Reportaj

Miracolul apei în 100 de localități buzoiene

Este o realitate care merge conduce către prioritatea mondială potrivit căreia orice pământean trebuie să aibă acces la apă!

►328 de milioane de euro este suma ce produce acest miracol!

►Banii vin deja prin Programul Operațional Infrastructură Mare, iar lucrările înseamnă în primul rând înființarea a zeci de noi surse de apă potabilă sau extinderi ale rețelelor existente ori înființarea sistemelor de canalizare în sate ai căror oameni nu credeau vreodată că și pentru ei apa nu vamai fi o problemă.

►328 de milioane de euro pentru apa din 100 de sate și orașe buzoiene=nouă ani de scris proiecte europene și de muncă susținută alături de experți români și străini privind finanțarea, muncă a multora dintre angajații Companiei de Apă, unul dintre puținii operatorii în domeniu din România care au reușit performanța atragerii unor sume atât de importante!

►Mai înseamnă ceva sutele de milioane de euro – și anume, de la 1 ianuarie 2026, când lucrările vor fi încheiate, se va pune problema reducecrii prețului apei potabile pentru consumatorii CAB!

Oficiali ai Ministerului Proiectelor și Investițiilor Europene, Direcția Regională Galați, de la Primăria Buzău și alte numeroase primării, dar și de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, plus specialiști ai Asocierii Eptisa România SRL&Eptisa Servicios de Ingenieria SL au lansat oficial la Buzău, pe 8 februarie 2023, cele 10 proiecte finanțate prin POIM și derulate prin Compania de Apă Buzău.

Întoarcem subiectul pentru că dumneavoastră poate sunteți interesați când va avea zona în care locuiți apă potabilă curentă sau când va avea canalizare ori când seceta nu va mai pune atât de aprig semnul disperării asupra oamenilor cum se întâmplă uneori, încă din luna februarie, în arealul Livada Mică-Livada Mare?

Așa că, transformăm cele 10 contracte de lucrări, notate de către specialiștii CAB cu CL1, CL2, CL3, etc., în areale geografice marcate de tipul investiției în acest domeniu numit apă. Reușim acest aspect împreună cu directorul general al instituției, Simona Săvulescu, specialistul care ne detaliază fiecare aspect în parte astfel încât să înțelegem ce se întâmplă în teren.

DRUMUL FINANȚĂRII POIM A ÎNCEPUT ÎN 2014

Istoricul acestui tip de finanțare de anvergură începe în 2014, precizează din start directorul general Simona Săvulescu, partea determinantă a boardului acestei instituții și care a ținut la milimetru pasul cu solicitările de informare în plus venite din partea statului român sau, ulterior, a experților Jaspers ai Uniunii Europene, for final care a aprobat finanțarea. Și ea, finanțarea istorică pentru județul Buzău, dar și pentru cei mai mulți dintre operatorii români de apă și apă uzată. Așa că nimerit este să ascultăm cu atenție!

De-a lungul etapelor sinuoase de aprobare a finanțării POIM au survenit solicitări de clarificare a unor aspecte ce țin clar de configurația din teren a celor 100 de localități și nevoile specifice lor și în care se pune haina nouă a infrastructurii de apă și apă uzată. Spre exemplu, arată directorul general al CAB, pentru lucrările din municipiul Buzău s-a propus inițial tehnica de microtunnelling, o tehnică destul de costisitoare, însă una care ar fi scutit afectarea structurii carosabile. Iată, detaliile!

Continuăm drumul finanțării prin POIM, demarată de boardul și specialiștii CAB în 2014. Simona Săvulescu spune că în calitate de director general al structurii beneficiare a finanțării a simțit finalul acestui drum ca fiind la milimetru tratat de forurile europene, fapt pentru care a și precizat că ne-am bătut pentru fiecare leuț!

Acum, trecem prin fiecare contract de lucrări pentru ca și dumneavoastră să aflați dacă în arealul în care locuiți vor fi deschise șantiere pentru noi surse de apă ori pentru infrastructură de canalizare.

CL6 – Calvini, Izvoru Dulce, Cislău, Buda Crăciunești, Mânzălești, Chiojdu, Măgura, Sărata Monteoru

În 42 de localități din 17 comune buzoiene vor fi făcute investiții în infrastructura de apă. Acestea NU au sisteme de distribuție a apei potabile sau o acoperire parțială a acestui serviciu de utilitate publică. În 58 de localități din 16 comune vor fi înființate rețele de canalizare. Cele 58 ori NU au deloc, ori au parțial canalizare.

Pe 18 martie 2022, primul contract de lucrări semnat a fost numărul 6 care are o valoare de 82,18 milioane de lei. Timp de 29 de luni, adică din 6 aprilie 2022 și până pe 22 august 2024 în acest areal va exista șantier. Unul dintre cei mai puternici constructori din România, potrivit istoricului de lucrări pe acesta îl are, Asocierea Coral SRL – Pet Communications SRL – Protehnic Instal Hvac SRL, reprezentată de liderul de asociere Coral SRL va executa o lucrare cu termen de garanție de 37 de luni.

Calvini, Bâscenii de Sus, 20 februarie 2022

Nehoiu, Merei, Vernești, Măgura, Mânzălești, Chiojdu, Calvini, Pătârlagele, Cislău și Viperești sunt comunele și orașele în care deja au început lucrările de execuție despre care detalșiază în insertul audio, interlocutorul nostru, directorul general al CAB.

Despre devenirea acestui contract de lucrări finanțate prin POIM am scris în paginile www.buzaulinreportaje.ro AICI, AICI, AICI și AICI.

Calvini, șantier CL6

CL5 – Rm. Sărat, Valea Râmnicului, Grebănu, Puiești, Topliceni

După contractul de lucrări cu epicentrul Calvini, pe 16 iunie 2022 a fost semnat acest contract ce vizează execuție și refacere stații de captare/tratare de apă potabilă sau gospodării de apă, dar și foraje, în sumă totală 94,73 de milioane de lei. Același constructor ca și în CL6 are termen de execuție 30 de luni din 18 iulie 2022 și până pe 17 ianuarie 2025. Proiectarea este în stadiul de finalizare, iar detalii aflăm tot de la directorul general al CAB, Simona Săvulescu. Ascultați!

CL1 – Municipiul Buzău, orașul pe ale cărui țevi nu curge lapte și miere, ci apă!

….o spune imediat primarul Constantin Toma, invitat la eveniment.

Cele 328 de milioane de euro, au precizat la lansarea celor 10 contracte de lucrări finanțate prin POIM, oficiali ai BERD, dar și oficiali din județul Buzău aduc auspicii, clar favorabile ca de la 1 ianuarie 2026, când se expiră orice condiționare privind aceste finanțări europene, se creează posibilitatea reducerii prețului metrului cub de apă potabilă și epurată în localitățile în care operează regional CAB.

Întâi, să mergem liniar către primul contract de lucrări care vizează municipiul Buzău, aglomerare urbană cu peste 100.000 de locuitori. Revine cu detalii directorul general al operatorului de apă. Simona Săvulescu.

Acum, revenim în sala de eveniment unde s-a discutat despre megafinanțarea POIM. Iată ce spune primarul orașului Buzău, Constantin Toma despre beneficiile acestui contract care schimbă în premieră aproape toată infrastructura de apă și apă uzată din areal. Ascultați!

43 de străzi primesc țevi noi ce duc la securizarea stării de sănătate a buzoienilor din punctul de vedere al calității apei de băut, spune primarul Toma care deschide posibilitatea reducerii prețului mc de apă potabilă și apă uzată. Auzim detaliat!

Așadar, municipiul Buzău va avea parte deopotrivă de infrastructură rutieră modernizată, dar și de infrastructură de apă și apă uzată nouă.

Contează însă și ipoteza lansată cu această ocazie – prețul apei la Buzău ar putea să scadă atunci când se termină aceste investiții. Informația este redată așa de către reprezentantul BERD, Daniela Ionescu, prezentă la eveniment. Auzim imediat!

În sala de eveniment, directorul CAB, Simona Săvulescu conturează anvergura POIM în care intră și modernizare din municipiul Buzău. Auzim imediat!

CL2  – Merei, Ogrăzile, Sărata Monteoru, Gura Sărății, Dealul Viei, Izvoru Dulce, Lipia, Clondiru de Sus, Dara, Pietroasa Mică, Șarânga

Notăm din experiența din teren că, apa potabilă ajunge și în cel mai vechi sat al județului Buzău – Dara! Este o notă, doar pentru că acest areal are parte de un contract semnat pe 5 august 2022 pentru 122,144 milioane de lei. În 24 de luni, adică până pe 20 august 2024 Asocierea Ness Proiect Europe SRL – Montin SA, reprezentată de liderul de asociere Ness Proiect Europe SRL are de terminat chiar și o instalație de tratare nămol la Stația de Epurare din Municipiul Buzău, dar și alte aspecte despre care ne detaliază în insertul audio directorul general al CAB.

CL3 – Valea Slănicului, până la Beceni

Este contractul de lucrări numit provocarea. Sunt atât de numeroase aspecte ce țin de domeniul construcțiilor, încât la final constructorii, Asocierea Construcții Erbașu SA &Concas SA, lider fiind Erbașu, vor putea fi aplaudați la scenă deschisă dacă totul decurge perfect! Iată despre ce provocări este vorba!

Simona Săvulescu, director al CAB spune că avem aici un contract semnat pe 5 octombrie 2022 pentru 101,71 de milioane de lei cu termen de execuție până pe 10 mai 2025, adică 30 de luni.

CL4 – Cislău, Bărăști, Scărișoara, Gura Bâscei, Ouiești, Nicolești, Dăscălești, Lunca Jariștei, Muscelușa, Cașoca, Colțu Pietrei, bazin de retenție la Rm. Sărat

116,33 milioane de lei înseamnă rețelele de canalizare noi sau extinderile celor existente, acolo unde este cazul, desigur!

Interlocutorul nostru, directorul general al CAB ne ancorează în realitatea acestui contract!

CL7 – SCADA sau contractul care ar putea duce la reducerea numărului de angajați

27,85 milioane de lei este investiția POIM în dispecerate regionale SCADA pentru apă potabilă și canalizare-epurare, iar interlocutorul nostru ne prezintă și acest demers necesar și care poate duce, datorită progresului tehnologic la reducerea numărului de angajați.

Invitat la eveniment, Răzvan Cătălin Floarea, adjunct lider de echipă la Asocierea Eptisa Romania SRL, detaliază despre acest contract de lucrări.

CL8- Buda Crăciunești, Zărneștii de Slănic, Sărata Monteoru, Gura Sărății, Izvorul Dulce, Dealul Viei, Viperești, Tronari, Mânzălești, Lopătari, Brebu, Luncile, Calvini, Bâscenii de Sus, Bâscenii de Jos, Păltineni, Vernești, Cândești, Nehoiu, Mlăjet, Chirlești

… o sumă impresionantă de localități pentru care UE pune la bătaie 114,38 de milioane de lei, astfel încât aici să fie rețele de apă și de canalizare. Iată detaliile Simonei Săvulescu, director general al CAB.

CL9 – Vl. Râmnicului, Oreavu, Topliceni, Băbeni, Răducești, Grebănu, Plevna, Homești, Zaplazi, Livada și Livada Mică, Rubla, Poștă

Este unul dintre puținele contracte de lucrări lansate în procedură de achiziție publică, acesta pe 2 februarie 2023, iar termenul de depunere a ofertelor este 11 aprilie 2023. Suma alocată prin finanțarea POIM este 140,155 milioane de lei. Iată cum ne prezintă directorul general al CAB și acest contract POIM.

CL10 – Rm. Sărat, Pătârlagele, Vl. Sibiciului, Vl. Lupului, Vl. Viei, Muscel, Mărunțișu, Măgura, Rm. Sărat, Sibiciu de Sus, Lunca, Poienile

97,95 de milioane de lei din totalul de 328 de milioane de euro merg către acest contract de lucrări. Revine cu informații complete despre acest contract Simona Săvulescu, directorul CAB.

În tot acest context, Răzvan Floarea aduce în atenție necesitatea bunei comunicări între participanții la investițiile cu finanțare europeană.

APLOMB

Aplombul este partea preferată a jurnalistului din întreaga expunere. De obicei, concluzionăm. Acum vă invităm și pe dumneavoastră, dacă ați reușit să parcurgeți tot textul, să precizați cum vedeți importanța unei astfel de finanțări europene care adduce țevi de apă potabilă și țevi de canalizare în sate ai căror locuitori cară apă cu găleata de generații întregi fără a spera că vreodată vor da drumul robinetului de la chiuveta din casă sau care nu spear că ar putea avea toaletă chiar în propria locuință!

Este o realitate care merge conduce către prioritatea mondială potrivit căreia orice pământean trebuie să aibă acces la apă!

Pentru o sută de localități buzoiene este timpul ridicării nivelului de trai, al creșterii turismului datorită infrastructurii de apă și poate al revenirii acasă a tinerilor, milioane de tineri buzoieni care stau pribegi peste tot în lumea mare! Fapt pentru care Gabriel Gheorghe, reprezentant al Ministerului Proiectelor și Investiților Europene a felicitat echipa de la Buzău.

Iată declarația finală a directorului general Simona Săvulescu, de la CAB!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole