Argument

Pantelimonul din comuna parfumata sau iesirea din rand

Asteptam de multa vreme lectia de vinerea aceasta. Are titlu unic: cum decide o comunitate sa iasa din rand! Nu pot spune in mod absolut ca este asa, pentru ca din randurile oamenilor acestei zone s-au ridicat destule nume care fac cinste judetului Buzau si Romaniei, in ansamblu, deci nu e chiar anonima, insa in momentul de fata, comunei parfumate de pe Valea Slanicului pare ca ii este bine in liniste, monotonie chiar, intr-o tacere sora cu pustietatea daca o privesti dintr-o singura directie. Gresit!

Asteptam de multa vreme lectia de vinerea aceasta. Are titlu unic: cum decide o comunitate sa iasa din rand!  Nu pot spune in mod absolut ca este asa, pentru ca din randurile oamenilor acestei zone s-au ridicat destule nume care fac cinste judetului Buzau si Romaniei, in ansamblu, deci nu e chiar anonima, insa in momentul de fata, comunei parfumate de pe Valea Slanicului pare ca ii este bine in liniste, monotonie chiar, intr-o tacere sora cu pustietatea daca o privesti dintr-o singura directie. Gresit! E bine insa ca sunt asa pareri si ca in final pot fi contrazise prin fapte. Haideti sa vedem impreuna cum se ridica o comunitate – Cernatesti – cu ajutorul tinerilor si a ceea ce are inedit!

Ziua de 27 iulie si-a pus oricum in plan ploaie puternica inca de pe la ora cinci a diminetii. Cerul si-a chemat la apel nori grei si multi, cladarie ca intr-o petrecere cum se tot intampla de zile bune in judetul Buzau. Si parca i-a asezat deasupra zonei care vrea sa marcheze prin petrecere 50 de ani de la alipirea satului Aldeni la comuna Cernatesti, sa ofere propriul omagiu in anul Centenarului Marii Uniri si sa faca pionierat in sustinerea concreta a invatamantului local. Vrem oameni mari! Imi spune ca prin soapta cineva care avea sa se dovedeasca a fi mama unei fetite in ie, premiata si ea. Si norii si-au facut de cap pana pe la ora 13 cu o ploaie sacaitoare care a agitat cele cateva sute de oameni care pregateau a 126-a editie a Sarbatorii de Sf. Pantelimon, targul din vechime care s-a transformat in evenimentul unic din viata comunitatii parfumate, eveniment care-i aduna pe toti ai locului de pe unde si-au gasit destin.

  Am cautat in vorbele preotilor pentru a afla cine a fost Sfantul Pantelimon, sfantul de care aceasta comunitate isi leaga ziua de mare sarbatoare. Preotul Constantin Moise din comuna Vernesti imi spune ca bunul crestin il stie mai curand drept un doctor fara de arginti, un mare slujitor al oamenilor, un iubitor si multumitor Domnului care traia din rosturile lui, in sensul ca nu alerga dupa averi. Imi indrept din nou atentia spre comunitatea careia astazi ii scriu cronica evenimentului anual. Cum sa o inteleg!? E bine si potrivit vietii si faptelor sfantului care ii ocroteste destinul, dar bine ar fi si daca ar produce iesirea din rand in lumea moderna pentru ca ar avea cu ce!

Fiecare poveste se leaga de drum. Mi se pare cel care poate directiona cel mai bine curiosul catre zona pe care eu o descriu! Iar drumul judetean 203 K nu-si arata suferinta profunda pana la Cernatesti! Este acceptabil, insa inghesuit, traficul incepe sa se limpezeasca, dupa cum spun muntenii, chiar din zona terminus a calatoriei de astazi. Intre Maracineni si Cernatesti atentia in trafic trebuie clar ridicata: sunt legumicultori cu marfa la poarta si masini oprite in aceste zone, localnicii folosesc intens pentru deplasare bicicleta sau ies direct pe banda de trafic cu carutul cu sacul de porumb ori pur si simplu merg ei pe unde doar masinile ar trebui sa treaca pentru ca asa vor ei! De la intrarea in Cernatesti rasuflu usurata si caut cu privirea indicatorul Aldeni – zona de desfasurare a sarbatorii de Sf. Pantelimon!

Nu este necesara vreo harta sau ghidaj special ca sa identifici locul in care cernatarii isi vor manifesta si in acest an apetitul pentru sarbatoare, pentru ca inca de la ora 10, in curtea Caminului Cultural din Aldeni este forfota. Apar cativa localnici care aseaza pe mese produse, banuiesc manufacturate in gospodariile proprii, iar alti domni fac ture-ture intre masini si mesele pe care au intins cabluri, aparate si antene. Multi altii se uita lung la agitatia care nu a fost vreodata in jurul acestei sarbatori ce incepe tocmai la ora 14 pe scena din vale, valea din spatele acestui camin cultural. Trec fara sa opresc si intru in zona comerciala a Sarbatorii Sf. Pantelimon de la Cernatesti. Zeci de comercianti – obisnuitii zecilor de ani de comert liber din Romania – isi plaseaza marfa cat mai la vedere pentru a se vinde repede. Ploaia isi face jocul ei preferat si supara multimea de targoveti. Care sub prelata standului, care ascunsi dupa usa din spate a masinii ticsite cu marfa, care trageau repede nailonul ponosit peste marfa stropita bine de ploaie, dar si de noroi, poate-poate face din detasamentul de papuci si genti chinezesti o capita de fan ascunsa pana trece pericolul, care sta direct sub cerul liber. Domnul care aseza cuva masinii de facut vata de zahar se uita spre cer si arunca aprig vorbe rele! Profitul lui sa fie azi apa de ploaie? Daca si-ar fi lasat privirea spre pamant ar fi vazut ca i-a cazut in praful ud o punga de zahar. Ma uit lung in oglinda dupa el, siroaie lungi ii curg pe fata, sta zgribulit cu mainile ascunse in buzunar si barbia cufundata in gulerul bluzei imbibate cu apa! Pe ei ii vad in fiecare targ saptamanal, anual sau ocazional! Nu asta caut! Ies si ii las pe oamenii care aduc la sarbatoare acadele sub forma de baston, palarii si ochelari de soare si alte mii de produse ieftine si caut sa identific noul suflu al comunei parfumate. Pentru ca azi e ziua ei!

Ii tot zic asa si nu va explic. Suntem acasa la rezervatia naturala Dealul cu Liliac! Candva un pictor grozav al Buzaului imi spunea cat de greu se picteaza florile de liliac… acum o doamna care produce sapun imi spune cat de cautat e parfumul de liliac! Azi caut sa aflu ce-i face fericiti pe oamenii acestia! Deja la masa cu aparate, butoane si  antene e aglomerat! Sunt oaspeti de seama dupa cum se saluta! Vasile Capraru si Constantin Neacsu, seniorul radioamatorilor din Romania si presedintele Federatiei Romane de Radioamatorism – o pasiune asimiliata unui sport, Ovidiu Burducea – fenomenul de la Buzau din radioamatorismul romanesc si, desigur, Ion Nicolescu, si el radioamator, iar astazi mai degraba coorganizator al evenimentelor alaturi de conducerea Primariei Cernatesti: Avem resurse si putem lejer sa ne afirmam cu elemente noi si moderne care sa ridice o comunitate frumoasa pe scara nationala!, imi spune domnul acesta cu care intru in vorba repede, desi este prins cu ultimele pregatiri!

Apar rand pe rand oameni, zambete, rasete, chipuri noi, copii si un sir lung si trist care trece pe drumul judetean. Nu pot sa nu privesc cativa oameni care merg incet, cu atentie coordonati. Vin din zona comerciala a sarbatorii – acolo au vazut lucruri noi si frumoase, agitatie si atat de multi oameni, tobogan si alte jocuri pentru copii. Lumea mare are astazi un nou chip si ii face fericiti in lumea lor proprie. Sunt  internati la Caminul de la Aldeni. Cineva a avut intitiativa sa-i duca la sarbatoare, sa le ofere bucurie si zambete. Se tin de mana cate doi si la cativa pasi facuti se mai intorc la vecinul din spate sa-i spuna ceva care l-a facut fericit! Se duc incet si duc in camera lor povestea unei zile fericite!

In curtea caminului, Petrache Marzea, primarul din Cernatesti apare ingrijorat, nu vrea ca ploaia sa strice singura zi din an dedicata oamenilor din comunitate, mai ales ca anul acesta este o premiera. Mergem in scurt timp la scena si aflam! Intre timp, Ion Nicolescu imi prezinta radioamatorii. Vasile Capraru este seniorul in varsta de 86 de ani care timp de 29 de ani a pregatit copiii in acest domeniu – radioamatorismul. Ii sunt atat de dragi copiii! Acesta este omagiul comunitatii Cernatesti in anul o suta al tarii, anul Marii Uniri!

Ovidiu Burducea, campionul nostru de la Buzau si vicepresedinte al FRR, pregateste aparatele. Nu vede oameni, nu aude larma din jur, circuitele trebuie sa prinda un semnal bun si cineva din eter sa raspunda atunci cand vor veni cei mai silitori copii ai comunei la ei, la radioamatori. Nu va detaliez acum povestea lor pentru ca, imi spunea Constantin Neacsu, presedintele FRR, radioamatorismul este lumea celor care pot oferi ajutor atunci cand nimeni altcineva nu o va mai putea face! Vom intra separat in lumea acesta a tit a ta ti ti ta ta, sper sa nu fi spus ceva fara sa stiu ce… adica in alt reportaj.

Ii las sa faca pregatirile si merg in sat. Ascult povesti si timpul trece. Ma intorc fix la premierea celor 32 de copii de gimnaziu care vor merge intr-o excursie surpriza. Primesc cu bucurie fara margini voucherul de 200 de lei de la Primaria Cernatesti, dar nu afla de excursie decat dupa ce coboara dupa scena. Profesorul Elena Marin, directorul Scolii Cernatesti, imi spune ca este clar o premiera si ca in fiecare an vor fi sigur si mai multi copii cu medii peste nota 9. Imediat, ceata de copii se aliniaza ca la scoala in fata radioamatorilor care pentru ei au facut pregatiri de ore intregi.

Celebrul Ovidiu Burducea le explica ce inseamna radioamatorismul si ce fac ei, oameni trecuti bine de o varsta, cu antenele, aparatele si acel sistem care tot scoate sunete ti ta ti ta ti ti. Sincer, eu cred ca ei spera ca macar unul dintre copii sa bata la usa radioclubului si sa spuna ca a prins aceasta pasiune si ca vrea sa o continue cu ajutorul lor.

Este surpriza pe care organizatorii evenimentului de la Cernatesti o pun la dispozitia copiilor pentru a cunoaste o alta lume, una a pasiunilor mentinute in timp, a preciziei, dar si a succesului national si international, pentru ca in fata micutilor stau astazi exclusiv campioni cu care Romania participa la competitii de profil din diferite state.

Pentru a le fi alaturi copiilor in zona radioamatorilor si radioamatoarelor, pentru ca la Cernatesti au venit si doua dintre doamnele sunetelor pe unde radio, primarul Petrache Marzea vine cu zambetul pe buze spunand ca si el este parinte si chiar bunic si ca a vazut bucurie in ochii copiilor care au primit voucherul si vestea excursiei doar pentru ca au decis sa puna pariu pe carte! Si mai are o bucurie primarul din Cernatesti: ploaia nu le-a stricat petrecerea de ziua comunei, doar i-a incercat de perseverenta la inceput de zi!

In scurt timp, am lasat cateva mii de oameni veniti de pe intreaga Vale a Slanicului la sarbatoarea Sf. Pantelimon de la Cernatesti pentru a-si deschide sufletul la vorba buna, muzica diversa cu artisti nationali si buzoieni, dar si din Cernatesti, lucru bine facut, veste mare dinspre tineri si produse locale carora le pot fi lesne adaugate cateva sute pentru ca oamenii acestia chiar sunt harnici si au ce spune, conteaza ca unul dintre ei sa devina centrul si sa-i uneasca pentru a reusi sa spuna frumos, ca astazi, cine sunt! Si iata cum se face cunoscut parfumul de Cernatesti!

 

Ilinca Moise

2 Comments

lasă aici un comentariu

  • “petrecerea a 50 de ani de la alipirea satului Aldeni” este la fel ca și cum ai “petrece” alipirea Basarabiei la URSS.
    Aldeniul a fost o comună prosperă, dar a fost redusă cu forța și alipită comunei Cernătești.
    Ingormați-vă mai bine!

  • Burducea este celebru pentru ca este cel mai “habarnist” dintre radioamatorii din Buzau! Doamne fereste sa mai pregateasca si copii! Doar pentru informare ghiciti cati copii a pregatit celebrul Burducea pana acum? O , ZERO!! Va propun sa incetati cu promovarea oportunistilor despre care vad ca nu au bunul simt sa faca pasul inapoi!

Mai multe articole