Reportaj

O magistrală inteligentă de apă intră în istorie

Să trăiesc măcar cinci ani să am și eu baie în casă!, iar bucuria că apa bună din Apeduct ajunge și la Găgeni este fără margini! Ne spunea că de mult timp nu a mai zâmbit atât de mult ca în acea zi atât de luminoasă. Acesta este miezul reportajului și rolul Apeductului!

O postare atipică lansată ca o provocare pentru mass-media buzoiană stă la baza acestui reportaj. Reprezentanții Companiei de Apă Buzău au scris în urmă cu puține zile pe pagina de socializare a corporației un text din care am desprins o parte:

Vă mulțumim, dumneavoastră, presei, mesageri ai informației pentru comunicarea promptă a informațiilor, mai ales pentru faptul că nu uitați importanța strategică a noastră, operator ce asigură apa potabilă pentru 103.720 utilizatori din 35 de unități administrativ-teritoriale și care prestează serviciul de canalizare pentru 66.583 de utilizatori din 15 unități administrativ-teritoriale, într-un context delicat pentru apă. Schimbările climatice reprezintă o amenințare gravă pentru oceane, dar și pentru comunități… iar în acest context în care apa se împuținează, eforturile de la Buzău se reflectă în investițiile realizate, cum sunt, spre exemplu cele 10 contracte de lucrări în valoare de peste 350 milioane euro cu finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) sau Apeductul, printre alte lucrări finanțate din fondul de dezvoltare al CAB, care numai în anul 2023 depășesc 13 milioane euro”.

… pentru ca la final să avem parte de reala provocare pentru jurnaliști din partea reprezentanților companiei ce furnizează apă potabilă în 35 dintre localități ale județului Buzău, însemnând 103.720 de locuitori, plus servicii de canalizare în 15 localități cu 66.583 de locuitori. Iată ce scrie în mesajul de socializare CAB:

Rețelele de socializare limitează informația la nivel de PĂRERE, noi ne-am angajat în fața dvs. să securizăm un serviciu ce-și dovedește de la un an la altul dezvoltarea! Făceți-ne parte a reportajelor despre apa potabilă și domeniul canalizării din zona operată în județul Buzău de CAB! Nu ezitați să redifuzați materiale corecte și bogate în informație pentru buzoieni, chiar dacă specialiști ai CAB nu au fost parte componentă, dar încercați să nu furnizați date în numele unei instituții ai căror parteneri sunteți prin definiția ocupației de jurnalist!

Așadar, mergem în teren să probăm calitatea apei, dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, înființarea de noi surse de apă pe fondul secetei din ce în ce mai acute și câte alte zeci de proiecte aflate în desfășurare? Sau scrieți și ajungeți să și credeți păreri?

Acceptăm provocarea și ieșim în teren, obicei deloc neobișnuit pentru echipa www.buzaulinreportaje.ro. Ca notă, adaug o informație extrasă din statistica unei prestigioase instituții de monitorizare a mass-media din România ce arată că din toate materialele cu titlul de presă ce apar zilnic în țară, doar 3,8% sunt documentate.

Pentru că, în ultima perioadă au fost numeroase evenimente în zona de deal a județului Buzău, zonă viticolă, mai ales, dar și legumicolă, am desprins din nenumăratele informații de la oamenii simpli, prezenți la muncă, faptul  că lipsa apei nu se simte doar în agricultură unde intervenția omului este dificil de făcut, ci oamenii nu au apă bună de băut acasă, zona fiind și ea văduvită până și de rețea de distribuție. Există însă bucuria numită Apeduct-magistrala de apă devenită realitate începând cu aprilie 2022, efectiv, într-un prim sat din salba de câteva zeci cuprinse în proiect. Hai, să vedem unde pornim azi!

Cap compas Săhăteni!

Nu la întâmplare îi propunem astăzi inginerului Marian Negoiță, șeful Sectorului Buzău Sud al CAB, sector ce începe de la Lipia și merge până sus, la Năeni pentru a continua spre Amaru și chiar până la Pogoanele, îi propunem să mergem din nou pe magistrala impresionantă ce va duce apă potabilă de la Lipia spre zona Bărăganului otrăvit când vine vorba despre apa potabilă. Magistrala acesta este Apeductul, investiția de șapte milioane de euro din capitalul propriu al companiei despre care discutăm azi și despre care am scris odinioară AICI, dar și AICI pentru a ajunge în capătul cel mai problametic, Amaru, scriind informația AICI.

noiembrie 2021, Amaru

Astăzi, ghidul nostru, inginerul Marian Negoiță ne conduce la punctul de pornire al Apeductului. AICI veți găsi descrierea situației de necesitate din capătul terminus al magistralei, Amaru, loc în care apa este atât de otrăvită, încât nici tratată și nici pentru animale sau spălat rufe nu este bună. Amaru a fost, de fapt argument și motiv al înființării acestui Apeduct. Azi, vedem de unde pornește, dar mai ales, vrem să oglindim o mică frântură din dezvoltarea economică pe care o poate aduce o investiție în domeniul apei potabile într-o localitate. În cuvinte puține, începe să crească nivelul de trai al locuitorilor din Săhăteni?

Impactul socio-economic al apei asupra calității vieții

Studii de specialitate arată că alimentarea cu apă în sistem centralizat a localităților și a populației, pe lângă elementul de confort pe care îl aduce locuinței, prezintă avantajul calității și siguranței datorită posibilităților de tratare, de supraveghere și control permanent al apei introdusă în rețea. În România, alimentare cu apă potabilă se face din surse de suprafață – 18,7% -, din surse subterane – 19,5% – și din surse mixte – 61,8% -. La finalul anului 2021, țara noastră avea 88.066 km de rețele de distribuție a apei potabile, iar canalizarea se întindea pe puțin peste 42.000 de km. Județul Buzău apare în statistici cu puțin peste 1.200 de km de rețele de distribuție a apei potabile și nici jumătate de rețele de canalizare. Sunt însă zeci de proiecte în curs de finalizare ce sporesc în scurtă vreme datele statistice.

22.000 de locuitori=opt comune=tot sud-vestul județului Buzău=un apeduct

Îi propunem inginerului Negoiță să mergem pe teren. Haideți, acolo unde va avea loc schimbarea în curând, la gospodăria de apă din satul Săhăteni, ne spune el, gospodărie construită de comunitate cu zeci de ani în urmă. Gospodăria va fi modernizată prin același megaproiect prin care deja se construiește Apeductul, din capitalul propriu al Companiei de Apă – 7 milioane de euro în total, fără nici o susținere de la vreo instituție parteneră, nimic!, însă combinăm interlocutorii pentru a avea informația completă. Așadar, îi solicităm directorului general al CAB, Simona Săvulescu să ne spună stadiul acestui apeduct ce pornește de la Lipia și primim detalii în partea audio!

O prezentare ne face și inginerul Marian Negoiță, în teren, așa cum face apel către jurnaliști postarea operatorului de apă din o bună parte a județului Buzău. Facem din start mențiunea că inginerul din fața noastră este al doilea om cheie al Apeductului, după directorul general. Azi director, însă odinioară în altă funcție în societate, și care a avut atunci ideea unei magistrale care să alimenteze sud-vestul județului, zonă de câmpie fără apă potabilă. Iată prezentarea apeductului făcută de către inginerul Negoiță, în prezent șef al acestei construcții inteligente.

Vocea este ușor tremurândă. E prima dată când presa îi solicită un interviu acolo unde domnul acesta se semite, de altfel cel mai bine – în zona coordonată de el. Lângă noi este măcinată apă bună. Metaforic zis.

Auzim acum ce crede despre rolul de specialist în acest megaproiect ce va duce apă în case, mii de case, ce nu au avut vreodată nici apă potabilă în parametrii corespunzători și nici rețea de distribuție. Ing. Marian Negoiță.

Cum era, înainte de Apeduct, apa în Săhăteni?

Încet-încet dăm de esența subiectului – crește sau nu calitatea vieții în Săhăteni? Subiectul este oricum subiectiv, privit de către analiștii de specialitate, însă dacă limităm doar la expunerea ridicării nivelului de trai pornind de la furnizarea unei ape potabile de calitate, mergem clar către Primăria Săhăteni. Marius Alexandru conduce de puțină vreme comunitatea, însă, pe nepusă masă cerem prezentarea acestui proiect, Apeductul ce deservește întâi această comună. Iată ce spune primarul din Săhăteni.

Totuși, până la apeductul ce asigură deja apă din aprilie 2022, pentru Săhăteni, și din decembrie 2022, pentru Vintileanca, se poate creiona un răspuns la cum e apa pentru că avem imediat și opinii direct din gospodăriile oamenilor.

Combinăm interlocutorii, am spus. Așa că ne întoarcem în curtea Gospodăriei de Apă din comună, la inginer. Întrebarea este scurtă – cum era înainte de apeduct apa aici?

Forajele vechi asigurau zilnic 90 de mc de apă rea, cum știe omul simplu să spună. Păi, nu la omul acesta, consumator e cinstit să mergem?

Batem la poarta unei case. Omul dă cu sapa pe lângă gard.

Aici suntem la Vintileanca, sat alimentat din decembrie cu apă potabilă. Continuăm drumul spre Găgeni, sat cu speranța că apeductul va aduce apă bună și aici. Ne asigură întâi primarul Alexandru și county managerul comunei Marian Bratu, apoi căutăm localnici.

Deci, două sate nu au rețeau de distribuție a apei potabile, însă proiectul va desluși acest necaz, spune county managerul Bratu.

Deci, drumul duce la Găgeni. O femeie cosește iarba de la poartă. Omul ei, bărbatul, este paralizat la pat. Iată cum prezintă apa rea din Săhăteni, cea de dinainte de apeduct, căci aici nu a ajuns încă.

Punem condeiul înspre intervievarea inginerului Negoiță pentru că poate fi cea mai nimerită sursă să spună ce zic oamenii despre cum era înainte și cum este acum apa aici, unde ne aflăm, la Săhăteni.

La fel de recomandat este Marian Andronescu șă opineze despre subiect.

Este angajat al CAB și are în grijă chiar gospodăria de apă din comună, deci e recomandat să ne spună clar despre apa provenită din apeduct și ce aveau înainte din forajele locale.

Nu ieșim din Vintileanca fără să vedem și noua casă de apă construită prin proiectul Apeduct…

… dar să ne spună și ing. Negoiță despre ceea ce vedem.

… dar și să mai discutăm în stradă cu oamenii locului care s-au obișnuit cu apa rea din forajele proprii, cea de dinainte, însă nu resping calitatea apei din Apeduct și se racordează din nou la sistemul centralizat cam câte 15 lunar, spune inginerul din zonă.

Totuși, obișnuința nu este cel mai bun element al vieții și cu care să batem palma ori de câte ori apare. Spre exemplu, în cazul apei, medicii spun să avem grijă de sănătatea noastră și să bem apă din surse sigure și testate continuu.

Ne întoarcem la sediul CAB, la directorul general Simona Săvulescu pentru o opinie legată despre acest aspect al obișnuinței buzoienilor cu apa din moși strămoși, folosim o expresie populară pentru a reliefa o realitate de care ne ținem fără a avea însă argumente strașnice.

Localnicii din Săhăteni spun că e minune mare apa din Apeduct. În afară de gustul nou al apei, oamenii arată că se văd efecte în păstrarea calității nealterate a hainelor spălate de nenumărate dăți cu apă din apeduct.

Esențial este un aspect de bază al reportajului – apa din forajele locale de la Săhăteni, spun specialiștii, era greu de tratat. Ne explică detaliat acest aspect, directorul general al CAB, Simona Săvulescu aducând totodată si argumentul creionării Apeductului în anii anteriori lui 2023.

Apeductul acesta este ideea actualului director general al CAB, a spus anterior ing. Marian Negoiță, seful districtului Buzău Sud al operatorului regional de apă. Un proiect propus, gândit, creionat, dezvoltat și acum aplicat astfel încât zona cel mai mult încercată de lipsa apei potabile, zonă din județ, evident, să aibă după zeci de ani apă bună de băut!

Autorul intră în istorie

Un proiect despre care autoarea, directorul general al CAB Simona Săvulescu spune că este de suflet tocmai datorită anvergurii pe care o are în prezent, dar și a drumului sinuos de la idee la realitate.

Un merit recunoscut, de altfel și de către autoritățile locale din Săhăteni, spre exemplu, iar odinioară de către comunitatea din Amaru care așteaptă apa bună mai ceva decât răsăritul. County managerul Bratu opinează așa.

Un merit realmente aparte în contextul secetei actuale și a temerilor ce au pornit deja sub forme diferite de avertizare chiar din rândul clericilor care îi sfătuiesc pe enoriași întâi de apă să se agonisească și mai apoi de mâncare pentru că vin ani grei.

Un specialist, femeie, care intră în istorie!

Acum, dăm amploare Apeductului pentru că așa se întâmplă în realitate, spune din curtea gospodăriei de apă Săhăteni, ing. Negoiță.

52 de kilometri conform proiectului initial, acum, după ce fel și fel de specialiști ne alertează despre seceta profundă ce s-a așternut peste toate zonele, s-a ajuns la 61 de km pentru că două noi comunități buzoiene vor să fie parte componentă a megaproiectului și fac eforturi în acest sens. Revine cu informații complete directorul general al CAB, Simona Săvulescu.

O călătorie cu pix, microfon și aparat foto. Pentru o realitate numită Săhăteni – comuna a cărei față o schimbă chiar apa! O magistrală ce conduce tăcut apă bună de la deal spre câmpia Bărăganului, cea care-i văduvește de-o viață pe oameni de apă de calitate, apă bună de băut.

Săhăteni, comuna care crește social și economic datorită apei din Apeduct

Vrem să vedem dacă se schimbă viața în bine la Săhăteni.

Ne întoarcem în locul unde sunt centralizate numeroase situații statistice, la primărie. Desigur, primim de la Marian Bratu, county manager o situație statistică ce arată că locuitorii sau oamenii ce se stabilesc în areal solicită autorizații pentru a construi locuințe. Doar în primele trei luni din acest an au fost emise patru astfel de autorizații, mai departe de situație ocupându-se Consiliul Județean Buzău, potrivit noilor reglementări legislative. În anii anteriori, numărul a crescut cu câteva noi locuințe ce s-au ridicat în comuna Săhăteni.

Jurnalistic nu este suficientă informație, așa că mergem la discuții cu mediul privat care rar dorește să spună oficial aceste lucruri. La Săhăteni apar fabrici mai mari sau mai mici ce folosesc în fluxul de producție apă, iar la borș apa este esențială. O doamnă cu livadă de nuci explică, de asemenea ce curaj are în prezent să varieze produsele obținute din nuci, totul datorită siguranței apei potabile corespunzătoare cerințelor sanitare în vigoare în țara noastră. Intervine în discuție proprietarul unui magazin alimentar care azi comercializează extrem de puține sticle cu apă minerală plată, lunar. Observația a obținut-o în luna iunie a acestui an, când a realizat ce stoc de baxuri cu apă plată are la doar șase luni de la pornirea sistemului centralizat de apă potabilă. Exemplele merg mai departe cu locuitorii ce produc vin.

La primăria din comună, Marius Alexandru își exprimă în calitate de primar, dar și de consumator, opinia despre apa băută din sistemul centralizat ce provine acum din Apeduct.

Îniante de Apeduct, Săhăteniul avea foraje locale despre care am precizat deja că aveau o capacitate zilnică de 90 de mc de apă, spunem impropriu, desigur, bogată în fier și potasiu, acum apa vine din Apeduct, de la Lipia. Inginerul Marian Negoiță spune că una dintre observațiile clare ale unei creșteri este cea legată de consum. Acesta a crescut cu până la 30 la sută! Auzim imediat!

Săhăteni rămâne o săracă fată bogată – comuna ce aduce tristețe în suflet dacă parcurgi linia lungă pe care sunt așezate satele Găgeni și Vintileanca, dar dacă aprofundezi cu oamenii locului aspecte de dezvoltare, ajungi al concluzia specifică acestor tipuri de zone rurale de câmpie – areal bogat aparent sărăcit. Oamenii sunt minunați și vorbesc despre calitatea vieții în cel mai pur mod posibil – bătrâna care cosea iarba de la poartă are o singură dorință în anii din urmă ai vieții …..

… auzim …

Să trăiesc măcar cinci ani să am și eu baie în casă!, iar bucuria că apa bună din Apeduct ajunge și la Găgeni este fără margini! Ne spunea că de mult timp nu a mai zâmbit atât de mult ca în acea zi atât de luminoasă. Acesta este miezul reportajului și rolul Apeductului!

În fapt, aceasta este concluzia ridicării nivelului de trai la Săhăteni o dată ce a ajuns apa potabilă de calitate din Apeduct – oamenii prind și gustul calității vieții!

Doar un singur apeduct în județ?

Nu. Iar răspunsul ferm al directorului general al CAB, Simona Săvulescu ne lasă să înțelegem, de altfel, așa cum am aflat azi că s-a întâmplat și în cazul Apeductului dintre Lipia și Amaru, cu extindere spre Breaza și Glodeanu Sărat, de la idee la concret e cale chiar de ani buni de zile. Haideți, să aflăm acum împreună unde ar fi necesar un astfel de apeduct – magistrală de apă care să salveze zeci de mii de oameni cu vieți, case și locuri, de la secetă!

Până la acest demers, finalizăm discuția leit motiv al reportajului, cea cu ing. Marian Negoiță, în curtea gospodăriei vechi din Săhăteni pentru că la start se găsește lotul trei din apeduct.

Una peste alta, locuitorii Săhăteniului întrezăresc o altă stare a propriei vieți socio-economice.

Așadar, dvs., ce vă spun noii abonați ai CAB?

Apeductul merge mai departe în câmpie.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole