2021 este anul de rascruce pentru administratia publica locala din Romania. In premiera, Asociatia Municipiilor din Romania condusa de la mijlocul lunii decembrie de primarul Clujului, Emil Boc in functia de presedinte si de Constantin Toma, primarul Buzaului, din functia de presedinte executiv, propune efectiv trecerea de la doua legi publicate in 16.02.1968 Legea 2 privind organizarea administrativa a teritoriului Republicii Romania si Legea 57 din 26.12.1968 privind organizarea si functionarea consiliilor populare, la o legislatie moderna axata pe autosustinerea comunitatilor locale.
Asadar, Constantin Toma, presedintele executiv al AMR pune punctul pe “i” si vorbeste la nivelul celor 105 municipii si orase din Romania despre reorganizarea administrattiva a teritoriului Romaniei care trebuie gandita la nivelul anului 2021: comunitati performante.
Nu 1968. Deja se discuta aprig la nivel national ca micile comunitati cu doar cateva sute de locuitori sa fie inghitite de comunele mai mari din areal si care denota prosperitate si mai ales dezvoltare demografica.
La fel si in cazul oraselor, spune Constantin Toma, presedinte executiv al AMR care arata ca Romania cheltuie in prezent circa 19 miliarde de euro din 27 de miliarde alocate doar cu functionarea administratiei publice.
Municipiul Buzau este unul dintre putinele municipii romanesti care in 2021 s-a autosustinut economic, iar in plan judetean este unica entitate publica-locala, absolut toate celelalte comune si orase asteptand efectiv banii de la bugetul de stat pentru a exista. Iata pentru ce pledeaza presedintele executiv al AMR, Constantin Toma:
Deci, localitatile mici ar trebui sa existe pe langa marile unitati teritorial-administrative ce se dovedesc a fi viabile. AMR va pune in discutie reorganizarea administrativa a teritoriului Romaniei ca o necesitate urgenta de dezvoltare.
Asa ar fi ideal,ca primăriile să se autofinanteze,dar asta ar insemna muuulta bătaie de cap pt.unii primari care ,imediat ce sunt aleși,se gândesc cum să facă sa-si tina aproape masa de manevră ,adică, asistatii social.
Cum să se autofinanteze o primărie cu sate cu câteva sute de locuitori?
E normal că administrația abia așteaptă ca acestia sa plătească amaratele de taxe,din care li se întoarce și lor ceva și, ce să vezi,nu le ajunge nici de salarii,…ce investiții!!..sau dacă se fac investiții se fac în mod firesc în satul din care provine primarul,că de,…poate mâine, poimâine, centrul de comună va fi acolo….
E mult de spus,vorbesc cu of în suflet despre neprezentarea la vot a consatenilor mei și lăsarea spre degradare ușoară a centrului de comună.
Acum depinde si cum se susțin singure. Dacă asta înseamnă să crească taxele si impozitele sau să inventeze unele noi(apa meteorică, locuri de parcare cu plată), nu prea văd un progres.