Argument

Mască populară contra noului coronavirus

... acest motiv este numit florile raiului și este datat ca provenind din 1937, din zona Munteniei.

Un creativ meșter popular ne oferă lecția cea mai frumoasă și cumva de speranță în plină perioadă pandmeică de SARSCOV2⁚ a cusut măști de protecție sanitară cu motive tradiționale românești.

În județul Buzău a lansat tema tradițională Elena Borcăeaș, o bisoceancă din satul Pleși recunoscută la nivel județean pentru arta cusutului în stil tradițional. Munteanca din satul ciobanului Bucur despre care v-am scris deseori în ziarul www.buzaăulinreportaje.ro coase în mod obișnuit piese de port popular, urmând în acest fel o tradiție aparte a buzoiencelor din zona montană.

Munteanca le propune românilor dornici în primul rând să-și revadă cât mai curând în condiții de siguranță sanitară țara o mască de protecție din pânză pe care a cusut ″la muscă″ flori reprezentate și pe piesele costuului popular românesc.

Potrivit entografilor români acest motiv este numit florile raiului și este datat ca provenind din 1937, din zona Munteniei.

În mod clar, Elena Borcăeaș cunoaște detaliat tainele cusutului tradițional, povestea ei urmând să o cunoaștem împreună cândva aici, în buzaulinreportaje.ro .

Pe de altă parte, marile lanțuri de magazine au la vânzare un singur model, elementar, de mască de protecție sanitară cusută însă la mașinile de cusut electrice care produc în ultimii ani și cele mai multe costume etno cumpărate fără tăgadă de necunoscătorii tradițiilor și obiceiurilor. Un set de două măști etno, refuz să folosesc cuvântuol popular ca în cazul celor cusute de Elena Borcăeaș, costă în aceste magazine 49 de lei.

Meșterul popular merită apluaze în primul rând pentru creativitate!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole