Interviu

Model: Buzaul sau scoala online a Romaniei

... platforma ramane instalata in continuare in scolile buzoiene asa cum este deja de aproape trei ani si reprezinta un sistem educational de rezerva asa cum au toate statele lumii moderne si, iata, la noi necesar in perioada de restrangere a activitatilor sociale impusa de prrezenta coronaviruslui in Romania.

Buzaul este primul si singurul oras romanesc in care scolile nu vor fi inchise ca idee de invatare! In urma cu doi ani, municipalitatea finanta si implementa in cele 27 de unitati de invatamant din urbe o platforma informatica in ideea modernizarii batranului sistem educational romanesc. Respectiva idee informatica apartine unor tineri ieseni, Alexandru si Costin care au dus catalogul cu note si absente, temele si orice tip de comunicare din invatamant in online pe platforma www.adservio.ro.

Ca atare, de astazi cei peste 20.000 de elevi din orasul Buzau invata de acasa spre exemplu matematica. Cristina Druga este profesor de

matematica, foloseste platforma online, insa spune ca asteapta revenirea la ore pentru ca este extrem de importanta comunicarea fata in fata cu elevul si cu creionul si hartia langa acestia. In acelasi timp, Laurentiu Tepelus, profesor de stiinte sociale afirma ca in Colegiul National B. P. Hasdeu a devenit un obicei folosirea acestei platforma onlince destinata invatarii.

Municipalitatea buzoiana a brevetat in orasul nostru ceea ce se incearca la nivel national de 12 ani si la care au aplicat in plan national 220 de scoli insa din diverse zone, nicidecum sa se poata vorbi despre toate unitati de invatamant dintr-o urbe asa cum este la noi. Alexandru Kulikov, fondatorul Adservio a fost ieri prezent la Buzau la invitatia primarului Constantin Toma pentru a prezenta efectiv modalitatea de lucru in aceasta platforma dupa ce in prealabil absolut toti dascalii buzoieni au facut training pentru a deprinde abilitatile de folosire a sistemului online. Notez ca Alexandru vorbea in 12 ani despre aplicarea sistemului in 220 de scoli romanesti si doar pe 10 martie au fost primite 186 de solicitari de conectare de la tot atatea scoli din tara.

Mai sus, profesorul Tepelus ridica o problema: aceea a cuantificarii si certificarii de catre Ministerul Educatiei a muncii pe care un dascal o face in mediul online pe aceasta platforma. Florina Stoian, inspector scolar general a precizat ca potrivit solicitarii ministeriale se lasa la latitudinea fiecarui ISJ in parte solutia ca orele sa fie predate in continuare, desigur unitatile de invatamant fiind in continuare spatii inchise pana pe 22 martie 2020, iar dascalilor sa le fie valorizata profesional activitatea din online.

Dascalii incarca lectii ca si cand ar preda la clasa, dau teme si termene pentru efectuarea acestora, iar elevii sunt obligati sa fie prezenti in mediul virtual. De mentionat este si faptul ca toti dascalii au primit tablete de lucru prin aceasta digitalizare a invatamantului, iar elevii au in proportii ridicate telefoane mobile sau diverse suporturi tehnice de lucru acasa. Daca un elev nu particpa la ora online primeste absente. Dascalul poate sterge absenta in timp real in cazul in care intarziatul apare la lectia virtuala. Activiatea poate fi notata, pe platforma existand un catalog intocmai cu cel pe hartie, dar si un orar, in fapt recomandarea conducerii invatamantului buzoian fiind aceea de a se respecta orarul zilnic din fiecare clasa in parte. De asemenea, platforma permite si realizarea si participarea la proiecte educationale.

In cateva zile, a precizat Alexandru Kulikov, in colaborare cu Microsoft va fi instalata aplicatia Skype pentru a porni si partea video a cursurilor online. Aceasta ar fi necesara, spre exemplu pentru liceele vocationale. Unul dintre directorii prezenti in sala Primariei Buzau a si precizat ca in acest moment dascalii si elevii exerseaza partituri muzicale pe aceasta cale de comunicare digitala.

De mentionat, potrivit deopotriva primarului Constantin Toma, dar si reprezentantilor firmei din Iasi, platforma ramane instalata in continuare in scolile buzoiene asa cum este deja de aproape trei ani si reprezinta un sistem educational de rezerva asa cum au toate statele lumii moderne si, iata, la noi necesar in perioada de restrangere a activitatilor sociale impusa de prrezenta coronaviruslui in Romania. Specialistii din invatamantul buzoian au concluzionat ca utilizand scoala digitala existenta deja in orasul Buzau la anumite materii nici nu mai trebuie facuta recuperare dupa perioada impusa de suspendare a cursurilor impusa de autoritatile  nationale!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole