Reportaj

Nehoiu – ritmul vietii in stare de urgenta

Nehoiu trece intr-o liniste aparte prin pandemia de COVID-19 si da semne de normalitate prin continuarea investitiilor programate cu mult timp inainte de perioada stricta din prezent.

Si-a luat primavara un alai asa de mare si a plecat sa ne colinde. Pe la ferestre. Exclusiv. Ii simtim aroma de verde crud, de par inflorit si de soc care si-a etalat frumusetea prea devreme. Sus, in Muntii Buzaului, ciubotica cucului a imbracat poienile pana nu demult colindate de turisti romani si straini atrasi de virginitatea si varietatea naturala din partile micului oras de munte. Veneau cu pagaia si barca pe masina sau cu bocancii pentru plimbari montane ori cu bicicleta pentru noul sport pe carare montana. Nehoiu miroase a liliac abia inflorit.

Specialistii in turism isi doresc oaspeti si incearca sa ne motiveze ca din izolare sa ne apreciem de mii de ori mai mult ceea ce avem frumos in apropierea caselor noastre. Poate au dreptate gazdele din domeniul HORECA si ar fi timpul sa ne iubim judetul Buzau, nu de alta, insa fix doi ani sunt de cand va tot port prin satele de nord ale teritoriului nostru in care apele repezi de munte primesc binecuvantarea muntilor si pe la marginea carora putinele capre negre inca isi au salas. Si, ca sa nu uitati, scoateti agenda si scrieti pe unde ar trebui sa urcati in aceasta vara macar sa va culegeti singuri o mana de fragute! https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-special/avem-locuri-frumoase-nehoiu-vrem-sa-le-locuim/ sau poate o tura de rafting spre septembrie ar fi nimerita https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-social/orasul-nehoiu-are-prima-harta-a-vizitatorului/ ori https://buzaulinreportaje.ro/reportaj/reportaj-social/nehoiu-este-in-aceste-zile-capitala-raftingului-din-europa/.

Ca Romania toata, orasul de munte al judetului Buzau, Nehoiu a incremenit de mai bine de o luna. Incremenire impusa prin 10 ordonante militare emise in stare de urgenta prelungita pana la mijloc de luna mai. Boala necunoscuta si nemaintalnita COVID-19 tintuieste in case si populatia orasului care a scris povestea lemnului din judetul Buzau. Asa ca am sa caut un semn de normalitate in toata linistea cumva fireasca aici sus, pe culmile Buzaului.

Obiceiul perioadei – masuri de dezinfectie

Ne dorim sa revenim la obiceiurile de pana in 26 februarie 2020 cand viata avea propriu-i ritm alert, numai ca izolarea impusa a creat noi prioritati ce anuleaza comportamentul de odinioara. Daca le vom imbratisa cand nu vom mai circula pe baza de declaratie pe propria raspundere vom vedea fiecare dintre noi probabil cateva luni mai tarziu.

Spunem insa clar de cate ori avem ocazia ca nu va mai fi ceea ce a fost cumva sa ne si convingem singuri ca trebuie sa ne intre in sange distantarea sociala si purtarea mastii ca masuri de protectie impotriva noului coronavirus care a facut ca totul sa fie lipsit de valoare si doar viata insasi sa devina pretuita. In fiecare oras, masurile de dezinfectie si de distantare sunt practica in mod continuu.

La Nehoiu spre exemplu, desi piata oraseneasca agro-alimentara volanta a fost redeschisa si are program zilnic, vanzatorii isi deschid tarabele prin rotatie, iar duminica doar intre 6.30 si 12.30 pot face cumparaturi nehoienii din arealul acestei piete. Prioritate la cumparare au desigur nehoienii cu varsta peste 65 de ani, pentru care exista program strict de iesit din casa, intre orele 7-11 si 19-22.

Primarul orasului Nehoiu, Ionut Milea, in calitate de presedinte al Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta le atrage atentia si comerciantilor si cumparatorilor ca portul mastii si al manusilor este obligatoriu, iar nerespectarea masurilor impuse poate duce la restrictionarea rapida a programului mai ales duminical al pietei.

Micul oras de munte care isi stia mersul firesc spre primavara si de aici inainte spre iunie cel cu flori de munte are parte de acelasi demers ca peste tot menit sa combata raspandirea noului coronavirus. Ca atare, in 16 aprilie a avut loc dezinfectia cu substante biocide prin pulverizare in interiorul tuturor blocurilor din Nehoiu, iar de trei ori pe saptamana aici sunt dezinfectate in acelasi mod strazile si aleile pietonale cele mai circulate din urbe. De asemenea, in toate blocurile din Lunca Priporului, centrul civic, zona piata, Baraj, Lunca Mare si sectorul ANL din Nehoiu au fost montate dozatoare de tip dispenser cu dezinfectant igienizant pentru maini. Locuitorii au fost invatati sa-si toarne o cantitate mica, 10 ml, in mana si sa frece palmele circa un minut astfel incat dupa sosirea in bloc din exterior sa-si dezinfecteze mainile fara a face stoc pentru acasa. Grija fata de sine inseamna sanatatea proprie, dar si sanatate publica in prezentul context!

Nehoiu trece intr-o liniste aparte prin pandemia de COVID-19 si da semne de normalitate prin continuarea investitiilor programate cu mult timp inainte de perioada stricta din prezent. Asa ca am sa caut in Nehoiu viata vie ca sa spun asa, semnul de mers inainte!

Santierul Nehoiu

Dintre atatea masuri de dezinfectie si obligativitate a purtarii mastii si manusilor, aleg sa definesc viata in pandemie prin actiuni concrete care se intampla in urbea ascunsa intre munti, in aval de barajul Siriu.

Discutam cu putina vreme in urma cu Ionut Milea, primarul orasului Nehoiu despre 2020 – an anuntat atunci a fi electoral, deci dificil de trecut prin el. Pentru acest oras inseamna insa demararea celui mai important santier al ultimilor poate 30 de ani – renovarea si modernizarea Casei de Cultura despre care v-am scris la momentul ianuarie 2020 https://buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-cultural/resuscitarea-culturii/, dar pentru care am facut apel in nenumarate randuri astfel incat catedrala culturala sa redevina ceea ce a fost pana nu cu multa vreme in urma cand Toamna buzoiana, festivalul vedetelor nationale – era cap de afis la nivel judetean si aducea nehoieni si locuitori ai Buzaului in costum de gala la eveniment. Iata ce spune primarul Ionut Milea despre valul de proiecte care tin anul 2020 activ pentru ca finantari exista si actiunile trebuie derulate.

Ionut Milea vorbeste despre construirea si dotarea centrului cultural din Lunca Priporului printre alte proiecte din acest an ce curge in mod nefiresc. Acesta arata ca: “Utilitatea si importanta unui astfel de spatiu pentru cetateni sunt indiscutabile. In viata fiecarei comunitati de tip rural sau urban, activitatile cultural-sportiv-recreative petrecute in aer liber sau intr-un spatiu adecvat, au o importanta deosebita, prin factorii de compensare a capacitatii de munca – destinderea si agrementul. Aceste activitati reprezinta si un instrument puternic de socializare, de aceea ne revine o mare responsabilitate in a le promova si dezvolta”, precizeaza primarul Ionut Milea.

Centrul cultural din Lunca Pripor va costa 1,2 milioane de lei, aportul bugetului local fiind doar de 44.169,28 de lei, restul banilor provenind prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si de la bugetul de stat. Pentru acest centru, autorizatia de construire a fost eliberata pe 25 februarie 2020, saptamana trecuta au avut loc masuratorilor si s-a asezat santierul, iar de luni, 27 aprilie 2020 au inceput sapaturile pentru fundatia noului edificiu cultural, dar si recreativ – un spatiu de socializare, element suspendat in acest moment si in Nehoiu, ca in toata Romania. Santierul din Lunca Pripor, potrivit contractului, ar trebui incheiat pe 28 februarie 2021, cel tarziu. In zona nehoiana vor fi 241,22 de metri patrati de centru cultural cu sala de festivitati, birou, zona administrativa, grupuri sanitare si alte spatii conexe pentru desfaurarea activitatii. Capacitatea salii va fi de maxim 350 de persoane, iar sistemele audio-video vor fi cele necesare desfasurarii oricaror evenimente din viata comunitatii.

De asemenea, prin acelasi proiect in Lunca Pripor se construieste si un spatiu de joaca vecin cu centrul cultural. Copiii nehoieni din zona au la dispozitie din anul care urmeaza 245 de metri patrati cu masa de tenis, tobogane, platforma si leagane, balansoar si carusel, precum si un ursulet si un elefant pe arc pentru distractia celor mici.

Acelasi tip de proiect, dar la o valoare putin mai mica, preciza anterior si primarul Ionut Milea, este in desfasurare din 22 aprilie 2020 si in satul Chirlesti. Firma buzoiana care executa lucrarile a inceput asezarea de santier in ultimele zile din aprilie 2020.

Vorbeam despre santierul Nehoiu si adaug ca au intrat in asfaltare din 29 aprilie inca doua strazi: Muscani de pe Valea Nehoiului si G. M. Zamfirescu din Lunca Mare, la fosta cladire de primarie din zona centrala a orasului se lucreaza pentru ridicarea unei sali de sport ce va intra in dotarea Liceului Teoretic “Nicolae Iorga” si in scurta vreme va fi modernizat si centrul cultural din satul Basca Rozilei, astfel incat satenii sa se poata folosi de acest spatiu pentru evenimentele din viata comunitatii ori a fiecarei familii in parte.

Normalitatea nehoiana este demonstrata prin numarul mare de santiere pentru o mana de oameni trecuta bine de 10.000 de suflete! Orasul, imi spunea primarul Ionut Milea isi incheaga devenirea si pariaza pe modernizare. Un element menit sa-i convinga poate pe tineri sa revina acasa din strainatate si de oriunde si sa participe ei insisi la consolidarea economiei orasului care a scris povestea lemnului in perioada recenta, iar acum invata alfabetul sporturilor pe apa ce pot sustine viata unei comunitati de asemenea dimenisiune. Asa cum creioneaza actuala conducere administrativa a urbei mersul Nehoiului asezarea dintre munti lasa deja in urma surate judetene in mod sigur cu alocari bugetare mai mari, insa cu idei de viitor reduse sau inexistente.

Nehoiu cel cu miros de liliac inflorit are oameni responsabili care pot trece cu bine de perioada pandemica astfel incat sa se bucure de realizarile locale pe termen lung!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole