Mai bine de noua luni de pandemie atat de greu de trecut si probabil ca vom avea nevoie de cativa ani pentru a reveni la o normalitate pe care inca nu o putem nici banui si nici spera a o pune din nou in bunul mers al propriei vieti. Sunt puse la incercare toate achizitiile pe care fiecare dintre noi le-a facut vreodata: de la principii de existenta si pana la bunuri materiale, insa echilibrul, spun specialistii si din medicina, dar si din economie este cel care ne ajuta sa trecem peste incercarea numita noul coronavirus. Argumentul: el se vindeca, deci si noi trebuie sa ne insanatosim din toate punctele de vedere. Intersant este ca toata aceasta perioada de stagnare are variate repercusiuni asupra omenirii insasi.
Nebanuite par a fi efectele pandmiei de COVID-19 si din ce in ce mai suprinzatoare este perioada in care apar acestea. In general, in Romania accentul se pune pe sanatate si pe forta de munca. Ultima a fost brusc oprita din activitate, fapt pentru care, arata situatiile Institutului National de Statistica, in luna mai 841.000 de romani nu au mers nici macar o ora la locul de munca. Si pana in prezent numarul a tot crescut si situatia mentionata s-a tot pravalit. Primele doua motive ale acestei situatii: angajatorul a ramas fara materie prima si s-a instalat teama de boala COVID-19, insa in scripte scrie clar ca aceste persoane angajate erau in concediu pe motiv de boala.
Cumulez argumente care sa duca la consum. Pentru ca, per ansamblu vorbim despre transformari ale vietii sociale si profesionale ce presupun trecerea la remote work sau telemunca, elevi care au stat aproape toata aceasta perioada acasa, dar mai ales incetinirea drastica a economiei. O tara intreaga face acum slalom intre locul de munca si statul acasa, intre economie si pastrarea totusi a unui echilibru existential. Specialistii din economie arata ca a crescut consumul casnic in mod deosebit la electricitate, gaze, alimente si apa potabila, dar a scazut indubitabil in mediul economic privat. Trecem rapid sa discutam despre situatia din aproape 40 la suta din teritoriul judetului Buzau vizavi de consumul de apa potabila, dar aducem in prim plan si situatia de la statia de epurare a orasului Buzau. In plus, nu uitam cel mai important aspect: apa buna de baut este o resursa limitata, iar in 2020 a fost cel mai secetos an din ultima suta de ani, arata specialistii ANM. Vedem imediat impreuna cu Simona Savulescu, director general al Companiei de Apa, operator regional in 33 de localitati ale judetului Buzau care este situatia in acest areal.
Locuitorii de pe Valea Slanicului, cei mai mari consumatori de apa in pandemie
Situatia despre care discutam a inceput sa prinda contur inca din luna mai – luna pe care o au de referinta toate institutiile nationale ce analizeaza consumul fie el de alimente, fie de electricitate, spre exemplu. Atunci au aparut si primii someri ai pandmeiei si pentru prima data aplicarea telemuncii. Pentru ca sute de mii de romani stau acasa mai mult ca niciodata in perioada moderna si pentru ca apa este prima resursa despre care ni se spune insistent si prin campanii publicitare ca este sanatos in plina pandemie sa o consumam, stiti “Spala-te pe maini 20 de secunde”, este bine de stiut asa:
- Spalarea pe maini sau a dintilor inseamna 5 maxim 11 litri de apa consumati;
- Dusul consuma pana la 19 litri pe minut;
- Toaleta consuma si 19 litri de apa la o singura utilizare;
- O baie in cada inseamna un consum de 136 de litri de apa minim;
- Masina de spalat rufe are nevoie de la 40 la 170 de litri de apa la un ciclu de spalare;
- Masina de spalat vase foloseste 57 de litri la o tura de spalare;
- Intr-o viata de circa 70 de ani un om consuma 115 tone de apa – adica doua vagoane cisterna;
- Cantitatea de apa recomandata a fi consumata de un om intr-o zi este de 50 de litri – cantitatea aceasta inseamna insumarea tuturor activitatilor si necesitatilor pe care o persoana le are. Numai ca specialistii din domeniul apei din Romania arata ca un roman consuma de la 100 de litri in sus, atingand un maxim de 240 de litri/zi, adica 7,2 mc/luna, in cazul unei persoane care nu tine cont de nici o restrictie impusa sau stabilita in mod personal.
- Toate aceste situatii ce reprezinta medii ale consumului insumat al tuturor activitatilor unui om sunt date peste cap de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii care recomanda un minim de 8 litri de apa de persoana/zi pentru a acoperi nevoile primare, in majoritatea conditiilor si in jur de 20 de litri de persoana/zi pentru baie si prepararea mancarii.
Asadar, ce ne arata perioada pandemica de pana acum vizavi de cosumul de apa din judetul Buzau, din aria de operare a Companiei de Apa tinand cont ca si zona noastra trece prin aceleasi schimbari sociale si economice precum tara insasi?
Simona Savulescu spune clar: din 2020 mai sunt doua luni de cuantificat, luni in care de obicei scade consumul de apa potabila in mediul casnic, si apoi va exista o situatie concreta. Despre scadere vorbeste directorul general al Companiei de Apa si in cazul activitatii agentilor economici care s-au vazut in fata situatiei de a-si diminua sau chiar opri activitatea ca efect al pandemiei.
Deci, atentie! Si Compania de Apa Buzau care furnizeaza apa catre locuitorii din zeci de comune ale judetului Buzau, dar si agentii economici care si-au forat puturi folosesc de fapt aceeasi resursa limitata. Si va detaliam aici despre apa potabila si aspectul cantitatii limitate pe care o avem la dispozitie. Interesant este ca vara lui 2020 a scos in evidenta probleme si mai mari in judetul Buzau deoarce seceta a parjolit nu doar solul pana la peste un metru adancime, ci a secat numeroase surse de apa potabila si in cazul altora a scazut cantitatea disponibila. Iata confirmarea venita de la directorul general al CA Buzau, Simona Savulescu!
Simona Savulescu a spus clar: reteaua de aductiune catre Cernatesti este folosita la capacitate maxima pentru ca oamenii consuma mai multa apa potabila. Este cazul care iese in acest moment in evidenta, arata directorul general al CA Buzau, insa consumul de apa potabila in mediul casnic este crescut per ansamblu judet. De retinut este ca in contextul secetei care a afectat in acest an Romania, 2,8 milioane de hectare de terenuri cultivate au ars sub soare si au secat surse importante de apa potabila. Deci, aceasta resursa a omenirii trebuie mai mult ca oricand dramuita si se vede clar ca este o prioritate a investitiilor din domeniul infrastructurii apei si apei uzate. Despre sansa pe care a obtinut-o judetul Buzau prin Compania de Apa care atrage peste 300 de milioane de euro prin POIM – Programul Operational de Infrastructura Mare am detaliat aici. Spun doar atat: potrivit primelor doua contracte deja lansate de CA Buzau intr-adevar accent se pune pe investitiile in gospodariile noi de apa din cateva zeci de localitati buzoiene.
Timp de interventie la avarii sub o ora!
Pastram tonul si fondul: seceta care scoate la iveala limitarea surselor de apa plus pandemia care pune presiune pe infrastructura de apa deoarece a crescut consumul casnic. In acest context, spune acelasi interlocutor Simona Savulescu, director general al Companiei de Apa Buzau, atentia maxima este in momentul in care este necesara interventia la avariile din sistem. Iata care este vestea cea buna in ceea ce priveste arealul in care opereaza aceasta companie buzoiana.
Consum de apa mai mare, deci si activitate mai mare in statia de epurare, iar exemplul cel mai elocvent este cel al statiei de epurare a orasului Buzau, urbea avand in acest moment cea mai mare coagulare demografica – peste 113.000 de locuitori.
Directorul general al CA Buzau, Simona Savulescu spune ca pandemia de COVID-19 nu schimba deprinderile buzoienilor, in colectoare ajung aceleasi uleiuri si grasimi ca intotdeauna. Cu toate acestea, si considerati ca aceasta este nota reporterului care scrie de o perioada buna despre apa din judetul Buzau, pretentiile noastre sunt din ce in ce mai ridicate, iar efortul minim depus inexistent. Deci, cerem calitate, dar contribuim masiv la alterarea ei.
Deci, suferim inca de indolenta fata de protejarea resurselor pe care de fapt avem pretentia sa le primim la cele mai ridicate standarde de calitate. Nu generalizez pentru ca printre noi, buzoienii sunt in mod clar si activisti de mediu, dar si oameni de rand care constientizeaza ca a arunca uleiul in chiuveta inseamna un rau pe care ni-l facem singuri.
Dar stiti ce mai ajunge in canalizare? Extrem de mult balast si nisip. Simona Savulescu spune ca mentenanta sistemelor de canalizare a fost un subiect lasat cu ani de zile in urma deoparte, numai ca in acest moment Compania de Apa are deja in lucru curatarea acestora. Activitate deloc usoara inclusiv pentru masinile speciale care efectueaza operatiunile, spune directorul general al CA Buzau.
Nefericita pandemie ce ne stapaneste viata per ansamblu trebuie combatuta si ea cumva astfel incat sa punem putin echilibru in existenta proprie. Eu am retinut din toata aceasta documentare ca la un simplu spalat pe maini, daca inchid robinetul in timp ce aplic sapunul fac o economie de cativa litri de apa. As mai adauga si alte exemple, dar haideti sa le stim si sa le aplicam cu totii! Zic asa pentru ca fata de orice serviciu public trebuie sa ne schimbam modul de abordare, atitudinea! Ca sa primim calitate, trebuie sa oferim calitate! Asa inteleg eu, iar mesajul directorului general al Companiei de Apa Buzau Simona Savulescu vine in completarea ideii si arata ca schimbarea atitudinii noastre are efect pe termen lung.
Apa este o resursa limitata si mii de buzoieni au simtit-o in vara lui 2020 mai acut decat oricand! Daca suntem nevoiti sa stam acasa mai mult decat vreodata nu inseamna sa consumam in exces, ci rational. In judete precum Arad a scazut consumul de apa potabila la populatie, dar in Arges si Timis a crescut considerabil, iar Iasiul furnizeaza apa cu portia. Spalatul pe maini este o deprindere a vremurilor actuale si asa trebuie sa ramana, insa poate fi facut chibzuit! Apa se poate termina!
Add Comment