Reportaj

O școală cu aproape 400 de elevi va fi demolată și reconstruită

Am comentat cam fiecare dintre noi cum că hărnicia majorității edililor se vede mai ales în campanie electorală, este adevărat? Ei, unii doar și-au ridicat geana din somnul adânc și au visat proiecte ce au dărâmat zidul speranțelor bieților alegători determinându-i să-și exprime abitir votul pro, însă așa de repede i-a luat somnul la loc…. Treaba este că la trezirea de apoi va fi dușul cu gheață, nu rece ca acum! Zi, gură, zi!… De treabă reală să zicem pentru că sunt edili care nu așteaptă ziua votului, ci realmente și-au dat seama din timp că sunt aleșii unei comunități pentru care zidesc năzuințe ferme, pe termen lung, nu așteptări seci.

EPOPEEA GAZE LA MĂRĂCINENI ȘI DOI PREȘEDINȚI DE JUDEȚ.

De ce să mergem prea departe de orașul reședință de județ, când la 3 kilometri distanță de acesta, comuna Mărăcineni își fortifică rezistența și creșterea cumva urbană pe cont propriu. Cei peste 15.000 de locuitori ai comunei în cauză ar fi putut primi vestea apropierii finalizării epopeii alimentării cu gaze naturale și poate că ar fi fost destul pentru 2024. Parfum, zice vorba, ar fi fost, numai că aici sunt în derulare opt proiecte cu fonduri proprii, de stat și europene. Comuna în care primarul Constantin Dumitru spune că așa se va întâmpla cu acest proiect de anvergură națională.

Deja peste 200 de branșamente. La peste 300 se dă drumul gazului natural pe rețeaua internă, cea a comunei Mărăcineni. Gaz este deja în SRM (Stația de Reglare-Măsurare), la Potoceni, lângă grădinile cu legume ale pașnicilor localnici. La momentul inaugurării și, clar a primei flăcări în sistem individual, doi președinți de județ au ocazia să aplaude și să felicite o echipă administrativă cu un singur deziderat – gaze la Mărăcineni. Primarul Constantin Dumitru ne spune care sunt invitații și ce datorie are unul dintre ei față de locuitorii comunei!

NU SE POATE FĂRĂ APĂ DE IRIGAȚII…

În prima fotografie, poteca din câmp se deschide către cea mai bogată zonă a comunei Mărăcineni – cea care stă pe rădăcini, pe tradiția acestei vetre, și anume legumicultura. Este oricum unul dintre proiectele în desfășurare continuă subiectul apă de irigații, aici. Adică, din luna februarie sunt curățate șanțurile, ridicate din câmp resturile de plastice folosite în grădini, dar și bucăți de lemn sau ce alte lucruri apar în acest areal prin care trebuie efectiv să treacă un canal de irigații curat pe care apa din barajul Cândești să curgă gravitațional și neoprită de obstacole artificial create. Totuși, seceta este prietenul cel mai nedorit al agriculturii. Se fac eforturi naționale pentru obținerea neutralității climatice, chiar. Iată în ce situații de maximă avarie se poate opri apa pe canalul de irigații.

Ca în discursul lui Gabriel Garcia Marquez – Cum am început să scriu din cartea N-am venit să țin un discurs, udarea grădinilor agită spiritele în fiecare vară, când seceta prinde contur maxim. Nu ajung oamenii și la apogeu, ca în discurs și nu este cazul acestor zile în care Dumnezeu a binecuvântat zona cu ploi sistematice, însă pârdalnica de secetă va reveni spun meteorologii, însă iată de ce se agită spiritele legumicultorilor care trebuie să aibă apă pentru grădina cu plante în dezvoltare.

Desigur, primarul Constantin Dumitru a mers printre legumicultori în urma unor reclamații ale vecinilor acestor grădini și care reclamă zgomotul făcut de către motopomele folosite pentru irigat. A mers cu o soluție astfel încât să fie împăcate ambele părți – și auzim imediat soluția.

Dificil este când apa pentru irigat nu ajunge pe canal în zona Mărăcineni, areal ce coordonează de aștfel Organizația Utilizatorilor de Apă de Irigat și care scoate de câteva ori pe an localnici și angajați ai primăriei din localitate pentru a administra corespunzător canalul și a remedia eventuale avarii. Așa că, atunci când e apă puțină udă…

ȘCOALA CĂPĂȚÂNEȘTI – DEMOLARE ȘI RECONSTRUIRE.

În primul paragraf am îndrăznit să readuc în atenție campania electorală și hărnicia unor edili, dar și somnul care a urmat după așa oboseală…. Somn ușor! Nu degeaba am spus astfel! La trei kilometri distanță față de muncipiul reședință de județ hărnicia este o prezență continuă. Consilierii locali sunt de văzut printre locuitori, la muncă pe teren, iar primarul își păstrează obiceiurile matinale de a verifica fiecare șantier de lucru. Însă, Mărăcineni va demara în curând, probabil cel mai mare proiect imobiliar și educațional din perioada modernă – Școala Clemența Beșchea din satul Căpățânești va fi supusă demolării și reconstruirii.

Am o mare durere… una care nu-i dă somn odihnitor primarului Constantin Dumitru pentru că sunt 380 de elevi care urmează să învețe în noul an școlar 2024/2025 în clădirile celorlalte școli din comună, cel mai probabil, arată sursa menționată anterior. Iată în ce etapă se află acest proiect de mare anvergură, desigur, cu semnătură Primăria Mărăcineni.

Șase milioane de lei costă proiectuld e reconstruire inteligentă a Școlii din satul Căpățânești. Fondurile sunt alocate dej aprin Agenția pentru Fondul de Mediu, iar termenul de execuție este de șase luni. La final va fi probabil o școală rivală ca și calități smart cu Școala nr. 11 din Buzău, recunoscută pentru proiectele eco aplicate. Numai că, la Căpățânești clădirea școlii va fi pritenoasă cu mediul înconjurător încă din faza de construcție, va avea acoperiș potrivit cerințelor eco, geamuri pe măsură, termoziolare și sursă de încălzire prim pompă, plus alte elemente tehnice pe care le vom aduce pe măsură ce constructorii vor apărea pe șantier.

În total, în comuna Mărăcineni sunt aproape 700 de elevi care învață în trei școli să devină oameni de bază ai societății prezentului. Comuna care nu doarme nici vara și nici după campanii electorale devine elitistă, inteligentă și mereu axată pe dezvoltare pe cont propriu!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole