si mancarea munteneasca. Ciorba groasa de foi cu lapte de care a auzit cand grupul de sportivi amatori a facut o drumetie spre muntii din jur. Si o incanta tare bulzul fript pe gratar! Cu branza de oaie, desigur! Imi spune ca povesteste prietenilor si in fiecare weekend ei i se mai adauga cineva curios.
Interesanta povestirea pentru ca reflecta ceea ce spun autoritatile din Nehoiu: orasul creste pe harta turismului national dublandu-si efectiv anual numarul populatiei. Si era 2017. Cifrele din 2018 nu sunt inca irelevante pentru ca vreme frumoasa este si acum si calatori dornici fie de rafting, fie de un weekend pe culmile Buzaului inca sunt! Din discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii Centrului Info Turism Nehoiu anul trecut au tranzitat zona orasului Nehoiu peste zece mii de turisti care au lasat si semnaturi si anumite impresii despre orasul Nehoiu. Vom trai din turism la Nehoiu!… iar continuarea ideii primarului Ionut Milea o aflati in partea audio imediata a acestui reportaj! Primarul Ionut Milea vorbeste si despre importanta pe care o are drumul national 10 Buzau-Brasov in dezvoltarea turismului din Nehoiu.
Ionut Milea crede ca orasul care odinioara s-a dezvoltat monoindustrial, cum ii place lui Ionel Tociu, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Buzau sa spuna, se va profila pe turism si acesta ii va da, la propriu, de mancare: Sper ca pana in 2020 sa putem trage linie cu brio! Mandatul unui primar nu se desfasoara pe un an sau doi, ci pe patru ani. Eu sper ca la sfarsitul celor patru ani sa se vada ca turismul la Nehoiu incepe sa mearga! L-am adus in discutie pe directorul general de la AJOFM pe care l-am intrebat despre situatia somerilor din Nehoiu. In mod clar, spune acesta: in aceste orase monoindustriale avem si peste 20 la suta somaj. Sunt orasele care au avut odinioara o sansa economica, au prins-o bine, vorbesc aici despre industria prelucrarii lemnului, insa acum s-a terminat. Este o altfel de situatie. Sunt oameni care fac naveta de la aceasta distanta si pana la Buzau acum, pentru un loc de munca. Este cel mai greu din judet pentru ca vorbim despre distante mari. Pe oamenii acestia trebuie sa-i motivezi.
Orasul imbracat astazi in toate nuantele toamnei si alintat de cel mai frumos soare al vreunui octombrie de care eu sa-mi amintesc pare o imagine rupta dintr-o vedere de calatorie. In zona centrala sunt oameni care nu sparg seminte, ci deschid usile magazinelor, sterg geamurile Casei de Cultura ori cauta drum spre a-si rezolva din sacosa cu acte. Nehoiu – urbea care surprinde!
Bisoca poate fi mai importanta ca Valea Prahovei
Telecabina pana la masa lui Bucur si partie de schi! Haideti, va rog, spuneti dumneavoastra daca a mai avut cineva curaj in perioada recenta sa spuna ca s-ar putea asa ceva la el acasa, in frumosul judet Buzau! Un singur buzoian cu functie publica la un moment dat, Gheorghe Dumitrache fost primar al Chiojdului privea localitatea de sus, de langa trovantii din zona, si spunea ca fix acolo s-ar preta o partie de schi, insa cine ar veni sa investeasca? Ideea exista in continuare la Chiojdu, insa in mediu privat. Ma intorc la Bisoca pentru ca este de actualitate dezvoltarea minunata pe care o poate avea Mica Elvetie daca incep lucrarile pe drumul pacatului – ii tot spun asa acestui drum judetean dintre Vintila Voda, Sarulesti si Bisoca pentru ca nu cred sa fie sofer sa nu gandeasca rau sau sa injure copios daca are de dus masina pana mai sus de Vintila Voda.
Hai, sa-mi fac curaj! Vine vremea rea si va fi si mai greu de urcat pana sus la Bisoca! La aceasta data din calendar, marginea drumului cu vegetatia care se schimba in functie de altitudine este minunata si ii da sufletului forta sa vada frumosul din zona aceasta pe care Dumnezeu a decis sa o suie in varf de harta a Buzaului pentru a sta de veghe prin unicitate la jumatate, cel putin, din judet. Oamenii isi duc acasa fanul. Carutele trase de boi sunt o realitate prezenta a vietii de la munte. Negativ sau poate pozitiv, cei care mana caruta nu sunt doar batranii trecuti bine de 60 de ani, ba sunt chiar multi tineri care tin drumul de la poaiana pana acasa. Un baiat cam la vreo 35 de ani imi spune ca a lucrat la explorari – pe la o sonda prin Prahova – insa a venit acasa si creste oi. Are trei copii. Obrajii i se inrosesc dintr-o data cand il intreb de sotie: l-a lasat! Pai, si unde e?, ii zic. S-a dus in Londra, dar eu nu ma duc dupa ea si nici ea sa nu mai vina la mine! Am cu ce creste copiii si cu cine sa ma ajut. Suntem doi frati in aceeasi casa si amandoi avem copii mari. Fata mea a mare are deja 14 ani! Nu-mi mai trebuie sa ma incurc cu femeie ca acum am scapat de greu! Fata pleaca la liceu, peste doi ani si urmatoarea si al mic mai sta o vreme pe-acasa! Daca-l vad asa dispus la vorbe il intreb daca zona e batuta de straini: Straini- straini sau necunoscuti? Straini-straini is multi, romani de-ai nostri vin mereu. Dar strainii se vad dupa masini. sport, fara pretentii de marci scumpe. Se duc la Lacuri, roata pana pe la Sari…la Poiana Marului….
Hai, drumule, fa-te bine! Si se arata putin mai aranjat de la Lopatareasa in sus! Oamenii trec rar si mai ales pe jos, pentru numarat masinile intalnite la primele ore ale diminetii iti ajung degetele de la ambele maini, iar vremea, vremea e un zambet larg asezat ca un tapet pe muntii minunati ce stau inspre Vrancea. Vad indicatorul de Bisoca, adica sunt in centrul comunei si pana la primarie mi se pare ca este cea mai lunga portiune de drum posibila. Dar trece. Florin Stemate, primarul comunei Bisoca, incepe cu povestea frumoasa a telecabinei. Daca drumul ar fi bun… Are sperante primarul independent al judetului Buzau si spune ca drumul este prins in strategia judeteana de refacere a infrastructurii si chiar asa este, afirma presedintele CJ, Petre Emanoil Neagu. Accentul este pus pe repararea acestui drum pentru ca el este cel care va deschide Mica Elvetie spre explorarea investitionala, este convins primarul Stemate. Ascultati partea audio pentru a afla ce ar insemna nu numai pe harta turistica a Buzaului, ci a Romaniei aceasta noua Vale a Prahovei asteptata de cel putin 15 ani pentru a exploda aici turismul montan. . .
Sa fim realisti si sa spunem ca aceasta asezare numita Bisoca detine valori de adevarat patrimoniu national dupa tendinte de genul Viscri – adica dupa tonul dat de Printul Charles al Regatului Marii Britanii si Irlandei de Nord in cele zece proprietati pe care le detine in tara noastra si din care promoveaza oala cu dulceata facuta de sateanca. Oamenii de acolo au inteles insa ca asocierea este mama succesului. Asa ca detaliez: sunt zeci de oameni consacrati in domeniul producerii de branza sau de tuica de pruna care ridica pe nisa valoarea zonei Bisoca. Ei pot fi cuprinsi intr-o asociatie precum Zestrea Bisoceana si potentati la nivel national. Intocmai spune si Florin Stemate, primarul vizionar de la munte care crede ca aceste produse bio vor fi repede adulate de cumparatorul urban. Desigur, in partea audio aflam detaliile necesare de la primarul din Bisoca.
Important pentru zona Bisoca este ca se intorc tinerii. Si buzaulinreportaje.ro i-a gasit cu adevarat peste tot in lume. I-am vazut in ultima luna de zile citind din India, Italia, Germania, Spania, Olanda, Belgia, Norvegia, Danemarca ori SUA reportajele de acasa. Primarul Florin Stemate imi confirma ca tinerii au acumulat nu doar capital, ci mai ales experienta si se intorc acasa. Avantajul Bisocii, spune edilul, este valoarea pretioasa a pamantului. In insertul audio, Florin Stemate detaliaza acest capitol al dezvoltarii iminente a zonei devenita in ultimul timp o capitala nesperata a off-roadului.
Deci, salut in primul rand faptul ca in comuna cu cei mai multi turisti pe vara – vorbim de cateva mii doar in luna august a fiecarui an – exista idei gata pregatite pentru momentul finalizarii repararii acestui drum judetean al pacatului! Cine stie poate deja mediul investitional se pozitioneaza si trece la fapte pregatitoare pentru materializarea pistei de schi si infiintarii unei telecabine. Zona este pitoreasca, oamenii fac si nu promit minuni cu partea traditionala si culinara!
Meledic – locul de intalnire al turistilor germani si speologilor
Doar trec in revista astazi zona draga mie, Manzalesti – Meledic! Promit sa revin cu un reportaj amplu de acolo de unde oameni la 80 de ani urca pe piept de munte la pas, cu palaria verde din fetru data putin spre ceafa si fluierand a doina draga. Asa mi-a aparut la intrarea pe drumul spre Meledic un domn atat de simpatic pe care va invit sa-l ascultati mai bine.
Numai cinci tari de pe glob au pesteri in sare: Rusia, Romania, Israel, Spania si Algeria. Romania are diverse recorduri mondiale cu pestera 6S de la Manzalesti care are o lungime de 3.198 de metri si ocupa pozitia a doua in lume la acest capitol, lungime. Pestera cu trei intrari de la Sareni este si ea in clasamentul mondial cu minus 44 de metri, la denivelari. Ambele sunt recorduri nationale si ambele sunt pesteri din lantul de 35 care se intind pe sub asezarea fantastica numita Manzalesti si se duc pana la Bisoca, la Sari, unde lingurarii inca mai mesteresc lemnul, dar scot si bulgari de sare pentru animale chiar din propriile curti.
Sa mergem spre Meledic, caci batranii ne indeamna sa urcam pe langa terenurile odinioara cu livezi ale CAP-ului. Batrana din partea audio spune ca ea insasi culegea fructele si contribuia la productia de gem, dar mai ales la prepararea tuicii in licoarea celebra din zona de munte a Buzaului.
Inainte de a urca la Meledic, aleg sa discut cu Valeriu Besliu, primarul din Manzalesti care nu si-a pierdut vocatia de invatator si detaliaza atat de frumos despre zona in care s-a nascut: Comuna Manzalesti este o zona de pus la suflet!
Si el pune pret pe oameni pentru ca turistii care vin la Manzalesti la oamenii faini si indemanatici ai locului vor sa ajunga. In partea audio, primarul Valeriu Besliu ne detaliaza minunat despre oamenii care scriu istoria prezenta a comunei.
Acum isi ridica privirea si vad in ochii acestui invatator al muntilor devenit primar din 2008 acel patriotism pe care il cautam cu ardoare mai ales aproape de Ziua Nationala a Romaniei si romanilor! Un patriotism nou si pe care ni-l dorim si care poate fi pariul unui primar pentru dezvoltarea celei mai frumoase zone turistice poate de pe Valea Slanicului de Buzau – Meledicul cel dulce care sta pe versanti de sare! Primarul Besliu spune ca nu s-a stat degeaba, ci demersuri au loc sistematic astfel incat sa poata fi dezvoltat Meledicul. Iata ce spune Valeriu Besliu despre cel mai frumos sat din judetul Buzau, potrivit Asociatiei celor mai frumoase sate din Romania:
Am sa scriu in perioada imediata o poveste a acestei zone ocrotite si care un punct final ce se poate solda cu o veste de la un europarlamentar tanar al zonei noastre.
Inainte de a avea acces la Valea Prahovei, buzoianul mergea la Meledic. Si obiceiul i-a ramas si in prezent. Pe la Meledic au trecut conti, boieri, arhitecti, juni primi si scriitori, dar mai ales ciobanul Bucur a carui poveste v-am spus-o in reportajul Acasa la Bucur, in Bucuresti. Meledicul este raiul de vara al calatorilor germane si de tot anul al speologilor inveterati ori care-si scriu doctorate. Astazi ma uit la primarul care are si idei si putere de alergat dupa oameni care sa citeasca proiectele in care Meledicul este zona numarul unu de promovat turistic, dar care din pacate are si ghinion. Oprelistea o vom afla impreuna in reportajul special dedicat zonei dulci de deasupra celor 35 de pesteri de sare.
Nu fac incheiere pentru ca scopul buzaulinreportaje.ro este de a prezenta Buzaul frumos si este clar ca vom continua!
Add Comment