Advertorial

(P) Istorisirile unei Regine, 90 de minute de cultură la Vila Albatros

Participă: IRINA-MARGARETA NISTOR | Vocea Filmelor – lectură CLAUDIA CODREANU – mezzosoprană, lectură INNA ONCESCU – pian OCTAVIAN PĂUN – lectură RADU RĂDESCU – concept, dramatizare, visuals, ilustrație sonoră, percuție, lectură Muzică originală: FELICIA DONCEANU Compoziții de: PAUL CONSTANTINESCU

Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău și Primăria Municipiului Buzău vă invită marți, 10 mai 2022, de Ziua Regalității din România și la 97 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman, începând cu ora 20:30, la Vila Albastros din Parcul Marghiloman, la „Istorisirile unei Regine” – un spectacol-colaj inspirat din „Poveștile Reginei Maria a României”, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia.

Potrivit publicistului buzoian Nicolae Peneş, autorul lucrării ”Alexandru Marghiloman, Lordul valah”, premiată de Academia Română, Vila Albatros a fost destinaţia preferată de vacanţă a reginei Maria. ”Regina Maria era o obişnuită a Vilei Albatros. În „Povestea vieţii mele” descrie cu nostalgie vizitele sale într-un loc care-i aducea aminte de „viaţa în ţările străine”, spune scriitorul Nicolae Peneş.

Participă:
IRINA-MARGARETA NISTOR | Vocea Filmelor – lectură
CLAUDIA CODREANU – mezzosoprană, lectură
INNA ONCESCU – pian
OCTAVIAN PĂUN – lectură
RADU RĂDESCU – concept, dramatizare, visuals, ilustrație sonoră, percuție, lectură
Muzică originală: FELICIA DONCEANU
Compoziții de: PAUL CONSTANTINESCU

Spectacolul-colaj pornește de la selecția unora dintre cele mai frumoase scrieri pentru copii ale Reginei Maria a României, completate cu pasaje din „Însemnări zilnice”, din dorinţa de a omagia devotamentul şi dragostea suveranei pentru copiii săi, la aniversarea centenarului încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria (15 octombrie 1922).

Spectacolul spune, în cuvinte, muzică și imagini, povestea celor şase vlăstare ale Reginei Maria prin înseşi poveştile pentru copii pe care suverana le-a scris la îndemnul fiicelor sale mai mari, principesele Elisabeta şi Maria, ilustrate sonor, dar și vizual, prin grafica originală a volumului de povești, dar și prin fotografii de epocă ale familiei regale, restaurate și colorizate digital de ColoRoștariu.

Cartea „Poveştile Reginei Maria a României” a fost tipărită pentru prima dată în 1921, în două volume, la editura Cartea Românească și reeditată în 2011 la editura Curtea Veche Publishing. Două dintre aceste încântătoare poveşti cu miez şi tâlc, „Ciobanul şi Domniţa” şi „Baba Alba”, au inspirat-o pe compozitoarea Felicia Donceanu (1931-2022) să scrie, special pentru spectacol, patru cântece pe versuri extrase din aceste poveşti, interpretate de Claudia Codreanu şi Inna Oncescu. Spectacolul este însoţit și de alte două cântece pentru copii, compuse de Paul Constantinescu, flancând întreaga narațiune, care spre final îi reunește pe toți participanții, alături de „Vocea Filmelor”, Irina-Margareta Nistor.

Amintirile despre perioada de pruncie a copiilor Reginei se amestecă dulce-amar cu fragmente din memoriile sale despre propria copilărie petrecută în Anglia, cu mărturiile dureroase din timpul războiului şi cu emoţionantele sale meditaţii filozofice şi spirituale.

Este o propunere de spectacol care sperăm să-i reunească deopotrivă pe iubitorii mici şi mari de basme, istorie regală și muzică.

Durată: 90 min.
Intrarea este liberă.

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole