585 de ani împlinește pe 14 octombrie 2021 municipiul Chișinău de la prima sa atestare documentară. Azi, cel mai mare oraș din Republica Moldova, peste 738.000 de locuitori, Chișinăul era în 1436 așezare monahicească pentru călugări. În cinci sectoare este împărțit Chișinăul, iar colaborator de nădejde al Buzăului, în afara marelui oraș în sine, este sectorul Botanica – 27 la sută din populația totală locuiește aici. Chișinăul are un municipiu, șase orașe și 12 comune. Pe 27 august 2021, aici au fost oficiate evenimente ce au marcat 30 de ani de la independența Republicii Moldova.
De departe, moldovenii de pe râul Bâc sunt vestiți pentru vinurile produse, cel mai vizitat fiind orașul subteran Cricova cu un milion de sticle cu vin și 120 de kilometri de străzi. În același timp, numele Chișinău este folosit și pentru produse locale precum berea Chișinău.
Chișinăului i se spune orașul din piatră albă datorită numărului mare de clădiri în culori deschise și construite din calcar. Chiar primul vers din imnul capitalei moldovenești numit Orașul meu, muzica semnată de Eugen Doga, este așa orașul meu din albe flori de piatră. Cu calcar din Chișinău sunt construite și clădiri în România, spre exemplu Biserica Trei Ierarhi din Iași.
Până la evenimentul din 14 octombrie care va cuprinde întreaga capitală a Republicii Moldova, o primă suită de trei zile de acțiuni de sorginte culturală au loc în județul Buzău în cadrul înfrățirii parafate deja cu Consiliul Județean prin actuala conducere administrativă.
Așadar, 16-18 septembrie 2021 este intervalul în care au loc la Monteoru, dar și în orașul Buzău Zilele Municipiului Chișinău. Președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu aduce primele informații.
De reținut este că la evenimentele din județul Buzău participă cei mai în vogă artiști populari ai Republicii Moldova.
Add Comment