Reportaj

Magistrala Unirii – în premieră, șantier pentru modernizarea infrastructurii de apă potabilă

43 de străzi – 130 de milioane de lei – CL1 din POIM-ul de peste 300 de milioane de euro al operatorului regional Compania de Apă Buzău! Un start pe care îl vom actualiza în paginile ziarului www.buzaulinreportaje.ro.

Astăzi, 10 iulie 2023, a intrat pe magistrala cea mai importantă a orașului Buzău, Unirii, cel mai amplu șantier din proiectul de modernizare a infrastructurii de apă potabilă din municipiul cu peste 100.000 de locuitori! Un șantier ce va lăsa în urmă prima modernizare a infrastructurii de apă potabilă de la înființarea acesteia și până în prezent, din Buzău!

Vor fi două luni de lucrări de modernizare și înlocuire, dar mai ales de reconfigurare la consumul din prezent a acestei rețele de alimentare cu apă potabilă de pe magistrala Unirii și, în același timp se profilează puncte de lucru peste tot în orașul Buzău pentru că acest contract de lucrări coordonat de către specialiștii Companiei de Apă Buzău, operator regional ce a obținut finanțarea de peste 300 de milioane de euro de la UE, acest contract numit CL1 cuprinde 43 de străzi așa cum am detaliat în reportajul de AICI.

DOUĂ LUNI DE ZILE

Pe 24 aprilie 2023 se semna preluarea Contractului de Lucrări nr. 1 din megafinanțarea POIM (Programul Operațional pentru Infrastructură Mare), în sala Nicu Constantinescu a Primăriei Municipiului Buzău, iar astăzi, 10 iulie 2023, după finalizarea tuturor demersurilor administrative și de așezare a șantierului s-a intrat pe artera cea mai lungă a orașului Buzău- mult așteptata magistrală Unirii!

În prealabil, adică în cursul săptămânii trecute, s-au realizat măsurătorile în teren, iar de luni, 10 iulie 2023, s-a trecut și la primele săpături ale utilajelor de profil. La puțin timp, după ora 9, a apărut prima!

De menționat este și aspectul care arată, potrivit detaliilor din CL1, că vor fi efectuate lucrări ce presupun șantier pe străzi de minim 30 de metri, cum sunt exemplificările Luminii, cpt. Purcherea sau Răchitei și de maxim 3.700 de metri cum presupune axa Obor-zona Broșteni până pe strada Horticolei.

Despre ce înseamnă însă pornirea fronturilor de lucrări de modernizare a sistemului de alimentare cu apă potabilă și canalizare a municipiului Buzău am discutat cu directorul general al Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu. Iată primele informații audio!

Așadar, numărul de muncitori prezenți în șantier nu este nicidecum un neajuns al celui mai amplu proiect de modernizare a infrastructurii de apă din municipiul Buzău, numit oficial Rețele de alimentare cu apă în localitatea Buzău și canalizare în localitatea Buzău.

La momentul semnării CL1, în incinta Primăriei Buzău, oficialii locali prezenți au marșat tocmai pe intrarea grabnică pe magistrala Unirii, magistrală aflată în modernizare și la capitolul infrastructură rutieră, însă aceste lucrări derulate desigur în coordonarea specialiștilor Primăriei Municipiului Buzău și tot cu finanțări europene.

Simona Săvulescu, director general al CAB arată imediat care sunt realitățile vizavi de magistrala Unirii – magistrală de circa trei kilometri lungime.

Revenind la perseverența cu care a fost prezentat șantierul de pe magistrala Unirii la momentul semnării CL1 cu reprezentantul companiei timișorene, directorul general al CAB spune că două luni vor dura aceste lucrări pe una dintre cele mai lungi străzi din municipiul Buzău.

Și totuși, are să revină imediat directorul general al CAB să întărească ideea, nu magistrala Unirii este lucrarea din CL1 care va avea cea mai lungă durată, ci o altă magistrală ce leagă minim patru cvartale ale municipiului Buzău- Dorobanți I și II, Broșteni și Micro V, plus extinderile acestora.

DOROBANȚI – PROVOCAREA CL1

Așa a numit chiar interlocutoarea nostră, Simona Săvulescu, directorul general al CAB, arealul străzii Dorobanți, altă magistrală și altă parte a lucrărilor din CL1 (contractul de lucrări numărul1 din POIM). Ascultăm imediat detalii!

Acum, dăm și mai înapoi firul reportajelor din www.buzaulinreportaje.ro și ajungem la cea mai frumoasă prezentare a problemelor din condominii urbane variate ale municipiului Buzău, prezentare făcută în octombrie 2022 chiar de către președinți ai unor asociații de proprietari în incinta Stației de Epurare Buzău. Atunci, Petrică Pârjol, președinte al PT16 Frăsinet prezenta o situație pe care o puteți citi AICI.

Această situație, a adus mai sus problematica în prezentul CL1 din 10 iulie 2023, Simona Săvulescu, director al CAB, va fi remediată de aceste lucrări de amploare pornite prin finanțarea de 130 de milioane de lei a acestui proiect CL1.

43 de străzi – 130 de milioane de lei – CL1 din POIM-ul de peste 300 de milioane de euro al operatorului regional Compania de Apă Buzău! Un start pe care îl vom actualiza în paginile ziarului www.buzaulinreportaje.ro.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole