Cărările de munte, semnate în timp de oamenii locului și de animalele lor de muncă, trec prin poieni întinse, avid parcă îmbrăcate acum, la final de iunie, cu drăgăicuțe și albăstrele, semn că are să cam înceapă sezonul de coasă. Pentru că este un an deosebit față de 2022 și a plouat des în ultima lună de zile, muntenii zonei scot din pădurile de pin și brad și ciuperci de pădure alese. Dinspre Lacurile salbei de ochiuri cu apă dulce, un cioban își strânge pălăria plină cu bureți galbeni, de o frumusețe perfectă pentru privirea orășeanului care are privilegiul doar pe raft de supermarket să-i vadă, desigur cu preț din două cifre deasupra! Bisoca, vârf de condei și capăt de suflet!
E patria brânzei preparată ca-n Elveția – la altitudine alpină, pe pat de lemn și zbicită luni în șir de vânturi blânde ce ajung vara pe aceste meleaguri și intră printre scândurile rărite din cășărie. Dar e și patria Dariei, fata de nota 10 zilele trecute la examenul de evaluare națională, semn că oameni aparte încă pornesc de aici, din Bisoca, spre lumea mare.
Bisoca este și azi locul tainic al gurilor de păcură vecine pe la Sări cu depresiunea râmniceană sau este arealul cu ocne cu sare de cea mai ridicată puritate pe care și le țin tot ca pentru ei oamenii locului. Ba, acolo sus este și moară de trecut prin ea sarea aceasta specială care își aduce aport esential la calitatea brânzei elvețiene de la Bisoca, dar și la savoarea murăturilor și la sănătatea animalelor din ogradă.
Azi, admirăm Bisoca de jos în sus, ca într-o fotografie panoramică. Desigur, urcăm tot pe DJ 204C Vintilă Vodă-Bisoca, zis mai acum de către oamenii locului drumul lui Stemate, explicând ei după numele primarului din Bisoca, primar care a tot bătut pe la ușile Consiliului Județean Buzău până când a trecut de la promisiune de modernizare și asfaltare, la obținerea oficială a faptului concret – șantier din 16 iunie 2020. În cadrul apropiat, Lopătăreasa, satul de poveste intrat primul în atenția specialiștilor Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, geoparc pentru care Bisoca este comună membră din 2012 și granița cu județul Vrancea.
Cu puțini locuitori ai Lopătăresei am interacționat în timp – Trandafir Cășaru – un excelent cultivator de ciuperci pe buturugi din acelea speciale ținute la umbră și umeazeală controlată, Ilinca Ghioc – australianca mereu iubitoare a căsuței cu flori din sat, Răducu Marinescu – membru de vază al ansamblului care va duce brâul bisocean în UNESCO, Neacșa Marinescu și prietenele sale pe care le puteți vedea și despre care puteți citi AICI, dar și Ioana Horhocică – ghid special în ținutul cu bureți ai comunei imense cât Bucureștiul.
Tot de aici v-am spus povestea grădiniței cu probabil cel mai variat și autentic material didactic realizat chiar de mâinile copiilor și ale educatoarei Mirela Stemate. Ei, da!, aici ne oprim din nou, iar cel ce aduce vești este chiar coordonatorul Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, Răzvan Gabriel Popa, manager și al Asociației Ținutul Buzăului, echipa de specialiști tineri care au făcut în câțiva ani din structura cu 18 comune, structură administrată împreună cu specialiști ai Consiliului Județean Buzău un geoparc standard la nivel mondial.
Este mențiunea făcută de către Răzvan Gabriel Popa pe care îl întreb din start într-un interviu ce are loc telefonic Buzău-Zȕrich, tocmai de aceea este de înțeles calitatea sunetului, în ce localități există proiecte noi în 2023 la nivelul GTB. Bisoca intră în proiectul geoparcului îndeplinindu-se astfel o recomandare științifică făcută în aprilie 2022 de către evaluatorii UNESCO prezenți la Buzău în zilele necesare de documentare pentru acreditare.
Trasee de bicicletă, de drumeție…. Bisoca se va dezvolta durabil, nicidecum galopant, adică să mulțumească omul simplu, poate deloc cunoscător al acestor demersuri și ochiul său avid de frumos. Auzim imediat de la managerul Geoparcului, Răzvan Gabriel Popa ce se va face sus, la Bisoca.
Am auzit, așadar că va exista pentru prima data la nivelul Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului o colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din București, totul pentru Muzeul sau Centrul de Educației Seismică de la Bisoca ce se va vedea concret deopotrivă cu alte proiecte turistice ce vor resuscita zona din 2024, detaliază Răzvan Gabriel Popa.
Spuneam din start despre cât de spectaculoasă este Bisoca toată, cât de implicați oamenii ei. Așadar e vremea să luăm punct de vedere și de la primarul contactat pentru primele discuții și primele schițe ale proiectului Bisoca în geoparc de către echipa de specialiști, așa cum preciza anterior Răzvan.
Florin Stemate arată că la solicitarea acestora a desfășurat deja câteva runde de discuții cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean Buzău pentru a parafa actele necesare deopotrivă clădirilor grădiniței din Lopătăreasa și școlii care nu vor mai funcționa în sistemul educational din anul școlar 2023/2024. Primarul Bisocii spune că acesta ar putea fi drumul cel mai dificil de concretizat, drumul hârtiilor. Probabil că pec ale de consecință, așa cum în satul Beșlii s-a putut realiza un centru de senzatii, tot în cadrul geoparcului, poate tot așa își vor uni forțele instituțiile abilitate astfel încât aceste clădiri să nu rămână în paragină.
Sursa menționată anterior, mă refer la primarul Florin Stemate spune că alocă tot sprijinul necesar echipei de specialiști a Geoparcului astfel încât Bisoca să prindă curaj pentru liga profesională a turismului mondial.
De fapt, într-un fel, cam așa arată și managerul GTB, Răzvan Gabriel Popa când vine vorba despre a exploata tot ce are valoros Bisoca.
De la Bisoca nu ai cum să-ți întorci nici fața și nici să-ți iei gândul! Bisoca îți rămâne în suflet și cu poienile vaste încărcate cu albăstrele și cele mai rare dintre plantele din flora montană, și cu oamenii ei nemaipomeniți, dar și cu locuri precum grădinița din Lopătăreasa ce va fi un fel de pasăre Phoenix – din clasa martor a devenirii atâtor generații de copii va devein reper turistic UNESCO. O mândrie și pentru dascălul care încă nu a strâns materialul didactic și nici poveștile prinse cu conuri de brad de rame inedite.
Câți turiști vin în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului?
Este punctul final al incursiunii Bisoca semnată astăzi alături de managerul GTB Răzvan Gabriel Popa. Aflăm orientativ care este numărul de turiști care au ales recent obiectivele turistice principale din GTB.
Bisoca va deveni și ea în mod real pol turistic al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului în doar un an maxim!
Add Comment