Interviu

(P) 150 de copii de la Grădinița nr. 3 au spus la unison că viața are prioritate

Copiii au primit abțipilduri cu insigne de polițist sau pompier, au purtat ținute de pompieri sau polițiști, au răspuns întrebărilor organizatorilor și au exersat deprinderile formate. Activitatea s-a întregit prin premierea cu diplome a copiilor, la finalizarea concursului de cunoștințe generale.

O suită impresionantă de proiecte și concursuri cu accent principal pe elev se desfășoară de o perioadă apreciabilă de timp în învățământul buzoian. Nu vorbim de data aceasta despre campioni educaționali la scris și realizat proiecte, ci despre rolul acestor proiecte în dezvoltarea celor mai mici dintre noi, buzoienii. Spre exemplu, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 din municipiul Buzău, unitate de învățământ de unde v-am prezentat-o cândva pe dascălul Oana Duță, iar reportajul îl puteți citit AICI și AICI zilele acestea este în derulare Viața are prioritate, un proiect ce cuprinde mai multe unități similare din județ. Despre cum au exersat folosirea trecerii de pietoni, dar și cum s-au simțit copiii cu casca de pompier ori ce au reținut ei despre accidente, în general a vorbit pentru ziarul www.buzaulinreportaje.ro profesorul Beatrice Elena Cîrstea, coordonatorul acestui proiect.

Accidentele rutiere sau accidentele casnice sunt frecvente și pun viețile copiilor și pe cele ale adulților în pericol tot mai des. Așadar, protejarea vieții devine o prioritate, iar formarea spiritului cetățenesc și a atitudinii de supraviețuire pot fi educate de timpuriu.

În acest sens, a luat naștere proiectul educativ de parteneriat „Viața are prioritate” coordonat de inspector pentru educație timpurie – prof. Cristina Ivan, prof. Cîrstea Elena Beatrice – Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 Buzău, prof. Mititelu Cristina și prof. Mihălceanu Claudia – G.P.P. Nr. 3 Buzău/directorul instituției, prof. Petrescu Elena și prof Petre sabina de la Grădinița cu Program Prelungit Piticot – structură G.P.P. nr. 1 Buzău și prof. Panaite Oana – G.P.P. Nr. 1 Buzău/directorul instituției, precum și prof. Petre Sabina – G.P.P. Vadu Pașii – structură inclsuă în Școala Gimnazială Vadu Pașii și prof. Rotărescu Viorica – Școala Gimnazială Vadu Pașii – Buzău/directorul instituției.

Activitatea principală a proiectului „Viața are prioritate” constă în susținerea concursului de cunoștințe generale Copiii iscusiți, pentru viață sunt pregătiți” care se va derula în perioada aprilie-mai 2023 și a traseului aplicativ: „Viața are prioritate”, moment al proiectului în care cei mici execută evacuarea în situații de incendiu și circulația pietonilor pe marcaje ce imită șoseaua și trecerea pentru pietoni.

Cu această ocazie, în data de 26.04.2023 toți preșcolarii din G.P.P. Nr 3 Buzău și toate cadrele didactice ale instituției coordonate de prof. Cîrstea Elena Beatrice au primit ca invitați copiii grupei mici de la Vadu Pașii, pe Gabriela Crăciun, de la Siguranță Școlară, I.P.J. Buzău și pe George Vasiliu de la I.S.U. – Buzău pentru a realiza partea practică a acțiunii Traseu aplicativ. Ca invitați speciali alături de George Vasiliu și Gabriela Crăciun a fost și Mihăilescu Emilia – reprezentanți ai I.P.J. Buzău – departamentul Siguranță Școlară.

Copiii au primit abțipilduri cu insigne de polițist sau pompier, au purtat ținute de pompieri sau polițiști, au răspuns întrebărilor organizatorilor și au exersat deprinderile formate. Activitatea s-a întregit prin premierea cu diplome a copiilor, la finalizarea concursului de cunoștințe generale.

Deoarece colaborarea a fost una de succes (peste 150 de copii) și impactul asupra celor mici, a părinților și a comunității locale este unul pozitiv, intenționăm să continuăm proiectul și să cooptăm tot mai multe instituții de învățământ și cadre didactice interesate care își propun pregătirea celor mici pentru viață. Cu cât descoperă că în viața de zi cu zi accidentele au alte urmări diferite față de cele din desene animate, cu atât ei vor adopta conduite potrivite în viața în situații excepționale.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole