Argument

Pacientii vindecati de COVID-19 au in sange leac

... Buzaul a facut deja actul premergator dotarii centrului buzoian cu un aparat de plasmafereza.

Pe 3 aprilie 2020, Ministerul Sanatatii facea primul contract de donatie cu SC Besmax Pharma Distribution pentru trei aparate speciale de plasmafereza. Concret, scopul acestui tip de donatie consta in a facilita accesul pacientilor romani infectati cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasma umana hiperimuna colectata de la convalescenti, romani vindecati de COVID-19. Unul dintre aparate a ajuns la Timisoara, doua in Bucuresti la institutele Matei Bals si Victor Babes si se fac demersuri ca alte aparate sa mearga spre Iasi, dar si spre alte judete si sa fie amplasate in centrele locale pentru transfuzie sanguina. In acest context national, Buzaul a facut deja actul premergator dotarii centrului buzoian cu un aparat de plasmafereza.

Ca atare, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Judetean Buzau, presedintele Petre Emanoil Neagu a semnat astazi un contract de sponsorizare, in baza caruia SC Besmax Pharma Distribution SRL, companie cu care lucreaza si Ministerul Sanatatii, va pune la dispozitia autoritatii judetene din Buzau, in mod gratuit, pentru o perioada de 12 luni, un echipament nou de plasmafereza (colectare de plasma umana), model AURORA Plasmapheresis Systems, produs de Fresenius Kabi Germania.

Valoarea totala a sponsorizarii este de 21.000 euro fara TVA, iar sponsorizarea se va realiza exclusiv in scopul asigurarii accesulului pacienților infectati cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasma umana hiperimuna, la fel ca pacienții din alte tari, care au autorizat acest tratament salvator de vieti. Dupa livrare, echipamentul va fi amplasat la Centrul de Transfuzii Buzau, dar va putea fi folosit numai dupa aprobarea de catre Ministerul Sanatatii a ghidurilor si protocoalelor de utilizare experimentaaă a acestei terapii pe teritoriul Romaniei. Echipamentul va putea fi folosit exclusiv pentru colectarea de plasma umana de la pacientii COVID-19 vindecati (convalescenti). Plasma umana astfel colectata va fi utilizata pentru prevenirea infectarii persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare, precum si pentru tratarea pacienților critici infectati cu SARS-COV2. Majoritatea autoritatilor in domeniu au in vedere in primul medicii care trateaza pacientii cu COVID-19.

Potrivit comunicatului de presa al CJ, presedintele Neagu arata: ”Atunci când vorbim despre sănătatea populației, implicarea noastră, a tuturor, poate face diferența. Vreau să mulțumesc domnului Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și domnului Florin Hozoc, director general al Besmax Pharma Distribution SRL pentru că au venit în sprijinul buzoienilor în această perioadă dificilă. Sperăm ca Ministerul Sănătății să aprobe cât mai repede aceste ghiduri și protocoale de folosire a tratamentului cu plasmă și în țara noastră. Noi am făcut aceste demersuri pentru a oferi și buzoienilor posibilitatea să beneficieze de un tratament de ultimă generație, care în alte state și-a dovedit deja eficiența.”, spune Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Judetean Buzau.

Aparatul de plasmafereza contractat de entitatea buzoiana va ajunge in judet cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare. O data cu el exista posibilitatea sa fie aduse si kiturile necesare acestui tratament practicat cu succes in Chima, Italia, Spania, USA sau Germania.

 

Ilinca Moise

Add Comment

lasă aici un comentariu

Mai multe articole