Adeseori, când lacrimile se rostogolesc pe obrazul roșcovan și cu urme de caisă de câteva minute mâncată pe jumătate, căci cealată jumătate se scurge până pe pieptul copilului, adeseori, zic, mama este prima strigată în ajutor. Cu mișcări largi cuprinde copilul care își arată neputința în fața primul sâmbure de fruct mai mare gustat de omulețul aflat la început de viață. Brațele sigure aduc liniște pe chipul micuțului, dar și zâmbet zglobiu. Este ridicat cu răbdare și îndemnat să analizeze sâmburele care trebuie să-i fie prieten. Este victoria care de azi sparge toate temerile! Mama își strânge la piept campionul și îi pune în față sâmburi diverși: zâmbete și iubire, siguranță și încredere, ajutor și unul special așezat în mână, mână care ne va călăuzi și pe noi în acest reportaj!
Cine-i bucuria noastră de a trăi, spune în cântec copilul frumos crescut de o mamă special de frumoasă! Ne încălzim astăzi sufletul cu bucuria din ochii și glasul copiilor. Le aflăm povestea despre curaj, a dărui și a iubi! Zic să mergem la grădiniță cu un mic popas în istoria acestei zile de 8 Martie!
EXPOZIȚIA FENOMEN DE PE STRADA BUCEGI
Este o lună în fiecare an în care trăim poate mai intens o iubire aparte, pe cea pentru mama! Încă din secolul al XVII-lea, britanicii au onorat mama fiecărei familii ca fiind ființa aducătoare de pace, iar americanii au achiesat în scurtă vreme la această idee, eforturile lor culminând cu conceptul Julia Ward. Pe tot globul, chiar și în state islamice cu politici restrictive privind femeia, mama are o zi din an în care este celebrată aparte. În România, ca și în alte state, pe 8 martie s-a contopit Ziua Internațională a Femeii cu cea a Mamei.
Indiferent de ocazie, dar mai cu seamă pe 8 martie, copilul își arată iubirea față de mama care i-a fost pavăză pe parcursul vieții, i-a pus în suflet sâmburele de nădejde și încredere în sine și i-a spus pentru prima dată te iubesc!
Astăzi, mergem la Grădinița cu Program Prelungit nr.3 din orașul Buzău să vedem o formă inedită de iubire prin culoare și expusă pe gard și intitulată Mama mea, icoană sfântă! Daruri mici din suflete mari.
Pandemia de COVID-19 impune respectarea intrării în contact cu cei mai mici dintre copiii din învățământul românesc, în mod special cu ei, ca atare îi observ de la distanță cum rânduiesc nu neapărat în liniște, mai degrabă cu emoție și întrebări o serie de picturi realizate în clase și acum prinse de gardul grădiniței. Inițiativa îi aparține Oanei Duță, educatoarea de la Grupa Floricelelor, însă alături ei au fost directorul GPP3, Claudia Mihălceanu și colegele de catedră Dana Mirică și Daniela Ionel, Beatrice Cîrstea și Claudia Andrei; Nicoleta Iliuță și Ionela Crăciun.
Așadar, găsesc un copil puțin mai mare, pe educatoarea Oana Duță care prinde de zor picturile mogâldețelor care freamătă de dorința de a spune altfel ceea ce oricum zic în fiecare zi, însă pe 8 martie este unul special te iubesc, mami!
Copiii țin în mâini lucrări, iar doamna lor le prinde de gard. Ideea, spune educatoarea Oana Duță a pornit cumva după cea a profesorilor și a elevilor de la clasa a XI-a B de la Liceul de Arte Margareta Sterian care de pe 1 martie au expoziție pe gard cu 30 de tablouri și despre care v-am scris aici.
Ah!, ce-aș mai fi stat eu în jurul măsuțelor din sala de clasă lângă prietenii mei cei mici în încercarea de a afla cum apare fluturele colorat pe foaie, cât de magică este iubirea sau cum se desenează o inimă pentru mama, însă pârdalnica de pandemie…! Așa că ascult povestea de la educatoarea Oana Duță care vorbește cu mare drag despre copiii ei care cântă și pictează, care spun cât de tare pot ei ce culoare folosesc pentru lucrarea de azi. Îmi și imaginez eu cum cântă și duc cu atenție pensula pe fiecare petală, acoperă bine fiecare loc alb din foaie, își încordează ca un om mare atenția asupra operei și îi fac soarelui raze mai mari, iar florile primesc frunze mai multe. Dau roată mesei de lucru și revin asupra tabloului din care să reiasă Mami, te iubesc! Micuții par oameni mari încărcați de responsabilități. Le revine cântecul și bucuria: au terminat cel mai frumos tablou realizat vreodată la grădiniță!
Din spate, doamna educatoare provoacă aplauzele colegilor pentru încă un prichindel care și-a încheiat misiunea. La măsuțe, alți hărnicuți trag linii, fac un cer sau câte o inimă mare cât coală de hârtie. Toți sunt fericiți. Foarte fericiți. Se pregătesc pentru prima expoziție din viața lor! Au de la trei ani și până aproape de anii de clasă pregătitoare. Fiecare culoare folosită spune o poveste și despre copil, dar și despre felul în care el își iubește mama. Educatoarea Oana Duță dezvoltă perfect și trebuie să ascultăm!
Un copil mare care educă, se joacă, râde, dar mai ales dă încredere unor micuți care acum caută ca pașii să fie din ce în ce mai siguri. Pentru că micuții din jurul educatoarei Oana Duță râd, se bucură și povestesc despre călătoria lor din clasă și până la gardul grădiniței este doar minunea pe care un dascăl pasionat de meseria sa o poate realiza! Dacă ar fi să fac vreun top al doamnelor din județul Buzău care marchează destine, deși nu sunt adepta clasamentelor, pe Oana Duță aș eticheta-o sus de tot pentru că în învățământ și în sănătate avem nevoie de ași pentru care meseria nu este nici povară și nici o rutină, nici nevoie și nici adaptare, ci pură iubire și respect de sine în principal!
V-ați gândit cum este pentru o mamă să treci pe lângă școala sau grădinița în care învață copilul și să vezi ca o apariție bruscă întâi numele copilului și mai apoi ce poate el realiza cu mâna mică în care zilnic îi pui câte un sâmbure, ba de iubire, ba de speranță, ba de încredere, ba…? Și oprești pasul ca să analizezi cât poți de mult, să pui în suflet pentru o viață. Copilul tău știe să iubească și mai ales știe să arate! Floarea sau inima care cuprinde întreaga foaie este un simbol al căldurii din suflețelul mic care te răsplătește zilnic pentru că exiști efectiv printr-o strângere în brațe. Vă las imediat să urmăriți tenacitatea cu care o mămică admiră lucrările expuse pe gardul grădiniței pentru simplul fapt că propriul prichindel a fost și el preșcolar aici!
Copiii care au expus pe gardul grădiniței au primit aripi să zboare în mod curajos în viața mare ce le stă înainte, să iubească frumos și să gândească responsabil fiecare pas ce este de făcut! Vă aduceți aminte cântecul emblemă al fiecărei zile de 8 Martie? De ziua ta, mămico, în dar ți-am adus ceva… Îl ascultăm împreună în interpretarea câtorva copii de grădiniță!
Acum, interesant este ca această formă de exprimare artistică de pe strada Bucegi – stradă unde sunt GPP3 și Liceul de Arte și numită în prima săptămânp din martie Calea Artiștilor- să fie preluată și de alte școli și grădinițe din oraș în dorința de a ne arăta nouă, simpli trecători ori părinți ale minunilor de copii că învățământul este un concept frumos ce șlefuiește oamenii mici ca să devină încet-încet mari și siguri pe ei.
Add Comment