Reportaj

PACEA DE LA CALVINI (III)

Vorbim despre apă fără de care un om nu poate trăi, apă de care nu poate dispune după bunul plac nici mediul politic și nici vreo entitate privată care ar putea să privească în mod clar cu jind la apa bună a județului Buzău! Citiți dvs mai mult ....

Un mic guvern s-a deplasat astăzi la Calvini pentru ca paradoxul despre care am scris aici și aici să ia sfârșit!

Scriem pe scurt problema identificată cu minim șase luni în urmă și documentată tot de atâta vreme: județul Buzău prin Compania de Apă, Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară 2008 a accesat și obținut prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) un proiect pe infrastructura de apă potabilă și apă uzată în valoare de 292 de milioane de euro. Beneficiarele proiectului sunt 23 de localități buzoiene, de fapt. Dintre toate însă, comuna Calvini a decis la final de 2020, după alegerile locale din anul respectiv, să schimbe foaia: a încercat să iasă din ADI 2008 și să ceară înapoi serviciul de apă de la CA Buzău. Acest aspect periclita întreg proiectul POIM și putea să lase fără apă sau canalizare celelalte 22 de localități buzoiene.

Astăzi însă, consilierul local Nicușor Hagiu din Calvini a solicitat întrunirea tuturor consilierilor locali, dar și a conducerii primăriei Calvini în ședință pentru a fi prezentat în detaliu acest proiect în care zona menționată este epicentru pentru contractul de lucrări numărul 6 și prin care urmează să primească apă mai multe comunități de pe Valea Buzăului, însă detaliile le aveți în reportajele menționate anterior. Comuna aceasta face parte însă și din CL8 al aceluiași POIM. Ambele proiecte aduc doar comunității de pe apa Bâsca Chiojdului 12 milioane de euro!

La ședință a luat parte, așa cum a promis în DISPUTĂ PENTRU APĂ – Paradoxul Calvini (II) și secretarul de stat Cătălin Bălan din Ministerul Fondurilor Europene. Alături de el, prezent la Calvini pentru o reală observație a fost și Andrei Chivu, director al Direcției Monitorizare Proiecte din același minister. De asemenea, însuși președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu a luat parte la ședința de astăzi fix cum a promis în același material jurnalistic. Alături de el directorul CA Buzău, Simona Săvulescu și specialiști ai instituției au fost azi în sala de la Calvini.

AU FOST RATIFICATE TOATE DISPOZIȚIILE DE PRIMAR

Acesta era de fapt cel mai important lucru pe care consilierii locali din Calvini ar fi trebuit să-l facă în prima ședință imediat ce a fost constituit noul CL, după alegerile din septembrie 2020. Abia astăzi, 5 aprilie 2021 au fost ratificate dispozițiile de primar date de fostul primar al zonei care nu deținea atunci consiliu local. Iată la cald explicația directorului general al CA Buzău, Simona Săvulescu!

Desigur, l-am contactat telefonic și pe președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, un jucător activ în această dispută pentru apă care ar fi putut duce județul Buzău pe lista națională și apoi pe cea europeană a rușinii la capitolul refuzare de finantare POIM. Ascultați îndemnul lui Petre Neagu!

Am reținut de la președintele CJ Buzău că toate autoritățile implicate și-au dat mâna la aceeași masă a comunicării astfel încât cel mai mare proiect pe fonduri europene din istoria județului Buzău să nu fie pierdut! Mai ales că vorbim despre apă potabilă pentru zeci de mii de locuitori într-o perioadă în care apa realmente este prețuită din cauza numeroasele efecte ale secetei.

AUTORITĂȚILE AU ÎNȚELES SĂ-ȘI FACĂ DATORIA

Desigur, am luat și poziția secretarului de stat din MFE, Cătălin Bălan care a promis că ajunge la Calvini atunci când va avea loc prima ședință de consiliu local. Zis și făcut astăzi. Iată și opinia acestuia imediat ce întâlnirea s-a terminat. Ascultați!

Bun. Acum ce urmează? Răspunde tot secretarul de stat Cătălin Bălan!

Despre ce urmează am întrebat-o mai apoi pe Simona Săvulescu, director general al CA Buzău mai ales că CL 6 a trecut deja printr-o primă licitație care a născut la acel moment viu interes din partea companiilor de profil din România. Iată ce pași urmează!

Consilierii locali din Calvini au avut astăzi o serie de întrebări, dar și solicitarea ca la nivel de comună să fie alocată redevență pentru că pun la dispoziție apă potabilă și pentru alte comunități. Răspunsul ar trebui luat drept model. Iată răspunsul oficial vizavi de această situație primit de la directorul CA Buzău!

APLOMB

Pacea de la Calvini va avea efecte pe care trebuie musai să le aplaude zeci de mii de buzoieni de la Nehoiu și până la Măgura, dar și din întreg arealul Rm. Sărat, plus toți locuitorii de pe Valea Slănicului din Lopătari și până la jumătatea comunei Săpoca.

Vorbim despre apă fără de care un om nu poate trăi, apă de care nu poate dispune după bunul plac nici mediul politic și nici vreo entitate privată care ar putea să privească în mod clar cu jind la apa bună a județului Buzău!

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole