Interviu

Orasul cu doua centenare

Una este fiica de primar al urbei, iar cealalta a ajuns la venerabila varsta pur si simplu, fara sa fi avut temei vreun secret in viata.

Una este fiica de primar al urbei, iar cealalta a ajuns la venerabila varsta pur si simplu, fara sa fi avut temei vreun secret in viata. Ambele sunt exemple pentru noi pe de o parte pentru puterea de a razbate traiul diferit de la o perioada la alta a vremurilor pe care le-au traversat, iar pe de alta parte pentru a ne raspunde la intrebarea legata de necesarul echilibru pe care fiecare dintre noi trebuie sa il aiba in viata. centenarii judetului Buzaului sunt din ce in ce mai putini, iar pandemia de COVID-19 pune in pericol seniorii.

Ambele nehoience pe care le avem drept exemplu astazi au traversat in cei 100 de ani de viata numeroase regimuri politice, Al Doilea Razboi Mondial, foametea din 1946-1947 sau inundatii ori altfel de catastrofe naturale. Ana Pulpa este din Lunca Mare, iar Elena Stanescu din Lunca Priporului, comunitati ale orasului Nehoiu. Ele au primit vizita edilului Ionut Milea si prin acesta omagiul comunitatii de peste 10.000 de locuitori.

Primarul Ionut Milea spune despre prima centenara, Ana Pulpa, ca ” doamna Ana nu a avut copii, este ingrijita exemplar de o familie din comunitatea noastra, in condiții impecabile.

Doamna Elena crede ca absența unei familii proprii, a copiilor i-a mai scutit din griji, desi ea a fost sora cea mare, care a avut grija de un frate si o sora. Este fiica domnului Stanescu, unul dintre primarii Nehoiului in perioada de dinaintea Primului Razboi Mondial, apoi si dupa terminarea razboiului, astfel ca anul 1923 il gaseste inca in funtia de primar, participand la sfintirea bisericii din Lunca Priporului, fiind unul dintre ctitori, in perioada lui Niculescu Ghenadie – Episcop al Buzaului. Nici doamna Elena nu a avut copii, este in ingrijirea unei nepoate, care se implica desavarsit in a-i asigura tot ce-i este necesar, in conditii foarte bune. In vizita am fost insotit de familia Preotului Nicolae Moldoveanu, care este duhovnicul doamnei Elena si apropiat al familiei. Sunt bucuros sa impartasesc astazi o asemenea experienta cu dumneavoastra, poate si ca model pe care sa-l transmitem celor tineri si inca in putere, despre cum sa aiba grija de cei care nu mai au atata vigoare, incat sa se ingrijeasca singuri. Tuturor, sanatate si viata lunga!”

Interesant este ca in orasul Nehoiu mai sunt si alti localnici care se apropie de venerabila varsta de 100 de ani. La nivel judetean insa, 67,7 a suta din totalul populatiei are varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani si doar 14,2 la suata sunt copii intre 0 si 14 ani. De retinut este ca peste 18 la suta din aceeasi 400.000 de locuitori ai judetului Buzau sunt seniori trecuti de 65 de ani. Cel mai batran cetatean al judetului Buzau locuieste in comuna Pietroasele, sat Saranga. Gheorghe Badulescu va impini pe 9 aprilie 2021 varsta de 102 ani. Despre el am scris aici. Ana Badulescu, fiica seniorului domn Arbeit de 102 spune ca inca stie sa vorbeasca in cele patru limbi invatate la Cotu Donului, canta si citeste solfegii si din cand in cand iesie in curtea casei pentru a matura frunzele toamnei. De asemenea, Maria Neata din orasul Buzau va implini pe 6 mai 2021 tot 102 ani! Seniorilor nostri le dorim sanatate!

etichete

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole