Advertorial

Ministrul liberal al Agriculturii, Nechita – Adrian Oros, împiedică funcționarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, blocând dezvoltarea României prin propriile forțe!

L-aș ruga pe domnul ministru să enumere 5 unități de cercetare de profil din subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice ,,Gheorghe Ionescu – Șișești”, acreditate la zi.

Ieri, 24 noiembrie 2020, domnul Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita – Adrian Oros, a venit în campanie electorală la Buzău pentru susținerea candidaților PNL la parlamentare, iar în conferința de presă a spus din nou multe minciuni despre funcționarea Băncii de Gene.

Banca de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale a fost înființată cu scopul de a conserva, proteja prin amprentare genetică și de a multiplica semințele șlefuite de moșii și strămoșii noștri și înnobilate de cercetătorii români.

Nu este posibil, ca ministru și mai ales ca român, să nu înțelegi necesitatea și oportunitatea funcționării Băncii de Gene. De un an de zile domnul Oros se încurcă în minciuni, încălcând legea cu bună știință, chiar dacă a jurat la învestire pe Biblie și pe Constituție că va respecta legile țării.

Este incredibil cum Ministrul Agriculturii, venind la Buzău, nu și-a arătat interesul să viziteze singura proprietate pe care Ministerul pe care îl conduce o deține la Buzău, respectiv terenul și întreaga bază destinată Băncii de Resurse Genetice Vegetale, transferată gratuit de către comunitatea buzoiană către Ministerul Agriculturii, pentru acest proiect vital pentru prezentul și viitorul României. Și, mai ales să nu te întâlnești cu cel mai mare cercetător român în domeniul legumiculturii, domnul Costel Vînătoru, pe care acum un an ministrul Oros l-a dat afară din funcția de director al Băncii de Gene, iar la presiunea buzoienilor organizați într-un meeting, l-a pus la loc. Ministrul Oros l-a reangajat pe domnul Vînătoru, dar i-a blocat atât angajarea celor 12 oameni cât și bugetul.

Cum explicați, domnule Oros, că într-un an nu l-ați primit nici măcar o dată pe domnul Vînătoru, care a fost umilit zile întregi așteptând la porțile Ministerului întâlnirea cu Ministrul Agriculturii?

Buzoienii sunt curioși să afle care va fi următoarea escală a domnului ministru, pentru că data trecută, după ce a declarat la Buzău, că ,,Banca de Gene de la Buzău nu își justifică existența”, a fost oaspetele unei firme ungurești de semințe din apropiere de Cluj – Napoca, unde a avut doar cuvinte de laudă la adresa celor care, culmea, comercializează cu mult succes semințe create de cercetarea românească, dar fără acordul unităților de cercetare, adică fără acord de multiplicarea semințelor pentru Ceapa de Buzău, Varza de Buzău, Tomatele de Buzău, ș.a.m.d.

Întrebat de jurnaliștii buzoieni dacă știe care este diferența între o bancă de gene, o bancă de semințe și un depozit de semințe, ministrul a fost destul de departe de subiect, insistând pe descrierea Băncii de Gene de la Suceava, neștiind însă că Banca autointitulată ,,Bancă de Gene”  nu a realizat nici o amprentare genetică. Una este racordarea la instituții internaționale, strict protocolare, așa cum aafirmat în conferință și alta este acreditarea  și funcționarea după standardele FAO în vigoare, ultimele fiind elaborate în anul 2014, iarla Reuniunea de la Roma din 2019, s-a anunțat deja modificarea acestora. Plus de asta, Suceava nu este un bazin legumicol și nu are capacitatea și nici logistica necesară pentru regenerarea surselor genetice pentru toate domeniile agriculturii naționale.Ideea necesității unor acreditări primite din partea tuturor universităților din țară care sunt consultate informal și rugate să argumenteze o recomandare pro sau contra pentru înființarea celei de-a doua Bănci de Gene din România este o falsă problemă menită să comute atenția de la singurul buton OFF/ON al proiectului care se găsește la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nicidecum în cancelariile universităților de pe întreg cuprinsul țării.

Strecurarea în discurs a Academiei Române și Academiei de Științe Agricole ca foruri de acreditare, reprezintă o altă formă de manipulare a atenției de la unicul actant care poate debloca procesul dezvoltării instituției buzoiene. L-aș ruga pe domnul ministru să enumere 5 unități de cercetare de profil din subordinea  Academiei de Științe Agricole și Silvice ,,Gheorghe Ionescu – Șișești”, acreditate la zi. Răspunsul este simplu: absolut niciuna! De ce? Pentru că este imposibil în momentul de față în România să îndeplinești condițiile de acreditare compatibile cu mediul de cercetare european. Se subînțelege că nici Banca de Gene de la Suceava nu are această acreditare.Ministrul Agriculturii nu este nici Ministrul Educației și nici Președintele Academiei Române, ci este șeful Ministerului Agriculturii adică,cu activitate direct în câmp, la brazdă, unde este nevoie de efort și bunăvoință pentru a face ca lucrurile să crească!

Dezvoltarea României se poate face în primul rând prin proiecte românești, iar Banca de Gene este un proiect 100% românesc, ce este, iată, blocat de un Guvern PNL care adâncește și mai mult toate crizele!

PNL-ul are ca platformă electorală ,,Dezvoltăm România”!

Prin ceea ce demonstrează în fiecare zi, cred că cel mai nimerit slogan ar fi ,,Blocăm România”!

Constantin Toma

Primarul Municipiului Buzău

TEXT ASUMAT DE PSD COD MANDATAR 11200020

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole