In amfiteatrul din Parcul Tineretului, din orasul Buzau, astazi a avut loc primul eveniment public intr-o perioada in care noi toti incercam sa revenim la o altfel de normalitate, una ce contine inca masuri de protectie sanitara, dar si de distantare sociala. Probabil cel mai bun loc din municipiul Buzau pentru a gazdui peste 200 de persoane care au asistat la conferinta nationala “Tratatul de la Trianon – 4 iunie 1920 – bucuria natiunii romane”. Aspect subliniat imediat dupa eveniment si de catre primarul municipiului Buzau, gazda a evenimentului, Constantin Toma.
Tineri, dascali din scoli buzoiene, suficienti seniori pasionati de istorie si adevarurile ei, mare parte dintre ei fost militari ai Garnizoanei Buzau sau dascali de istorie din scolile noastre, reprezentanti ai administratiei publice locale, fete bisericesti conduse in mod rar chiar de catre IPS Ciprian, arhiepsicop al Buzaului si Vrancei, actorul buzoian Dan Puric, scriitorul Aurel Stefanachi, dar si noul comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica, generalul maior Dragos Iacob, dar si un oaspete de valoare – unul dintre cei doi urmasi in viata ai domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Bogdan Cuza, iar ultimul enumerat este senatorul Titus Corlatean au tinut astazi sa omagieze sacrificiul suprem al eroului roman ce si-a sacrificat viata acolo unde a fost nevoie ca tara insasi sa fie aparata.
Primul dintre oficiali care s-a asezat in fata audientei din Parcul Tineretului a fost initiatorul legii privind Ziua Trianon, lege prin care s-a stabilit ca 4 iune sa fie marcata in tara noastra drept ziua in care Romania s-a numarat printre cele 16 state care au semnat la Palatul Marele Trianon de a Versailles acest pact in calitate de stat invingator si Ungaria, stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, pe de alta parte, granitele acesteia fiind atunci reconturate. Astazi, la Buzau, Corlatean a apreciat:
In fata audientei din amfiteatrul in aer liber, IPS Ciprian, fata bisericeasca destul de rar prezenta in astfel de evenimente publice a indemnat spre cunoasterea adevarurilor istorice si mai ales pe tineri i-a rugat sa-si valorizeze ceea ce au in Romania fara a confunda romanescul cu valorile de import, credinte ale altor tari. Mai mult, IPS Ciprian a arata ca Patriarhia Romana a incheiat astazi manifestarile prilejuite de Centenarul Marii Uniri incepute in 2019.
Interesanta a fost punerea in scena, actoriceasca intru totul a intelesului pe care l-a primit in timp Dan Puric despre acest tratat istoric. Revigorand atentia audientei in prima zi calduroasa dupa multe cu ploaie, actorul nascut la Nehoiu a arata ca bine ar fi daca si spectrul politic si-ar face timp sa valorizeze istoria.
Am lasat la final interventia urmasului lui Alexandru Ioan Cuza, pe numele sau Bogdan Cuza care a ales sa omagieze sacrificiul romanilor de-a lungul istoriei recitand din poetul nepereche, Mihai Eminescu chiar poezia Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie.
Interesant ar fi sa dam curs evenimentelor care ne predau istoria intr-un alt mod: prin flitru propriu al unor romani care se dedica studierii ei, transmiterii sau poate explicarii ei sub forma beletristica si chiar pusa in scena prin intamplari proprii asa cum a incercat Dan Puric – audienta devenind brusc atenta si intelegand ca Trianonul nu este un motiv de mandrie doar la Paris, ci si in mica Romanie, stat european cu drepturi depline care si-a depus candva cantitate suficienta de sacrificiu pe altarul devenirii batranului continent in ceea ce astazi tinde sa fie: un manunchi de state ce traiesc armonios!
Add Comment