Au gasit de cuviinta ca printre momentele omagiale organizate in orasul lor si dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire a tuturor romanilor de la Alba Iulia sa isi rezerve si cateva momente dedicate oamenilor zonei care si ei au fost parte la istoria tarii pe care au iubit-o mai presus de insasi viata lor!
Romania noastra are aspect diferite si traieste intens de ziua ei. I se aprinde dorinta de a fi mai buna, mai competitive si mai dornica sa-si arate spiritual frumos in astfel de momente.
Muntenii Nehoiului sunt mereu hotarati si pusi pe fapte, mai putin pe vorbe si zic asa ceva pentru ca desi discut frecvent cu reprezentanti ai acestei comunitati, pana pe 30 noiembrie nu mi s-a dat de stire ca fac asa grozavie cu efecte pe termen lung pentru dezvoltarea urbei asezata parca intr-o nesfarsita succesiune de curbe de-a lungul unei bune parti din drumul national 10 Buzau-Brasov. Bravo, oameni dornici de a fi si mai mari in mod continuu!
Asa ca trec direct la intrebari. Pentru ca avem de-a face cu un subiect nemaipomenit de asteptat pentru minim 10.000 de vizitatori cati au cam trecut in 2018 prin capitala Montana de pe DN 10, trecem la treaba! Prima harta a vizitatorului este o tema pe care in mod aparte cu Florina Florea, tanara care coordoneaza Centrul National de Informare si Promovare Turistica din Nehoiu trebuie sa o detaliez.
Reporter: Desigur ca exista o poveste scurta a acestei harti?
Florina Florea: O astfel de harta chiar nu exista. Era si asteptata de catre oaspetii, turistii, oamenii care vin sa ne vada aici la Nehoiu. Sunt curiosi despre ce pot vizita in Nehoiu, dar si despre reperele istorice ale orasului nostru. Proiectul era stabilit de la inceput de an, am tot stat cu emotii cu fiecare pas pe care il faceam in realizarea acestei harti. Foarte important este aportul profesorului universitar Cezar Buturez de la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii Bucuresti care a si realizat aceasta harta.
Reporter: Concret despre ce repere prezente pe harta vorbesti?
Florina Florea: Hanul Tomescu. Apoi, acea casa in care a poposit scriitorul Marin Sorescu, numita casa Vintila; Casa Radulestilor – mari proprietari de pamanturi ridicati dintre mosneni; Calea Mihai Viteazu – adica DN 10 Buzau-Brasov care asa se numea pe portiunea din interiorul orasului Nehoiu; Fabrica de Cherestea Nehoiu – construita intre 1908 si 1910 de catre firma austriaca Götz pentru a prelucra lemnul din padurile de pe cursul superior al Buzaului, se arata pe harta, si care a fost alaturi de calea ferta principalul motor de dezvoltare a orasului. Din vechea fabrica in prezent se mai pastreaza un mic ansamblu industrial situat in apropierea caii ferate Buzau-Nehoiasu. Si, desigur este prezenta si Calea Ferata Buzau – Nehoiasu infiintata in 1909 si nationalizata in 1945. Aceasta cale ferata a fost folosita de-a lungul timpului pentru transportul marfurilor mai ales de la fabrica de cherstea, dar si pentru transportul calatorilor. Aleea Merilor este si ea inscrisa pe harta deoarece era strada numita asa pentru ca strabatea o livada de meri a boierului Radulescu. Vizitarea locurilor noastre, poate fi numita fara falsa modestie, o calatorie enciclopedica prin care turistii vor descoperi diversitatea geografica, biologica si economica a asezarilor, dar si una initiatica, spirituala. V-am citat o parte a indemnului facut de catre Ionut Milea, primarul orasului nostru calatorilor care vor dori aceasta harta atunci cand, spune acesta mai departe, vor merge la pas prin Nehoiu pentru a-i cunoaste viata si istoria in mod fericit!
Reporter: Este un proiect implinit care de fapt arata evolutia turistica a orasului Nehoiu. Are la baza tocmai astfel de aspect sau doar nevoia de informare pentru turisti?
Florina Florea: As crede ca ambele sunt in regula de folosit. Sta la baza, desigur cresterea masiva a numarului de turisti care vin la noi da, mai ales pentru rafting, dar si pentru drumetii montane, calatorii spre Penteleu si Lacul Vulturilor din apropiere, dar si pentru alte sporturi – pe bicicleta, cu motor, altele pe apa cum ar fi caiac-canoe. Toti acesti oameni care vin weekend de weekend si nu neaparat la final de saptamana din luna aprilie cand incepe sa se incalzeasca vremea si pana la sfarsit de octombrie cand ne asteptam la prima zapada da, au nevoie de mai multe informatii despre zona aceasta minunata care nu are nevoie sa se descopere sau sa se identifice, ci are nevoie sa fie descoperita, identificata, spusa lumii si mai apoi cucerita!
Reporter: Am in continuare dorinta de afla povestea tanarului profesor universitar care are legatura cu zona Buzaului prin neoprita sa cercetare la fata locului, insa nu am ajuns inca sa-l intalnesc. Te intreb cum de a ajuns prof. Buturez sa alcatuiasca aceasta harta?
Florina Florea: Profesorul Cezar Buturez este un prieten al orasului nostru. A devenit atat de “al nostru”, atat de apropiat incat ne ajuta, ne sustine si mergem impreuna cu copiii, tinerii sau cu turistii in diverse actiuni cu scop turistic. In mod aparte, prof. Buturez a facut aceasta harta a vizitatorului din dragoste pentru judetul Buzau si pentru Rm. Sarat, oras de unde provine mama sa. Impreuna avem proiecte si pentru 2019.
Citesc cu atentie mesajul primarului Ionut Milea de pe harta vizitatorului si aflu ca acest document este in fapt o prima etapa a unui ghid monografic dedicat clar de catre reprezenantul autoritatii publice locale generatiilor viitoare carora nu li se poate refuza “adevarul despre istoria locurilor”. Recomand cititorilor care aleg Nehoiul pentru descoperirea Romaniei frumoase ca solicite informatii si pe emailul cniptnehoiu@yahoo.com sau pe pagina de socializare a centrului Info Turism Nehoiu. In mod sigur, Florina Florea sau Costel Stanciu, cel de-al doilea angajat al acestui centru turistic extrem de activ al judetului Buzau, raspund in foarte scurt timp.
Harta este un material cartografic, este construita la o scara de 1:2.500, dar nu este o harta cadastrala.
Harta vizitatorului a fost lansata chiar de Ziua Nationala cand intreaga suflare romaneasca a omagiat cat mai onorant posibil curajul romanilor care au realizat 100 de ani in urma Marea Unire de la Alba Iulia. De la ora 11.00 si la Nehoiu au inceput manifestarile. Dupa Te Deum pentru pomenirea neamului la Catedrala Sf. Gheorghe din oras, in aceasta urbe surprinzatoare a fost lansat si albumul omagial “Cartea eroilor nehoieni” pentru documentarea si alcatuirea caruia importanta a fost contributia Constantei Doman, specialist al Bibliotecii Orasenesti din Nehoiu. Nehoiul are din cele doua Razboaie Mondiale, dar si din Razboiul de Independenta si Revolutia Romana din 1989 – 770 de eroi morti pe front, 170 de veterani supravietuitori, dintre care trei sunt inca in viata.
Prof. Genilia Aanei i-a adus ulterior pe elevii Scolii Gimnaziale din Nehoiu in acest spatiu al omagierii pentru a sustine un program artistic. La fel au facut de la ora 11.45 si elevii Liceului Teoretic Nicolae Iorga in coordonarea prof. Neluta Mirela Furtuna, iar de la ora 12 a fost sfintita o troita ridicata in fata acestei impresionante catedrale a Vaii Buzaului.
fac o dezvaluire si va spun ca pe 14 decembrie 2018, orasul acesta asezat, Nehoiu va gazdui o sezatoare cum numai in Muntii Buzaului ati avea ocazia unica sa vedeti si sa traiti!
Mentionez ca o parte dintre fotografii au fost furnizate de Florina Florea si fantasticul iubitor al zonei montane, nehoianul Teodor cardei. Multumesc amandurora!
Add Comment