Interviu

“Mama” rosiilor cherry din Romania

Ii avem langa noi si ezitam sa le recunoastem valoarea ori ei sunt prea modesti sau poate prea acoperiti de partea comerciala a povestii si nu reusim sa-i mai identificam?

Ii avem langa noi si ezitam sa le recunoastem valoarea ori ei sunt prea modesti sau poate prea acoperiti de partea comerciala a povestii si nu reusim sa-i mai identificam? Ar fi gresit sa spunem la singular “grupul de cercetatori” de la Statiunea pentru Cercetare-Dezvoltare Legumicola Buzau. Grupul contine clar cercetatori, oameni neobositi care depun pasiune pentru sporirea sanatatii noastre. In fiecare zi ii gasesti masurand plante minuscule, cercetand frunze, scriind certificate de conformitate si, sper sa nu gresesc denumirea, ameliorand. Munca lor se cuantifica in ceea ce ajungem noi sa consumam, asta daca vom invata ca romanesc inseamna produs de un roman in Romania.

Secretarul stiintific al SCDL Buzau are toate gradele posibile in domeniu, si-a pus semnatura pe 47 de soiuri diferite de legume, dintre care 29 detin brevete. Floarea, pentru prieteni Rica Burnichi este de o modestie rar intalnita, dar de gasit la oamenii de valoare care stiu ca munca lor vorbeste mai bine decat gura. Aparent sfioasa, insa detinatoare a unei cutezante aparte, doamna legumiculturii romanesti se uita ea insasi cu uimire pe lista soiurilor pe care in ani de munca le-a obtinut. Varza buzoiana imi vine repede in minte. Sa trecem insa la intrebare si raspuns, altfel as gresi.

Reporter: Ce contine lista din mainile dvs.?

Cercetator Floarea Burnichi: Nu stiu daca va sunt familiar. Cu mazarea Getica am inceput in 2005, apoi morcovul Nabuco, telina Dacia si apoi prima dragoste, de fapt s-a transformat din hobby in prima dragoste, a fost tomata cireasa Capriciu care s-a transformat in Carisma pentru ca exista un Capricio in catalogul comunitar. Intr-un concurs national, prima din tara cu masterchefi a luat locul I la degustare. Tomate la care am lucrat vreo cinci-sapte ani. M-am gandit ca oamenii merita cu siguranta. De ce sa nu le oferim noi tomate de tip cireasa si sa cumpere din strainatate?

Rep.: 2008, anul omologarii…

Cercetator Floarea Burnichi: Au fost primele tomate de tip cireasa omologate in Romania. M-am bucurat pentru ca si in momentul de fata calitatea lor este cunoscuta si recunoscuta si sunt creatii de suflet. Noi producem kilogramul de samanta cu 3000 de lei. Ne dorim ca oamenii sa consume legume cu gust. Continutul in zahar e de 9 la suta. Le oferim copiilor si le mananca cu placer in loc de bomboane. Decat sa-I dai unui copil o bomboana cu zahar rafinat, de o suta de ori ii recomand tomata asta care printre altele are si un continut mare de vitamina C. Si ea si tomatele cireasa Coralina. Astea sunt in forma de inima si au cam 25 de grame. Coralina au 20 de grame si cu un ciorchine mai lax si se coc primele care se coc in solar. Apoi Sonia de Buzau ultima omologata care are 40 de grame, in jur de. Coralina au 8 la suta zahar, Sonia cam 7 la suta, iar tomatele normale intre 3 si 5-6 la suta continut in zahar. Le recomand si pentru ca sunt extraordinar de gustoase in bulion si, de asemenea sucul lor este extreme de bun.

Rep.: Dar ce facem, suntem la momentul in care plantam in camp pentru ca temperaturile permit. Aveti rasaduri din aceste tomate?

Cercetator Flaorea Burnichi: Mai avem inca la vanzare. Am avut si pentru spatii protejate. Avem si Carisma si Coralina. Eu recomand, daca la complexul de seminte mai avem stoc, si semanatul direct.

Rep.: De zece ani cel putin ati pus pe masa romanilor varza de toamna…

Cercetator Floarea Burnichi: La unele soiuri lucrezi de unul singur, dar sunt soiuri la care trebuie sa existe colaborare. Va amintesc cu placer numele doamnei secretar stiintific Florica Gheorghe, in present pensionata, si al doamnei Petruta Bebea, tot cercetator cu care am lucrat la soiuri si de legume, dar si de flori. La varza am spus sa venim in sprijinul prietenilor SCDL cu un soi de toamna care sa se preteze bine si la murat, dar si la salata. Iar varza asta e putin mai dulce decat varza de Buzau si déjà a prins piata, avem comenzi de sute de mii de fire. Se vinde si varza de Buzau, omologata in unitatea noastra in 1962 si pe langa varza de Buzau am completat cu varza buzoiana. De zece ani ne straduim. Nu am vorbit sau prea putin am vorbit despre soiurile pe care le-am creat. Vorbesc cu dragoste,a preciere si recunostinta despre colegii cu care am colaborat peste 20 de ani. Sunt copiii nostril…

Rep.: Cati copii aveti?

Cercetator Floarea Burnichi: 26 cu certificate de omologare si inca trei in curs de omologare si 18 brevete pentru ca de-a lungul timpului nu am avut bani sa protejam creatia, sa omologam. Daca e omologat nu poate fi multiplicat. Cel putin sase soiuri, exista chiar firme din tara care au mers si au omologat in strainatate varza de Buzau, tomate Buzau 22 sau Buzau 47 si se comercializeaza in continuare, dar nefiind protejate prin brevet s-a putut face. Cei care ne cunosc cu adevarat se adreseaza statiunii.

Rep.: Astazi v-am gasit printer hartii, insa un om cu atata istorie scrisa de propria man ace face intr-o zi precum cea de 1 Mai?

Cercetator Floarea Burnichi: Daca o sa spun… Am avut si 36 de ore de stat in Statiune. Fara glume, fara somn in perioadele de predare a poriectelor. In general ajung acasa pe la ora 20. De la 23 la 24 fac ceva si pentru mine, citesc. Dimineata … aici, e o alta zi, plantele nu au pause. Prin rotatie incercam sa mai prindem o zi libera. Ma bucur de 1 Mai pentru ca vine sora mea de la Arad dupa doi ani. Un telefon tot dau pentru ca avem rasaduri de udat, peste 150 de linii de tomate rasarite in doua proiecte si trebuiesc urmarite. De munca este, doar sa vrem noi sa ne oprim!

Rep.: Copiii dvs. va doresc sa aveti timp liber, sa fiti impreuna cu ei?

Cercetator Floarea Burnichi: Sunt mari, dar isi doresc sa am timp liber. Fiica mea cea mare mi-a sis pus Mama, imi doresc pentru tine saiti gasesti pentru tine si mai mult timp si pentru sufletul tau, iar fiul meu mi-a spus ca cel mai mult isi doreste sa-si foloseasca in mod constructive timpul liber. Nu consider ca am facut un sacrificiu. Ce am facut am facut cu tot sufletul si increderea in aceasta unitate!

Rep.: Dar daca ati fi avut dotare foarte buna pentru cercetare… cum ati reusit totusi?

Cercetator Floarea Burnichi: Ma gandeam din perioada in care lucram la teza de doctorat nu ajungeam inainte de ora 7 acasa. Copiii erau foarte mici. Sotul meu, Dumnezeu sa-L odihneasca imi spunea deseori incearca sa ajungi mai devreme. Si au crescut copiii. Si nu as spune ca aschia a sarit departe de gard. Si ei au responsabilitate pentru tot ceea ce fac. Cu copiii mei am vorbit asa de mici. Au inteles lucrurile mai devreme decat ar fi trebuit.

Rep.: Daca dvs. aveti 29 de brevete, ceilalti cercetatori de la SCDL cate au, de fapt in total cate sunt?

Cercetator Floarea Burnichi: 83 de brevete exista in unitate. Pana in anul 1996… practice noi am reluat omologarea si mai apoi brevetarea, pana atunci erau pana in 30 de soiuri in catalogul de soiuri de cultura din Romania. Nu pentru a fi cineva am facut ceea ce am facut. Am facut ceea ce au nevoie semenii mei. Date fiind bolile grave venite in avalansa m-am gandit ce pot eu sa fac pentru ca ei sa pun ape masa ceva sanatos. Cand faci ceea ce-ti place nu muncesti, faci cu pasiune. Suntem 11 cercetatori in unitate, trei cu state vechi. Promovarile erau destul de rare anterior. Posturile erau putine. Activitatea noastra a vorbit pentru noi.

Rep.: Va mai doriti ceva? Aveti toate gradele posibile in domeniul cerceterii legumicole…

Cercetator Floarea Burnichi: Cea mai mare satisfactie pentru mine ca si cercetator este cand cineva se intoarce la statiune si spune ca i-a placut gustul a ceea ce i-am recomandat, ca tratamentul recomandat a fost excelent… Imi mai doresc ceva, da. Imi doresc sa gasesc tineri care sa-si doreasca cu adevarat sa faca cercetare. Il am pe acest coleborator, pe domnul Nita, destoinic, pricepe si are fler. E facut pentru cercetare. Insa astept. E ca un anunt de angajare. Sapte cercetatori ar mai trebui angajati. Sa se indrepte catre unitatea noastra sis a continue ceea ce noi am adus pana la un anumit nivel. Vor lucre doi ani pe proiect si dupa aceea vor fi cercetatori la SCDL. Le doresc oamenilor sanatate si bucurie si apreciere fata de darul primit, fata de viata!

Ilinca Moise

1 Comment

lasă aici un comentariu

  • Felicitari Cristina, felicitari Rica Burnichi!Ma bucur ca reusiti sa promovati Buzaul,pentru ca,domnilor ce conduceti acest oras, Buzaul este cunoscut si pentru legumele sale, mai ales pentru varza Buzoiana, din care se fac cele mai bune sarmale.Mult success!

Mai multe articole