Ar putea chiar așa să se întâmple. Concret, linia nr. 2 a Trans Bus către Mărăcineni-Săpoca riscă în acest moment să dispară din lista de trasee extraurbane. Ascultati!
In insertul audio îl auziți pe primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru care pune punctul pe i în deja sinuoasa problematică a transportului în comun pe traseul numărul 2 al Trans Bus Buzău, problemă dezbătută în ultimele ședințe ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău-Mărăcineni.

Întrebări asupra transportului extraurban spre această zonă au fost ridicate de primarul Constantin Dumitru în ședința ADI ca urmare a unei serii de nemulțumiri pe care iarăși vă cer să le ascultați:
Rezumăm: în 2017 prețul unui bilet pe traseul nr. 2 al Trans Bus până la Mărăcineni costa maxim 1,5 lei, iar pensionarii și elevii aveau gratuitate.

Subvenția plătită de Primăria Mărăcineni se ridica la 5.000 de lei lunar, iar pe traseu se aflau și microbuze in regim privat de maxi-taxi. În ADI pe subiectul transport au intrat între timp mai multe comune, așadar mai jos atașăm lista acestor comunități și subvenția plătită de fiecare:

Numai că, spune primarul Constantin Dumitru, prin Mărăcineni trec si autobuzele de pe traseele 22 spre Cernătești si 11 Scurtești, fiecare având maxim trei stații pe teritoriul acestei comune. Ascultați ce spune primarul Constantin că se întâmplă în acest caz vizavi de subvenționarea transportului în comun de către primărie.
Potrivit declarației din insertul audio, ce nu este corect și nici rentabil din punctul de vedere al primarului din comuna Mărăcineni este suma finală a subvenției pe care o plătește comunitatea pe care o reprezintă către ADI în condițiile în care traseul nr.2 al Trans Bus cu linie extraurbană este așa:
Cu pixul pe hârtie, primarul Constantin Dumitru a propus, dar mai ales remis către Trans Bus un program de circulație a autobuzelor pe traseul numărul 2 până în comuna Mărăcineni. Programul se vrea un experiment din minim două puncte de vedere: dacă va cuprinde toți călătorii din comuna Mărăcineni care au nevoie să folosească autobuzul și dacă va rezulta o subvenție ce trebuie plătită de către această comunitate care să fie corectă față de cei cinci kilometri distanță până în orașul Buzău, dar mai ales în strânsă relație cu numărul de călători pe care comuna îi are lunar în autobuz: maxim 5.000. Acum, vă rog fiți atenți care este programul nou propus de primarul comunei Mărăcineni:
Am poposit într-o stație din Mărăcineni în care se aflau mai multe persoane. Un domn trecut bine de 45 de ani, navetist către Zona Industrială spune că oricum numărul de autobuze din ultimii doi ani era foarte mare, în sensul că aveau o frecvență în traseu la diferență mică de timp, și treceau spre oraș mai mult goale decât cu călători. Omul este susținut de o femeie, și ea navetistă spre orașul Buzău, care spune că mai confortabile erau microbuzele de maxi-taxi. Ajungem așadar către o comparație pe care nu o putem ocoli.

Mai ales că și primarul Constantin Dumitru pune în prim plan ieșirea comunei Mărăcineni din ADI dacă subvenția se va păstra ridicată și trecerea transportului în comun în administrarea primăriei. Primarul se gândește, spre exemplu la achiziționarea câtorva microbuze de călători care să asigure transportul pensionarilor și al elevilor în mod gratuit, iar navetiștii sau simplii călători din Mărăcineni să plătească un preț corect axându-se în primul rând pe distanța mică față de oraș. Iată și comparația în partea audio:
Punem la socoteală perioada pandemică și efectele ei: numeroși navetiști și-au pierdut locurile de muncă, profesorii și elevii au rămas acasă pentru școală în mediul online și tot au existat oră de oră în stațiile din Mărăcineni oameni care aveau nevoie de autobuz pentru a merge spre urbea Buzău. Numai că, iată ce spune primarul Constantin Dumitru despre plata subvenției la transportul elevilor, deși aceștia au învățat exclusiv online:
Revenind la ideea conducerii din Mărăcineni potrivit căreia în calculele primăriei există scenariul foarte apropiat de a cumpăra microbuze de transport în regim de maxi-taxi, primarul Constantin Dumitru vorbește și despre rentabilitatea unei astfel de administrări comparativ cu subvenția lunară către ADI care în prezent nemulțumește. Dați atenție și ascultați!
Clar și concis: Primăria din Mărăcineni a propus conducerii Trans Bus un nou program-experiment pentru traseul numărul 2 care merge în extraurban, dar va pleda în continuare pentru o subvenționare corectă din partea fiecărei comunități membră a ADI. Desigur, nu este luată în calcul vreo propunere de mărire a prețului biletului așa cum a venit din partea unui alt primar, evident persiflat la momentul propunerii pentru că populația este prima care suportă efectele negative ale pandemiei de COVID-19 și implicit ale crizei economice care se profilează pentru un minim de doi ani, potrivit specialiștilor. Facem precizarea că revenim pe acest subiect al transportului în comun în mediul extraurban și adăugăm că aici și aici am tratat detaliat problematica variată a transportului în comun pe zona în amplă dezvoltare Mărăcineni.

Adăugăm un singur aspect pe care tot oamenii care așteptau autobuzul 2 mi l-au spus: la o adică din Mărăcineni și până în Buzău se poate face naveta cu bicicleta, mai ales că DJ 203K este încă în refacere, iar la final va avea și piste pentru biciclete. Cumulat, minus 2 extraurban poate fi o realitate!
Bravo!!!