Fiecare comunitate primește din când în când un bob zăbavă – un ritm al ei dedicat tot dezvoltării, însă a acelui capitol contopit mai ales cu sufletul. Adică printre asfaltări, continuarea înființării de rețele de apă sau de canalizare ori, cum este cazul acestei comune, de continuat rețeaua de gaze naturale, se strecoară și investiții necesare în fiecare comunitate, însă amânate sau neluate în seamă, de, oamenii simpli au un car de așteptare!
Nu am aflat încă dacă în județul Buzău mai există vreun primar de comună care zilnic, dar efectiv zilnic străbate de la un capăt la altul comunitatea pe care o conduce datorită girului dat de locuitorii acesteia. Cel despre care știm clar că se află permanent printre oamenii comunei este primarul din Mărăcineni. Cu Constantin Dumitru pornim și noi astăzi spre casa praznicală din satul reședință de comună.
De puțină vreme a fost făcută recepția lucrării cu constrctorul Alcaron SRL din Rm. Sărat. Primarul Mărăcineniului spune și care sunt puținele lucruri de îndreptat.
În fața noastră, casa praznicală de la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae stă de-a dreapta entității religioase. Pe 14 iunie 2022 a avut loc recepția proiectului pentru care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 620.000 de lei fără TVA pentru servicii de proiectare și 575.000 de lei plus TVA pentru construcția propriu-zisă, fiind un proiect eligibil sută la sută. Suprafața case praznicale așteptată de către cei mai vechi dintre locuitorii comunei Mărăcineni, acesta fiind satul-nucleu, se întinde pe 270 de metri pătrați.
Pe teren, pe parcursul lucrării la această casă praznicală am mai dezbătut cu primarul Constantin Dumitru, însă acum e timpul bilanțului și aflăm, așadar, ce necesar este la nivel de comună când vine vorba despre biserici și așezămintele din jurul lor.
În plină pandemie de COVID-19, când au existat restricții s-a văzut poate cel mai bine gradul de ocupare al comunităților. Atunci, 2021 spre luna mai, același primar Constantin Dumitru spunea foarte clar că ar trebui ca fiecare instituție publică să fie dublată la nivelul fiecărui sat pentru că zilnic se eliberează minim o autorizație de construcție. Așa este și în prezent când discutăm despre bisericile din Mărăcineni.
O altă lucrare este începută și la parohia numărul doi din Mărăcineni – o casă mortuară, capelă, este pe punctul de a fi terminată, arată primarul Constantin.
Aici, unde ne aflăm azi, la casa praznicală Mărăcineni 1, urmează etapa dotării, arăta mai devreme primarul comunei – două frigidere, două aragazuri, mobilă de bucătărie, 60 de scaune, 40 de mese și două hote. O lună ar mai fi bobul zăbavă până când casa praznicală din Mărăcineni va fi gata pentru a fi pusă la dispoziția locuitorilor pentru evenimente speciale.
La Mărăcineni, lista proiectelor în curs de derulare sau în așteptarea unei finanțări este mereu plină. În afara acestor spații destinate evenimentelor de cult creștin-ortodox, spune primarul Constantin Dumitru se speră la schimbarea acoperișului școlii Căpățânești. Iată însă care este obstacolul.
În același timp, la Mărăcineni se continuă, desigur proiectul prin care va fi înființată magistrala de alimentare cu gaze naturale dinspre Vernești și care va porni în scurtă vreme spre Poșta Câlnău, desigur din zona Mărăcineni. Primarul Constantin Dumitru, cu o ultimă intervenție.
APLOMB
O biserică în construcție în satul Potoceni, capelă la Mărăcineni, dar și casă praznicală, extindere a rețelei de canalizare în permanență, serviciu de salubrizare bine pus la punct, rețea de furnizare a apei potabile șnur, trecută de partea cea mai dificilă- subraversarea râului Buzău este și magistrala de alimentare cu gaze naturale, și mai sunt sigur proiecte nepuse negru pe alb – cam așa forfotește o comunitate cu peste 15.000 de locuitori în realitate și dezvoltată în ultimii ani precum un Făt-Frumos!
Add Comment