Cum isi canta el, raul Buzau tihnit dorul de la munte in timp ce i se tot duce la vale apa si cat de minunata este linistea aceasta! Haideti sa pornim impreuna din orasul Buzau – zgomote fel si fel, oameni care vorbesc sau se striga cand te astepti mai putin, pocnete pe care nu reusesti sa le identifici – si sa punem degetul pe harta catre Covasna si Brasov deopotriva! Dam bir din nou cu fugitii din orasul Buzau, cel al vietii de zi cu zi si al locului de munca si cautam altceva. Facem cale lunga pentru a indeparta tot stresul acumulat atata amar de vreme si oprim astazi pasul in urbea aflata in sarbatoare. Nu avem artificii si nici decoruri din baloane si nicidecum nu se aud sticlele de sampanie cum scapa fericirea din bule, facem astazi stop-cadru la 30 de ani de urbe pentru zona Nehoiu!
25 aprilie 1989 – 25 aprilie 2019!
Pe firul apei
Drumul national 10 Buzau-Brasov ne poarta oricum pasii catre nordul judetului Buzau, insa astazi eu prefer sa-mi tin atintiti ochii pe albia raului Buzau care stie povesti aparte. De fiecare data le ascunde in valuri si le scoate la suprafata doar daca se intampla nefirescul. Apa aceasta este viata, sprijin, tovaras de dezvoltare si acum pilon de stimulare a viitorului. Pentru o intreaga comunitate. Orasul Nehoiu care astazi implineste 30 de ani de cand este urbe!
In acelasi an, imi povesteste Constantin Manea ori de cate ori ma intalnesc cu domnia sa, domnul acesta fiind primul primar al orasului Pogoanele, deveneau orase si aceasta comuna de Baragan, insa mandria era Scornicestiul. Printre cele doua si altele cateva zeci din tara potrivit Legii nr.2/1989. In 13 aprilie 1989 era specificata devenirea acestor zone rurale in orase, iar din 25 aprilie Nehoiu avea actele modificate. Era deja oras!
Astazi dam cateva file in urma si folosim informatiile puse la dispozitie publica de www.cniptnehoiu.ro : La sfarsitul secolului al XIX-lea, teritoriul actual al orasului era organizat in mai multe comune rurale din plaiul Buzau al judetului Buzau. Astfel, centrul orasului impreuna cu localitatile vecine (Paltineni, Curmatura) formau comuna Paltineni, formata din catunele Albinari, Botele, Catiasu-Ploscari, Curmatura, Fundatura, Fundu Nehoiului, Gura Catiasului, Muscani, Nehoiu, Paltineni, Paslari si Piatra, avand in total 1920 de locuitori. in comuna Paltineni, 3 mori de apa, 2 facae, o stana la Fundu-Nehoiului, 3 biserici (la Paltineni, Nehoiu si Curmatura) si o scoala cu 28 de elevi in Paltineni.Resedinta comunei era inca de pe atunci catunul Nehoiu.
Satele din extremitatea nordica a orasului (Nehoiasu, Lunca Priporului, Vinetisu si Basca Rozilei) faceau parte din comuna Nehoiasu (care cuprindea si teritoriul actual al comunei Siriu). scoala cu 45 de elevi din comuna Nehoiasu functiona in satul Lunca Priporului.
Satele din zona sudica a orasului (Stanila, Mlajet, Chirlesti) alcatuiau comuna Mlajetu, formata din catunele Chirilesti, Dupa Piatra, intre Sibice, Mlajet, Pacura, Stanile, Topilele, Trestioara, Valea Lupului, Valea Rea si Valea Sibiciului, avand in total 3150 de locuitori ce traiau in 588 de case. in comuna functionau 2 mori, un facau, o scoala cu 30 de elevi si 4 biserici ortodoxe — la Mlajetu, Stanila, Valea Lupului si Valea Sibiciului.
In 1925, cele trei comune isi pastrasera in mare parte componenta, erau arondate aceleiasi plasi Buzau si aveau respectiv 2620 de locuitori (Paltineni), 1840 de locuitori (Mlajetu) si 4028 de locuitori (Nehoiasu). Comuna Nehoiu a aparut in 1931, cand s-a separat de comuna Paltineni: Nehoiu avea localitatile Albinari, Badarlegiu Mic, Botele, Colonia Fabricii Goetz de peste Pod, Fundu Nehoiului, Muscani, Nehoiu si Paslari; comuna Paltineni a ramas cu satele Badarlegiu Mare, Catiasu-Plescari, Curmatura, Fundatura, Gura Catiasului, Paltineni si Piatra; tot atunci, comuna Siriu s-a desprins din comuna Nehoiasu.
In 1950, comunele au fost incluse in raionul Cislau al regiunii Buzau si apoi (dupa 1952) al regiunii Ploiesti. in 1968, reorganizarea administrativ-teritoriala a dus la desfiintarea comunelor Mlajetu, Nehoiasu (zona ramasa dupa despartirea comunei Siriu) si Paltineni, incluse (cu exceptia catorva localitati din sud) in comuna Paltineni (care si-a luat atunci numele de Nehoiu). Comuna Nehoiu a capatat astfel componenta actuala si a fost arondata judetului Buzau, reinfiintat. Comuna Nehoiu a fost declarata oras in 1989.
Astazi orasul Nehoiu are in componenta satele Basca Rozilei, Chirlesti, Curmatura, Lunca Priporului, Mlajet, Nehoiasu, Paltineni, Stanila si Vinetisu – in total putin peste 11.000 de suflete care se dezvolta altfel dupa 30 de ani de urbanism. Este orasul care din iarna lui 2018 se incalzeste cu coji de seminte si incearca sa fie smart si green city inaintea celor mai mari din judet. Un oras care se dezvolta sub conducerea unei echipe tinere – primarul Ionut Milea are 36 de ani, iar consilierii sai si angajatii din principalele institutii sunt la fel de tineri.
Incet-incet intram in viata molcoma a orasului taiat de raul Buzau si DN 10 Buzau-Brasov deopotriva si la un moment dat curtat si de DJ203K la intrarea in munti. Aflu de la edilul nehoian ca orasul isi respecta traditia si o pastreaza ca stimulant al viitorului. Unul de data aceasta cladit pe turism. Romanii si mai ales strainii au invatat potecile montane din jurul Nehoiului si au imblanzit cu pagaia raul Buzau.
Povestea raftingului la Nehoiu v-o spunem in buzaulinreportaje.ro de cateva luni bune in articole precum: https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/nehoiu-este-in-aceste-zile-capitala-raftingului-din-europa/ sau https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-social/orasul-nehoiu-are-prima-harta-a-vizitatorului/. De fiecare data v-am adus in atentie dezvoltarea fireasca, normala pe care o vad mai ales strainii care vin in urbea montana a Buzaului. Spre exemplu, pasionati de rafting din Bucuresti, medici universitari celebri, spun ca aici oamenii inca stiu sa spuna Buna ziua! Si Multumesc!, ca mancarea are gust, iar oamenii deschid poarta sa le intri in curte. In afara ospitalitatii, seriosii medici care urca in barca de rafting si ies pe Buzau arata ca hainele oamenilor nu mai sunt doar gri sau maro, semn ca bunastarea este in crestere. Muntenii nu stiu sa se vaite! Ca atare, revin la primarul Ionut Milea care stie bine pe ce moneda sa parieze: sporturile pe apa. Semn ca deja doar in lunile martie si aprilie, in urbe au avut deja loc trei competitii nationale si international care au adus cateva sute de sportivi pe apa si alte cateva sute de membri ai staff-urilor.
Nu pot sa trec cu vederea ca omul care mi-a vorbit prima data despre rafting la Nehoiu este Florina Florea, stiti, bucuresteanca faina care a parasit ditamai capitala tarii ca sa promoveze din pasiune turismul nehoian. Ea este angajata a Centrului National de Informare Turistica din oras si aduna anual cateva mii de oameni in jurul fenomenului de pe raul Buzau. Asadar, stop-cadru sa vedem se spune si ea despre orasul in varsta de 30 de ani care se dezvolta pe turism si nu padurile il cresc si in prezent, intocmai ca odinioara.
Nehoiu – trecut si prezent. Din trecut rupem celebra tuica de la munte pe care o gasim inca in “farmaciile” din zona produsa intocmai ca acum cateva zeci de ani si mai ales din fructe: prune, pere, mere… Asa ca la ceas aniversar facem cunostinta si cu prima palinca de Nehoiu semnata de temerarul Teodor Cardei care a imbuteliat doar vreo suta si putine sticle de un litru dintr-o licoare foc! Foc! Foc!
Vedeti cat de fain este la Nehoiu? Mi-ar fi placut sa urc cu batranul tren de Nehoiasu, linie de cale ferata care semneaza deopotriva istoria orasului in varsta de 30 de ani! Numai ca fierbe aprig sangele si nu pot sta calma sa primesc atat de multa impacare, liniste si frumusete! Poate la varsta intelepciunii… Merita insa sa urcati in cel mai cuminte tren care circula pe liniile noastre de cale ferata! Daca s-ar putea bine ar fi sa puna si el umarul la potentarea turismului de aici. Un fel de Mocanita, nu?
Astazi, primarul Ionut Milea a lansat un mesaj catre iubitorii orasului si cetatenii acestuia pe o retea de socializare. Tanarul edil spune asa: 25 Aprilie 1989 este ziua atestarii urbane a Orasului Nehoiu. Intreaga comunitate scrie istoria acestui oras, in fiecare moment. Inca de la prima atestare documentara – 1549, cand era un targ pe drumul comercial ce lega Brasovul de Braila, Nehoiu a evoluat prin locuitorii lui. Fie ca si-au avut obarsiile in aceste locuri inconjurate de legenda, fie ca au fost peregrini prin lume sau stabiliti temporar in comunitatea noastra, toti au avut un rol consistent in evolutia orasului. Oamenii reprezinta o resursa pretioasa pentru o asezare. Referindu-ma si la momentul prezent, fie ca vorbim de locuitorii permanenti, care si-au stabilit familiile si isi desfasoara activitatea aici, fie ca este vorba de cei care sunt stabiliti in alte locuri din lume, cu totii sunt mandria intregii comunitati.
Orasul este o societate deschisa si perspectiva asupra viitorului este in fiecare dintre noi. Va urez, tuturor, fii sau prieteni ai orasului nostru, La multi ani!”.
Las jos cuvintele si revin in admiratie. Raul Buzau isi canta in cumintenia-i providentiala trecerea dinspre un oras mic – gata de zbor insa, de Nehoiu spun – si unul mare care isi cauta orientarea, Buzaul! Le uneste ca un tata bun si le pune mai presus de orice viata la indemana!
La multi ani, Nehoiu!
Multumesc, Teodor Cardei pentru cateva dintre fotografiile acestui material!
Add Comment